29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:08

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Debat Venezolaanse vluchtelingen: ‘niets aanbesteden en niemand opnemen’

Michel Spekkers

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Nederlandse regeringspartij VVD blijft erbij dat Curaçao als autonoom land verantwoordelijk is voor de toelating en uitzetting van vreemdelingen en ook zelf verantwoordelijk is voor de behandeling van de vluchtelingen.

De Tweede Kamer debatteerde vandaag en gisteren over de begroting Koninkrijksrelaties. Ook de Venezolaanse vluchtelingenproblematiek stond op de agenda.

- Advertentie -

‘Niemand aannemen’
Machiel de Graaf (PVV) nam daar nog geen genoegen mee en vroeg van de VVD’er André Bosman een harde toezegging “dat we gewoon geen mensen gaan opnemen, dat er ook geen euro heen gaat en dat de bijstand die we eventueel verlenen, alleen op overlegniveau is. Niets aanbesteden en niemand opnemen.”

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) noemt de situatie in Venezuela ‘dramatisch’ en de humanitaire toestand ‘vreselijk’. Maar geeft ook aan dat het beleid van de eilanden rondom immigratie en vluchtelingen een landsaangelegenheid is.

‘Curaçao wordt dagelijks geconfronteerd met de regionale instabiliteit’

Özütok (Groenlinks) heeft zorgen over de Venezolaanse vluchtelingenstroom. “Het land Curaçao wordt dagelijks geconfronteerd met de regionale instabiliteit. Venezolaanse vluchtelingen vinden op Curaçao geen veilig heenkomen, maar worden gevangen gezet en teruggestuurd.”

Ook Van Raak (SP) maakte zich daar grote zorgen over “Er worden nu mensen linea recta teruggestuurd. Allemaal. Wat gebeurt er in Venezuela met die mensen? Er zijn journalisten die melden dat het daar niet goed mee afloopt.”

- Advertisement -

De staatssecretaris geeft op aandringen van Özütok en Van Raak aan dat de inhoud van de berichtgeving niet bekend is. Vanuit Nederland is financiële steun toegezegd voor het opwaarderen van de detentie faciliteiten en kan er gebruik worden gemaakt van de Nederlandse kennis en expertise.

Deal grensblokkade
Ook uitte van Raak zorgen over de gemaakte deal welke leidde tot het opheffen van de grensblokkade van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) eerder dit jaar. “Wat heeft minister Blok namens het Koninkrijk precies afgesproken toen de blokkade werd opgeheven? Ik wil dat de staatssecretaris hier morgen kan uitsluiten dat het terugnemen van die vluchtelingen onderdeel is geweest van de deal om de grens weer te openen.”

Desgevraagd antwoordt de staatssecretaris dat dit geen onderdeel was van hetgeen besproken is, hij vertrouwt hierbij op de informatie die hij van zijn collega van Buitenlandse Zaken krijgt.

Knops geeft in de schriftelijke antwoorden het volgende aan: “het terugsturen van mensen was geen onderdeel van de tekst van het akkoord dat op 7 april 2018 (red: tussen minister Blok en Venezuela) is gesloten”. Geen verdere moties zijn ingediend vanuit de Tweede kamer.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -