30 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

NTR | Dit is waarom sommige Caribische Nederlanders op de PVV stemmen

Sam Jones

Dit is waarom sommige Caribische Nederlanders op de PVV stemmen

ROTTERDAM – Hoewel het percentage minder zal zijn dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, zullen veel Caribische Nederlanders vandaag op de PVV stemmen. Dat verwacht onderzoeker Aziz El Kaddouri, van de EtnoBarrometer. De belangrijkste drijfveer is de angst voor islamisering en criminaliteit.

Alhoewel de opkomst onder Caribische Nederlanders het laagst is van alle Nederlanders met een migratieachtergrond, stemt volgens El Kaddouri tien tot zelfs vijftien procent PVV. Onder Turken en Marokkanen is dat amper één procent.

EtnoBarometer peilt de opkomst, stemkeuze en stemmotieven van Nederlanders met een migratieachtergrond. Het gaat dan om Turken, Marokkanen, Surinamers en Caribische Nederlanders.
‘Antillianen voelen zich verdrongen door nieuwkomers en asielzoekers’

Hoe is het hoge percentage PVV-stemmers onder Antillianen te verklaren? Volgens El Kaddouri ligt het vooral aan hun maatschappelijke positie. “Het zijn vooral mensen die in oude wijken wonen”, zegt hij.

“Als je geen werk hebt, je moeilijk aan een huis komt, de buurt onveilig is dan wordt dat al heel gauw aan moslims verweten. En de PVV wakkert die angst aan”. Antillianen voelen zich verdrongen door nieuwkomers en asielzoekers. Ze komen op een tweede plan terecht en Geert Wilders neemt het voor hun op.
‘Werkloosheid en onveiligheid worden aan moslims verweten. De PVV wakkert die angst aan’

De verwachting is dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar minder Antillianen op de PVV zullen stemmen, denkt El Kaddouri. “De grote landelijke partijen zoals VVD en CDA nemen radicale standpunten van de PVV over. Met de komst van Forum voor Democratie van Thierry Baudet, zie je dat Geert Wilders minder populair wordt. Ook onder Antilliaanse Nederlanders”.

Ook lokale partijen, met name in de grote steden, zoals Leefbaar Rotterdam, zullen volgens El Kaddouri meer Caribische stemmers trekken omdat ze ook in het PVV-vijvertje vissen. Hij voorspelt zelfs een leegloop bij de partij van Wilders.

El Kaddouri verwacht dat de opkomst onder Caribische Nederlanders zal tegen vallen. “Je ziet dat Antillianen over het algemeen de weg naar de stembus minder weten te vinden”.

‘Nog meer dan bij andere Nederlanders willen Antillianen snel resultaat van hun stemkeus zien’

Landelijk ging vorig jaar veertig procent stemmen en bij de verkiezingen voor de gemeenteraad was dat de vorige keer dertig procent. Dat is een stuk minder dan bij andere migrantengroepen. Want daarvan ging een kleine vijftig procent vorig jaar naar de stembus.

Nog meer dan bij Nederlanders zouden Caribische Nederlanders snel resultaat van hun stemkeus willen zien; aanpak van criminaliteit, werk, een huis. Volgens El Kaddouri is het onterecht om zelfs binnen vier jaar te verwachten dat er direct iets veranderd. Ook stadspartijen of een partij als de PVV zijn daartoe niet in staat blijkt de afgelopen vier jaar.

Bron: NTR/CaribsichNetwerkNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

 1. De ware Islam is een totalitair politiek-religieus systeem. wat op geen enkele manier te rijmen is met een westerse levenshouding. Ze streeft naar wereldheerschappij. Veel moslims zijn niet erg gelovig en passen zich wel aan, maar de Imams proberen de integratie tegen te houden om de ware Islam te behouden. Daaruit vloeit radicalisering voort met alle gevolgen, die we dagelijks in de krant lezen met de vermelding dat het niets met islam heeft te maken. Symantische spelletjes.

 2. @Joep,
  No deal. Jij komt met een stelling t.a.v. het niet samengaan van Islam en democratie. Ik zeg onzin.
  Voor alle duidelijkheid een discussie over ‘democratie’ an sich, is niet interessant. Het gaat mij on de context (onverenigbaar met Islam) waar het mij om gaat. Echter, er moet wel duidelijkheid zijn wat jij democratie noemt.

 3. @ Hoedanook,

  Omdat jij iets simpels als ‘democratie’ ter discussie wil stellen lijkt het mij niet meer dan logisch dat jij JOUW definitie van democratie geeft. Dan gaan we daarna kijken of Islam daar aan wil voldoen.
  Deal ?

 4. @Sate Batata,
  Good for you. Ik had de indruk dat jij aan ‘cultural appropriation’ deed; i.e. Aspecten van een cultuur gebruiken zonder die te ‘begrijpen’ dus respecteren.
  Mijn dochter was laatst op het eiland en verzocht bij aankomst een dag saté batata te willen eten.

  @ Rens,
  Heeft ook een mening maar blijkbaar moeite om ‘verbanden’ te begrijpen. Inderdaad bizar!

  @ Brain S,
  Welke maten?
  Chino, makamba, latino door hoedanook?

 5. @hoedanook, Nee, Dat noem je meten met 2 maten!
  Als wij zeggen dat buitenlanders hier moeten integreren en onze taal leren dan is het goed. Terwijl wij ze wel Chino en Makamba of latino Mogen noemen. Indien ze het Nederland het zelfde wensen zijn het ineens racisten.

 6. Men heeft mij geleerd om zowel naar links als naar rechts te kijken voor dat ik ging oversteken, dit is ook zo voordat ik ergens een mening over probeer te vormen. Hoe dan ook doet dit niet en zoekt alleen maar argumenten om het zijne kloppend te krijgen. Denigrerende opmerkingen maken over iemand persoon schuwt hij ook niet wat zijn argument nog meer ondermijnd overigens. Nu al een paar maal gezien. Waar halen sommige mensen toch telkens de onzin vandaan die ze hier de bühne opslepen om kost wat kost gelijk te willen krijgen. De schoolshootings en dergelijke in Amerika vastknopen aan de pvv en moslims en democratie is ronduit bizar.

 7. @hoedanook

  U mag me wel vanuit de hoogte “aardappel met sausje eter” noemen , maar even –off topic- dit, want u realiseert zich schijnbaar niet dat menig YKT groot geworden is met de Sate Batata. U doet minachtend over ons cultureel erfgoed.

  Blijdschap, een glimlach, dankbaarheid, lekker, smullen, volle buik, genot, voedzame protein en koolhydraten, toen was geluk nog heel gewoon, allemaal asociaties met de succulente Sate Batata. Als kind werd ik er mee groot gebracht. Elke keer als mijn moeder niet wou koken, of als mijn ouders uit gingen, kreeg ik 4 gulden om een portie Sate Batata te kopen bij de Chinees een straat verder. Dat gebeurde zo’n paar keer per week en was een feest voor mij. De Sate Batata koste 3,75 en voor dat resterende kwartje kreeg ik 2 chinese pruimen en een pakje PK. Eens glas Tang oploslimonade kreeg ik er gratis bij van de Chinees, want hij genoot mee, van mijn volle genieten.

  Als de Chinees mij zag aankomen lopen, kreeg de keuken gelijk opdracht om zo’n appetijtelijke Sate Batata te maken. Extra saus erbij. De 2 pruimen als voorgerecht lagen op toonbank klaar als ik binnen liep. Daarna werd het geurige gerecht samen met een glas Tang op de vaste tafel bij de ingang “mijn tafel” opgedient. En als de Chinees mijn tafel kwam afruimen, kreeg ik het pakje PK op een zilver schaaltje geserveerd. Soms lagen er zelfs 2 pakjes PK op de schaal en gaf hij me een knipoog. Zo ben ik groot geworden. En ik ben er trots op. Kom nog regelmatig bij deze Chinees voor mijn SB-tje en nu zijn we de beste vrienden. En met chinezen hebt je best wel nooit gezijk.

  Met feestdagen zoals Kerst, Pasen, mijn verjaardag enzovoorts eet ik ook de verukkelijke Sate Batata. Mijn dochtertje vind het prachtig en doet met me mee. De fijne Sate Batata is voor ons als iets heiligs, onze bond. Daar komt niemand tussen. Zij zal ongetwijfeld deze mooie traditie met liefde doorgeven aan de volgende generatie.

  Veel YdK zijn met dit economische gerecht groot geworden. Zij hebben ook gelijksoortige ervaringen als ik. Nogmaals – U ‘hoedanook’ probeert er minachtend over te doen (‘aardappel met sausje eter”), maar u onderschat de diepere waarde achter dit zalige gerecht en beseft niet dat een goede Sate Batata de hoeksteen van een gelukkige Curacaose samenleving is. Daar hoef je geen intellectueel voor te zijn, maar dat is iets dat je gewoon voelt.

 8. @hoedanook schrijft:
  “Voorts is het ook zo dat, sinds Trump president is, er meer mensen in de VS vermoord zijn door ‘blanke VS staatsburgers’, die geen enkele hoedanook hebben met Islam, dan door moslim terroristen en/of ‘vreemdelingen’’”

  Moorden zullen er altijd zijn, maar wel fijn dat hoedanook eindelijk durft toe te geven dat de pragmatische politiek van de president Trump nu al werkt.

 9. @Joep,
  Wat is jou definitie van democratie. Enkel als wij het eens kunnen worden over een aantal basis-definities is een verdere discussie zinvol.

  Overigens wat jij aanneemt als ‘ruim bekend’ en ‘duidelijk’ is wel erg kort door de bocht en waarschijnlijk van toepassing enkel in jouw belevenswereld. Voorbeeld, heb jij twee seconden nagedacht wat de ideologie van de Oost-blok landen was vóór peristroyka? Juist ja, communisme, een anti religie (ongeacht) materialistische ideologie. Dus, niet zo verwonderende de houding jegens Islam.
  Voorts is het ook zo dat, sinds Trump president is, er meer mensen in de VS vermoord zijn door ‘blanke VS staatsburgers’, die geen enkele hoedanook hebben met Islam, dan door moslim terroristen en/of ‘vreemdelingen’’ (https://www.vox.com/world/2017/10/2/16396612/las-vegas-mass-shooting-terrorism-islam).

 10. @ Hoedanook,

  Het probleem Islam in het Westen is inmiddels ruim bekend. Dat er op alle vlakken verschillen bestaan is ook duidelijk. Het feit dat veel Oost-Europese landen geen moslims in hun land willen is ook duidelijk. Het feit dat er veel geradicaliseerde moslims zijn is ook duidelijk. Het feit dat er continu aan zelf censuur wordt gedaan in het Westen, om moslims niet tegen het hoofd te stoten is ook duidelijk.
  Het is ook bekend dat politiek correct West Europa niet wil horen van de problemen met Islam.

  En als laatste, Islam kent geen democratie. Islam is een totaal pakket, waar geen plaats is voor democratie. Het is ook niet voor niets dat veel vrijheden, die wel in het Westen bestaan, niet in Islamitische landen bestaan.
  Voor veel moslims is democratie een trein waar je in mee reist en uitstapt wanneer je je doel hebt bereikt. Erdogan heeft dat altijd gesteld en is recentelijk uitgestapt, zijn Islamitische staat is vrijwel klaar. Dan wordt het leven geregeld door de ‘heilige geschriften’.

  Dus leg mij nog een keer uit waarom jij denkt dat Islam en democratie wel samengaan.

 11. @Joep,
  PVV legt geen enkele vinger op de zere plek. Als dat het geval was zou elke politieke partij in Nederland met hun ‘in zee gaan’ (samenwerken, regeren). PVV speelt in op onderbuikgevoelens als angst voor ‘wat de boer niet kent’, vreemdelingenhaat en rascistische ideeën.

  Voorts is jou stelling over Islam en democratie puur onzin. Waar het om gaat m.b.t. de PVV is een ‘mensbeeld’ dat niet overeenkomt met het ‘mensbeeld’ in Islam!

 12. Zo zeg, griezelig geworden hier. Veel PVV stemmers dus, dat blijkt wel, maar dat was tijdens de laatste 2eK verkiezingen al duidelijk te merken.

 13. Veel Antillianen storen zich ook aan het gedrag van voornamelijk moslims in Nederland en ook de open grenzen voor economische gelukszoekers met als resultaat dat er geen geld beschikbaar is voor Antilliaanse hulp.

 14. Beetje simpel om te stellen dat de PVV de ‘angst aanwakkert’.
  De PVV legt gewoon de vinger op de pijnlijke plek en inmiddels beginnen steeds meer politici er achter te komen dat het binnenlaten zonder vragen te stellen en het steeds meer toegeven aan de eisen van nieuwkomers niet echt een bijdrage levert aan een harmonieuze maatschappij.

  Het probleem Islam en democratie moet worden geadresseerd. Die 2 gaan niet samen, één van de twee zal ondergeschikt moeten raken. De vraag is dus welke gaat dat worden ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -