29 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NTR | Curaçaose Fabiola (21) daagt eigen gemeenschap in Leeuwarden uit: ‘wij zijn nu aan de beurt’

Studente Fabiola Kook | Foto: Still uit videoreportage van maart 2018

LEEUWARDEN – “Als we stil blijven en niet meedoen dan wordt er weer een beleid geschreven over ons in plaats van met ons.” Met die gedachte roept de 21-jarige Fabiola Kook Caribische Nederlanders in Leeuwarden op om vanavond mee te praten over de plannen van de gemeente voor ‘Antilliaanse inwoners’.

In het originele beleidsvoorstel stond het voornemen om ‘kansloze Antillianen’ vanuit bijvoorbeeld Rotterdam of de eilanden ‘te ontmoedigen om naar Leeuwarden te verhuizen’. Na protest en druk, van onder andere de Caribische gemeenschap, beloofde de gemeente de paragraaf te schrappen. Ook beloofde de gemeente de Caribische gemeenschap bij de invulling van de plannen te betrekken. Met dat laatste wordt vanavond begonnen.

21-jarige student confronteert gemeente

Studente Fabiola Kook

Het is niet voor het eerst dat Fabiola Kook haar eilandgenoten oproept om mee te komen praten over beleidsplannen van haar gemeente.

In maart van dit jaar organiseerde ze ook al een bijeenkomst om het omstreden ‘Antillianenbeleid’ van de gemeente aan de kaak stellen bij gemeenteraadslid Julie Bruijnincx (D66). Lees en bekijk meer hier.

Kook zit vanavond samen met een beleidsmaker van de gemeente en vertegenwoordigers van de Caribische gemeenschap om over de plannen ‘voor de Antillianen in Leeuwarden’ te praten. “We willen er kritisch naar kijken en ook mee beslissen over de invulling, want niets over ons zonder ons”, stelt Kook.

Ook vraagt Kook zich af hoe zwaar de stem weegt van de Caribische gemeenschap bij de invulling van de plannen. “Want meepraten is een ding, maar wordt er ook wat mee gedaan? We moeten waakzaam zijn en aangeven wat wij willen.”

Politieke ambities
Kook valt op door haar felle toon en haar jonge leeftijd. En niet alleen bij beleidsmakers en Caribische vertegenwoordigers, ook politieke partijen weten haar te vinden. Zo krijgt Kook steun van Sylvana Simons (BIJ1) en is er inmiddels een samenwerking ontstaan waarin zij en een aantal andere jongeren tussen de 18 en 24 jaar worden geholpen bij het oprichten van een BIJ1-afdeling in Leeuwarden.

“We staan nog in de kinderschoenen maar het plan is uiteindelijk om in de gemeenteraad terecht te komen”, vertelt Kook stellig. “Ik wil een stem zijn en vechten voor gelijke kansen en een gelijkwaardige behandeling voor iedereen in Leeuwarden.”

Besloten bijeenkomst
De bijeenkomst, tussen beleidsmakers van de gemeente Leeuwarden en professionals vanuit de Caribische gemeenschap, vindt vanavond om 19:00 uur plaats en is besloten. Pers is niet welkom omdat de gemeente ‘eerst in alle rust en vrijheid met de betrokkenen wil overleggen, alvorens de eerste contouren van het plan begin september te presenteren’.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

9 reacties

 1. @Henk1, Wat weet jij meer dan iedereen? Mw. Simons doet niets behalve mensen aanvallen zoals politie mensen. Tweedracht zaaien en ondertussen geld pakken..

 2. Hoop, dat ze zich niet m rojer-achtig kdnt gedraagt, is ze daar zo uitgepraat. Ze heeft het imago van de criminele Antilliaan wel tegen zich. Maar het merendeel van de Ant student zijn keurig net opgevoed.

 3. Als ze met Nederlanderhaatster Sylvana in zee gaat dan vrees ik dat het gauw gedaan is met haar politieke carriere als ze ook de tour op gaat van “het is allemaal voorál de schuld van de blanken”, en zich vervolgens hard gaat maken voor een provinciaal zwarte pieten en Sinterklaas verbod in Friesland.

  Ik zou als ik haar was vér uit de buurt blijven van de toxische SS

 4. SImons verzet behoorlijk wat werk in de Amsterdamse gemeentraad, en heeft een frisse kijk oo veel zaken.
  Dat niet iedereen het daar mee een is, en zelfs ongemakkelijk bij voelt is hun probleem. Maar that’s politics-:)

 5. Goed wat ze doet, maar laat inderdaad Silvana Simons op afstand. Als je daar mee gaat samenwerken wordt je totaal niet serieus genomen

 6. Ze wil vechten voor gelijkwaardige behandeling voor iedereen. Dit is allang meer dan prima geregeld en juridisch zeer sterk verankerd in de Grondwet.

  Ze moet zich hardmaken en gaan vechten tegen steeds sterker wordende klauwen van de criminaliteit waar helaas (te) veel ( vaak ondergeschoolde) Curaçaoënaars hopeloos in verstrikt raken.

 7. Kook wil de Menki Rojer van Leeuwarden worden.

  Lekker op je luie reet zitten in de gemeenteraad van de stad en eind van de maand flink vangen.

 8. ‘want niets over ons zonder ons”, stelt Kook’

  Kook zou eens een toontje lager moeten zingen. Ze vertegenwoordigt een minderheid die niet de meerderheid de wil kan opleggen.

  Deze minderheid is zeer crimineel, laat Kook zich daar op focussen.

  De criminaliteit en luiheid van deze minderheid zijn namelijk de reden van hun verbanning uit Leeuwarden.

 9. Fantastisch dat deze dame dat doet echter zou ze Silvana Simons op grote afstand moeten houden. mevr.Kook heeft een frisse kijk en doet haar uiterste best.Dan moet je je werkruimte niet laten overnemen door zo,n gefrusteerde tante als Silvana Simons.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -