29 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NTR | Curaçao Pride: ‘goede gelegenheid om een beter voorbeeld te geven’

Premier Eugene Rhuggenaath, Mario Kleinmoedig en Peper Katana
over de Pride week | Deya Mensche

WILLEMSTAD – De vijfde editie van de Curaçao Gay Pride hulde Willemstad deze week in regenboogkleuren.

Ongeveer 500 mensen namen deel aan de kleurrijke parade die vrijdag bij het Riffort begon, over de Emma pontonbrug ging en in het Wilhelminapark eindigde. De Pride week werd officieel geopend door premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao, de eerste keer dat een Curaçaose premier zo prominent meedoet met de lokale Pride.

‘Privacy’
Hoewel de viering van de ‘Pride’ week niet nieuw is op Curaçao, begon deze editie opnieuw met controverse. Parlementariër Marilyn Moses verklaarde eerder deze week dat ze geen reden ziet voor een Pride mars omdat ‘Curaçao een tolerante gemeenschap is’. “Seksualiteit is een onderwerp dat normaal in alle privacy wordt behandeld, en gezien de controverse die er rondom dit onderwerp is ontstaan is het evident dat onze gemeenschap nog niet klaar is om hierover een gezond debat te voeren”, aldus Mozes.

De pride valt samen met de jaarlijkse week van cultuur op Curacao. Mozes betreurt het dat haar verklaringen uit hun verband zijn gerukt en er foutief bepaald is dat zij tegen homoseksualiteit zou zijn. “Dat is zeker niet het geval. Wat ik wil bereiken is dat de discussie op gang komt en dat ons nationale erfgoed gerespecteerd wordt”, zegt de parlementariër.

Peper Katana, drag queen. Foto: Deya Mensche

Siman di Kultura
“Onzin”, verklaart Mario Kleinmoedig, stichter en woordvoerder van de LGTB belangenorganisatie FOKO – Fundashon Orguyo Kòrsou (Stichting Trots Curaçao). “Wij vieren al jaren eind september de Pride week. De ‘Siman di Kultura’ (week van de cultuur) is over onze datum heen geschoven. Het was helemaal niet de bedoeling van de organisatie om wat voor culturele viering dan ook te overschaduwen”, legt hij uit. “Bovendien zijn wij ook lid van deze gemeenschap en de viering kan buitengewoon lucratief zijn voor ons toerisme en onze economie.”

Noraline, die in Punda meedeed met de Siman de Kultura, vindt het te betreuren dat de week van de lokale cultuur niet meer in het oog sprong. “Er moet goed op de data gelet worden en de zaken moeten gescheiden worden. Hoewel ik het niet eens ben met de gang van zaken, is er wel een aangename sfeer in de stad.”

In Willemstad waren er verschillende culturele activiteiten waar een grote menigte beide evenementen vierde. Selwin begon met de vieringen van de Pride in het Riffort en ging toen in Punda verder met die van de week van de cultuur. “Onze cultuur moet meer bekendheid krijgen, met dans en sfeer! Zo kunnen we beide zaken samen vieren zonder problemen”, vindt zijn vriendin Jennifer.

Beter voorbeeld
Volgens feestvierder Farah moeten beide meningen gerespecteerd worden, want uiteindelijk staan de mensen centraal. “Zoals premier Rhuggenaath al aangaf in zijn toespraak, is het een goede gelegenheid om een beter voorbeeld te geven.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

6 reacties

 1. Het is schandalig dat ons dit door de strot word gedrukt betaald met gemeenschapsgeld–wil dit zootje mislukkelingen een optocht dan mag de circus stoet van mij best wel-zolang ze het zelf allemaal betalen.

 2. Rhuggenaath is Minister President en partijleider van de liberale partij PAR. De combinatie van liberalisme en democratische rechtsstaat heeft te maken met de idee van de mens als vrij individu. Francis Fukuyama voorspelde dat de liberale democratie de “einde van de geschiedenis” namelijk, het eindpunt van de ideologische evolutie van de mensheid en de universalisering van de Westerse liberale democratie als de uiteindelijke vorm van menselijk bestuur, zou inluiden. Reden dat deze voorspelling niet lijkt uit te komen heeft te maken met identiteit en economie.

  De opkomst van identiteit politiek in de VS en Europa in de afgelopen jaren toont aan dat een aanzienlijke groep mensen, met name de radicale verdedigers van westerse waarden, zich niet adequaat erkent voelen door liberaal-democratische grondwaarden. Ook heerst er diepgewortelde onvrede over de stagnerende levenstandaard waardoor velen niet overtuigd zijn dat de liberale democratie (voor hun de ultieme invulling van de democratie), door de (wereldwijde)economische onzekerheid, niet aan hun materiële wensen zal kunnen voldoen.

  Elke samenleving heeft behoefte aan structuur en normatieve oriëntaties. Een dergelijk structuur neemt echter de spanning tussen individuele zelfbeschikking en gezamenlijke zelfbeschikking, of tussen individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheid, niet weg. Die spanning is in de politieke praktijk nogal problematisch. Met name de Curaçaose politieke en maatschappelijke cultuur is van nature preuts, open (verwelkomend) maar toch behoudend van aard. Tevens bestaat er op Curacao geen eenduidige opvattingen over liberalisme en democratie. Willen we, over mensen heen, bevoogdend, bepalen wat de Ene Ware Maatschappij moet zijn, dan zal dit op hardnekkige weerstand stuiten. We zien dit in de praktijk ook gebeuren.

  De nieuwere (protest)partijen (MFK, KdNT, PS) zien democratie als een hefboom voor het mobiliseren van angst en ongenoegen en zullen de gelegenheid niet voorbij laten gaan.

  De moderne, mondige burgers van Curacao vinden echter niet dat democratie voor burgers ophoudt bij het kiesrecht en dat volksvertegenwoordigers een hogere kwaliteit van besluitvorming waarborgen. Ook laten zij zich geen zand in de ogen strooien door quasi-principiële betogen.

 3. Volgens mij is Mario Kleinmoedig een domme nicht. Geloof het of niet Mozes heeft meer bijgedragen aan de discussie (mensen aan het denken gezet) dan de slappe toespraak zonder enige toezegging van Ruggenaath. Ik was bang dat als er meer lesbiennes erbij komen dat er minder voor ons hetero overblijft maar wat ik heb gezien valt het wel mee. Ik geef het je te doen lesbisch en lelijk zijn .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -