27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 19:30

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidNTR | Curaçaose entertainmentindustrie is het zat: ‘we kunnen niet langer zonder...

NTR | Curaçaose entertainmentindustrie is het zat: ‘we kunnen niet langer zonder inkomen’

WILLEMSTAD – “In de afgelopen acht maanden heb ik mijn hele spaargeld van 8000 gulden zien verdwijnen”, zegt een van de demonstrerende muzikanten op het Wilhelminaplein in Curaçao. De coronamaatregelen duren te lang, vinden ze, en de overheid belooft maar er is te weinig actie.

Tekst gaat verder onder de video

Het protest is georganiseerd door de vereniging van Curaçaose musici, AMAK. Volgens de ook aanwezige Steven Martina, minister van Economische Ontwikkeling (MEO) wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een protocol om de entertainmentindustrie weer op gang te krijgen.

“We zijn aan het kijken wat mogelijk is binnen de huidige beperkingen en met de nodige afstand. We hopen dat de periode na het aflopen van de huidige avondklok op 30 oktober, een nieuwe periode is die wordt gestuurd door het protocol, dat mogelijkheden biedt voor artiesten om weer te kunnen optreden op een verantwoordelijke manier.”

Maar de muzikanten vinden dus dat er te veel beloofd wordt, maar te weinig actie is. Tijdens het protest laten ze zien hoe muzikanten veilig en coronaproof kunnen optreden. Met een scherm voor een microfoon bijvoorbeeld, om afstand tussen muzikanten en publiek te houden. En ook manieren hoe paren samen kunnen zitten, veilig van de andere gasten.

Giovanni Atalita, secretaris van AMAK, zegt dat de industrie al maanden suggesties doet hoe veilig te werken. Maar dat de ministeries en het crisisteam vooral veel praten maar weinig doen. “Er zijn manieren om toch muziek te maken zonder een verspreiding te veroorzaken. Deze plannen liggen allang klaar.”

‘Er wordt vaak ja gezegd, maar er gebeurt uiteindelijk heel weinig’ – Egon Sybrandy, Curaçao Restaurant Association

Ook de Curaçao Restaurant Association (CRA) pleit al langere tijd om muziek in restaurants weer toe te staan. “Wij hebben veel contact met AMAK over de mogelijkheden om op een veilige manier muzikanten weer te laten optreden”, vertelt Egon Sybrandy, zakelijk directeur.

“Het is voor heel veel restaurants een manier om mensen in hun zaak te krijgen en voor muzikanten om weer een inkomen te verdienen.” Maar ook hij is gefrustreerd geraakt over de trage gang van zaken bij de overheid.

“Er wordt vaak ja gezegd, maar er gebeurt uiteindelijk heel weinig. De communicatie vanuit de overheid is heel slecht. Er wordt weinig teruggekoppeld en er lijkt weinig echt overleg plaats te vinden. We zien er in ieder geval weinig van terug.”

Volgens AMAK gaan ze hardere acties voeren als ze deze week geen concrete antwoorden krijgen van de overheid. Hoe en wat, daarover wil de vereniging nog niets kwijt.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Ze eisen veel. Toca kos di kens, canta kos di kens, hasi bochincha i kier gana placa.
  Niet presteren en geld willen verdienen.
  Meestal gaan die twee niet samen.

 2. Hopelijk bestaan de harde acties van AMAK er niet uit dat men besluit om massaal “muziek” ten gehore te brengen. Want die herrie wil ik iedereen besparen. Mensen gaan naar een restaurant om te eten en gezellig te kletsen. Een achtergrond muziekje kan maar die troep en plinkie plonkie herrie die te berde wordt gebracht door de Curacaose “muzikant” valt daar niet onder. De bandleden lijken allen toondoof want man man man wat een schel gekrijs en slecht afgestemde instrumenten heibel komt eruit zeg. En ik mag toch hopen dat de muzikanten dit naast hun reguliere werk doen? Tenzij je een internationaal vermaaarde muzikant bent, ga je toch niet trachten om via de troep die je voortbrengt in je levensonderhoud te voorzien?

 3. John Bash, daar ben ik wel met je eens. Het is gewoon herrie. Een soort bati bleki. Zowel hun muziek en tekst zijn nonsense.
  En ojos, ik ben een Curasoleño pura sepa. Maar wat muziek betreft moet ik zeggen dat het een non starter is.

  Ik loop gewoon weg als ze met hun troep beginnen.
  Ik hoef het niet aan te horen.

  Luister naar de muziek en tekst van een een Dominicano, Puerto Riqueño of Venezolano. Luister naar hun merengue, bachata, bolero, montuno, llanero etc.
  En luister daarna naar wat die jongen op Curacao voortbrengen.
  Een kind kan daarna de was doen.

 4. Ik kan niet anders concluderen dat muzikanten hier achterijk zijn. Ze staan op Wilhelminaplein te demonstreren omdat ze geen inkomsten hebben en geen 100 meter daar van dan is er een disco zaak die illegale CD’s verkoopt. Het geld ligt letterlijk op straat maar ze willen liever hun handen bij de regering omhoog houden.

 5. Titel zou beter kunnen luiden dat ze niet zonder de bijverdiensten kunnen.
  Als ik naar een restaurant ga wens ik niet dat mijn eetlust al na een kwartier is verpest door die onmogelijke herrie die de, zich muzikant noemende personen produceren. Een vereiste om op Curacao muzikant te zijn is vals spelen op je instrument, vals zingen en herrie produceren middels je stem en instrument.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties