NTR | Curaçao voorlopig ontsnapt aan ingrijpen vanuit Den Haag

Curaçao voorlopig ontsnapt aan ingrijpen | John Samson

DEN HAAG – Curaçao wordt voorlopig toch niet door Den Haag gedwongen om fors te gaan bezuinigen. Premier Eugène Rhuggenaath wist door zijn bezoek aan Nederland drie weken tijd te krijgen om met een oplossing te komen.

De Curaçaose regering heeft al jaren moeite met haar begroting weer op orde te krijgen, terwijl dat wettelijk verplicht is. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) eist – net zoals het College Financieel Toezicht – dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de begrotingstekorten en dreigde het eiland daartoe te dwingen.

Premier Rhuggenaath en staastssecretaris Knops
na afloop van de Rijksministerraad

Rhuggenaath wist Den Haag op de valreep ervan te overtuigen om nog niet in te grijpen, omdat de crisis in het naburige Venezuela de economie van het eiland zwaar zou treffen. Daardoor zou het eiland niet in staat zijn om fors te bezuinigen. Knops wil daar ‘serieus naar kijken’.

Nog drie weken de tijd voor oplossing
Curaçao krijgt drie weken de tijd om tot een akkoord te komen met staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) over hoe de begroting weer op orde te brengen en de economie verder te stimuleren.

Premier Rhuggenaath sprak tegenover de pers zijn vertrouwen uit dat het gaat lukken om samen met Nederland een plan te trekken.

Politieke rel dreigde
Terwijl gesprekken liepen tussen de Nederlandse en de Curaçaose regering om de economie op het eiland te verbeteren, bleek eerder deze week dat er al een wet zou klaarliggen om vandaag in het bestuur van het eiland in te grijpen.

Het Curaçaose kabinet uitte felle woorden richting Den Haag en dreigde woensdag in het parlement niet te zullen luisteren naar een eventuele ‘aanwijzing’ uit Den Haag. De Nederlandse bewindslieden zouden te strenge maatregelen willen nemen die de economie van het eiland zou laten instorten, was de vrees in politiek Willemstad.

Dat Nederland wilde ingrijpen, kwam volgens het Curaçaose kabinet als een verrassing. Rhuggenaath wilde om die reden zijn reis naar Nederland annuleren, maar ging onder druk van het parlement alsnog.

Premier Eugène Rhuggenaath (PAR) van Curaçao en staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties na afloop van de Rijksministerraad – foto: John Samson

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | Curaçao voorlopig ontsnapt aan ingrijpen vanuit Den Haag

 1. Graai & de Raaf Consultancy

  Voorlopig ontsnapt?
  Dus voorlopig kunnen de parlementariërs en Ministers nog even doorreizen

 2. Curacao revisited

  Hoezo ontsnapt? Er is geen plan B en als ik vandaag in amigoe lees dat pin perse de isla wil openlaten wordt er binnenkort weer fors met andermans geld gesmeten.

 3. ykarstens

  Ik blijf lachen op deze klip…..

 4. Ga al die belastingen innen wat geïnd moeten worden, het scheelt.

 5. Stefan Walroud, Marilyn Mozes en 6 andere Statenleden zijn opgelucht.

  Ze kunnen weer met zijn allen naar de verkeersbeurs in Europa. Businessclass, 5 sterren hotel en daggeldvergoedingen.

  Tilly Pikerie, thuis op de bank zittend, weer een jaar langer op de payroll van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *