28.1 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 23:40

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Debatteren wapent scholieren tegen corruptie


WILLEMSTAD – Op de internationale Dag tegen Corruptie, organiseerde Fundashon Kòrsou Transparente (FKT) een debat voor scholieren van verschillende middelbare scholen op Curaçao.

Het debat moest gaan over: ‘Armoede is de schuld van corruptie in de politiek’ en ‘De stemgerechtigde leeftijd moet verlaagd worden naar 16 jaar zodat jongeren zelf over hun toekomst kunnen besluiten’.

Debatwedstrijd

- Advertentie -

De scholieren hebben de afgelopen maanden les gekregen van verschillende trainers in de kunst van het debatteren. De beste vier teams mochten het tegen elkaar opnemen tijdens de finale in de Fortkerk in Punda.

De bedoeling is om van de debatwedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, waarbij elk jaar een groep leerlingen de titel van FBI Champion kan winnen.

Morele pijlers

FBI staat voor Fidelity, Bravery en Integrity: trouw, moed en integriteit. Het zijn, zegt FKT, drie pijlers waarop ons morele kompas steunt.

- Advertisement -

Als jongeren leren omgaan met deze drie waarden en nadenken over hoe ze later toe te passen wordt een goede basis gelegd voor het opleiden van integere toekomstige leiders.

Radulphus College, Vespucci College, Kolegio Alejandro Paula, Albert Schweitzer College en de Curacao American Preparatory School deden mee aan het debat.

Eerste winnaars

Dit eerste jaar werd de titel van FBI Champion gewonnen door “Change my Mind”, het team bestaande uit: Sheeney Magdalena, Nathaniel Yzer en Riangelo Christie.

Stichting FKT wil bewustwording creëren over integriteit en corruptie. Dit jaar heeft de stichting ervoor gekozen om zich te richten op de jeugd en ze te infomeren over de gevaren en consequenties voor de gemeenschap als er niks aan wordt gedaan.

Voorzitter Michael Hernandez van FKT waarschuwde tijdens de opening van het debat dat “ook deze studenten in de loop van hun carrière te maken kunnen krijgen met situaties waarin corruptie een rol speelt”, en hoopt ze voor die tijd tegen te kunnen wapenen.

Debat met politici

Bij het debat waren onder andere minister-president Eugène Ruggenaath aanwezig en Statenlid Ana Maria Pauletta.

De studenten hebben de politici uitgedaagd om volgend jaar deel te nemen aan het debat. “We zouden graag samen met, en tegen de politici debatteren”, was de studentenwens. Ana Maria Pauletta ziet dit wel zitten: ”Challenge accepted”, zei ze!

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Wat aan de lichaamstaal van Ruggenaath, opvalt, is dat hij deze kinderen niet serieus neemt. Het is alsof hij naar een toneelstuk van wat kinderen met het downsyndroom zit te kijken.

    Zelf had ik wat stellingen gezien waarover gediscussieerd werd. Voor en tegenstanders van corruptie? Corruptie bestaat niet op Curaçao? Geen idee, waarover dit achterlijke gedoe gaat.

    Die Pauletta accepteert de challenge om met deze achterlijke kinderen in discussie te gaan, de vrouw doet alles om niet te hoeven werken. Zelf vind ik en dat is mijn persoonlijke mening, Pauletta ******************. Laten we hopen dat zij in elk geval volgend jaar niet meer in parlement zit.

  2. De studenten hebben de politici uitgedaagd om volgend jaar deel te nemen aan het debat. “We zouden graag samen met, en tegen de politici debatteren”, was de studentenwens. Ana Maria Pauletta ziet dit wel zitten: ”Challenge accepted”, zei ze!

    En dan zit de PAR er!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -