28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Debatteren wapent scholieren tegen corruptie

HomeMediaNTR | Debatteren wapent scholieren tegen corruptie


WILLEMSTAD – Op de internationale Dag tegen Corruptie, organiseerde Fundashon Kòrsou Transparente (FKT) een debat voor scholieren van verschillende middelbare scholen op Curaçao.

Het debat moest gaan over: ‘Armoede is de schuld van corruptie in de politiek’ en ‘De stemgerechtigde leeftijd moet verlaagd worden naar 16 jaar zodat jongeren zelf over hun toekomst kunnen besluiten’.

Debatwedstrijd

De scholieren hebben de afgelopen maanden les gekregen van verschillende trainers in de kunst van het debatteren. De beste vier teams mochten het tegen elkaar opnemen tijdens de finale in de Fortkerk in Punda.

De bedoeling is om van de debatwedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, waarbij elk jaar een groep leerlingen de titel van FBI Champion kan winnen.

Morele pijlers

FBI staat voor Fidelity, Bravery en Integrity: trouw, moed en integriteit. Het zijn, zegt FKT, drie pijlers waarop ons morele kompas steunt.

Als jongeren leren omgaan met deze drie waarden en nadenken over hoe ze later toe te passen wordt een goede basis gelegd voor het opleiden van integere toekomstige leiders.

Radulphus College, Vespucci College, Kolegio Alejandro Paula, Albert Schweitzer College en de Curacao American Preparatory School deden mee aan het debat.

Eerste winnaars

Dit eerste jaar werd de titel van FBI Champion gewonnen door “Change my Mind”, het team bestaande uit: Sheeney Magdalena, Nathaniel Yzer en Riangelo Christie.

Stichting FKT wil bewustwording creëren over integriteit en corruptie. Dit jaar heeft de stichting ervoor gekozen om zich te richten op de jeugd en ze te infomeren over de gevaren en consequenties voor de gemeenschap als er niks aan wordt gedaan.

Voorzitter Michael Hernandez van FKT waarschuwde tijdens de opening van het debat dat “ook deze studenten in de loop van hun carrière te maken kunnen krijgen met situaties waarin corruptie een rol speelt”, en hoopt ze voor die tijd tegen te kunnen wapenen.

Debat met politici

Bij het debat waren onder andere minister-president Eugène Ruggenaath aanwezig en Statenlid Ana Maria Pauletta.

De studenten hebben de politici uitgedaagd om volgend jaar deel te nemen aan het debat. “We zouden graag samen met, en tegen de politici debatteren”, was de studentenwens. Ana Maria Pauletta ziet dit wel zitten: ”Challenge accepted”, zei ze!

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Wat aan de lichaamstaal van Ruggenaath, opvalt, is dat hij deze kinderen niet serieus neemt. Het is alsof hij naar een toneelstuk van wat kinderen met het downsyndroom zit te kijken.

    Zelf had ik wat stellingen gezien waarover gediscussieerd werd. Voor en tegenstanders van corruptie? Corruptie bestaat niet op Curaçao? Geen idee, waarover dit achterlijke gedoe gaat.

    Die Pauletta accepteert de challenge om met deze achterlijke kinderen in discussie te gaan, de vrouw doet alles om niet te hoeven werken. Zelf vind ik en dat is mijn persoonlijke mening, Pauletta ******************. Laten we hopen dat zij in elk geval volgend jaar niet meer in parlement zit.

  2. De studenten hebben de politici uitgedaagd om volgend jaar deel te nemen aan het debat. “We zouden graag samen met, en tegen de politici debatteren”, was de studentenwens. Ana Maria Pauletta ziet dit wel zitten: ”Challenge accepted”, zei ze!

    En dan zit de PAR er!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties