NTR | Curaçao maakt korte metten met illegale bouw

Door Elisa Koek

Een nietsvermoedende voorbijganger zou het waarschijnlijk niet opvallen dat de huizen in Little Haïti allemaal illegaal zijn gebouwd | Foto: Elisa Koek

Een nietsvermoedende voorbijganger zou het waarschijnlijk niet opvallen dat de huizen in Little Haïti allemaal illegaal zijn gebouwd | Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Tienduizend illegale bouwsels moeten de komende tijd worden getoetst. Wanneer een bouwsels aan de criteria voldoet, wordt het gelegaliseerd. Zo niet, dan moet het plat: door de eigenaar of desnoods de overheid.

Het overheidsproject Tereno pa Tur moet korte metten maken met illegale bouw. Uitzondering zijn er niet, volgens woordvoerder Clifton Wallé. “Mensen die denken dat we de rijkere, ‘gegoede’, burgers hun gang laten gaan, hebben het mis. Alle wijken waar illegaal gebouwd is, gaan we langs en alle bouwsels worden getoetst.”

Elisa Koek in gesprek met bewoners van de wijk Little Haïti en met Clifton Wallé van Tereno pa Tur 

Het is net iets na drie uur en de bewoners van Little Haïti zijn druk bezig met het stekken van de uienplanten. De wijk wordt in de volksmond Little Haïti genoemd, omdat er alleen maar Haïtianen wonen. De meesten wonen al meer dan tien jaar op Curaçao en kennen elkaar goed. Ze komen rond van de verkoop van groenten en fruit gedurende de dag brengen ze hun tijd voornamelijk door met tuinieren. Het erf rondom de huizen ziet er dan ook spik en span uit.

Afwachten
Een nietsvermoedende voorbijganger zou het waarschijnlijk niet opvallen dat de huizen in Little Haïti allemaal illegaal zijn gebouwd. Alles ziet er goed verzorgd uit en sommige huizen hebben zelfs zonnepanelen. Archendela heeft ook een huis gebouwd: het is nog niet af, maar voldoet. Wist hij dat het illegaal was om te gaan bouwen? Natuurlijk, maar hij wist ook dat de overheid niet zo streng was. “Ik heb altijd gezegd: ik hou van Curaçao dus kom allemaal hier. We werken en bouwen een huis en zien wel wat de overheid uiteindelijk doet”, vertelt hij terwijl de buurtbewoners instemmend knikken.

Criteria
Wallé van het overheidsproject Tereno pa Tur beaamt dat er tientallen jaren een gedoogbeleid werd gevoerd. “En dit is best uit de hand gelopen”, geeft hij toe. “We hebben nu alles geïnventariseerd en er gaan dingen veranderen.”

Zomaar duizenden mensen op straat zetten, kan niet. Daarom moet elk geval afzonderlijk worden onderzocht. “Als een huis aan de criteria voldoet, wordt het gelegaliseerd. Zo niet, dan krijgt een bewoner de tijd om het bouwwerk te verwijderen.” Criteria betreffen onder andere de veiligheid van het huis; de locatie en wat de bestemming hiervan is en of de eigenaar boven de achttien is en legaal op Curaçao verblijft.

Terreinen creëren

Behalve handhaving en het stopzetten van illegale occupatie, wil de overheid ook terreinen creëren waardoor er legaal kan worden gebouwd. “Er staan momenteel vijfduizend mensen op de lijst waarvan sommige al twintig jaar wachten. Daarom wordt het vrijmaken van kavels versneld: er komen binnen achttien maanden zeker duizend kavels vrij.”

Alle wijken
Wallé benadrukt dat het stengere beleid geldt voor het hele eiland; niet alleen voor de bewoners van Little Haïti. “Ik merk dat men denkt dat we ‘rijkere’ buurten zoals Caracasbaai of Pietermaai zouden ontzien, maar dat klopt niet. We zijn ook hier bezig. Overal gelden dezelfde regels en deze gaan we uitvoeren.”

In de wijk Little Haïti is men niet bang voor de acties. Volgens Archelda zijn alle papieren ingediend en wordt de hele wijk gelegaliseerd. “Ze hebben het gezien en alles mag blijven, zelfs mijn tuin.” Wallé zegt echter dat dit nog niet zeker is. “Er zijn gevallen in die wijk die simpelweg niet kunnen worden gelegaliseerd dus dat alles blijft staan klopt niet. Zoals overal geldt: elk bouwsel moet apart worden getoetst.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | Curaçao maakt korte metten met illegale bouw

 1. ik kan er nog steeds niet bij dat misdaad word beloond. Dos Santos mag door bouwen op de Caracasbaai. We geven daar gewon even een paar miljoen weg, de 10.000 illegale bouwsel hebben onze gemeensschap 1, 1 miljard gulden gekost. Dit door geen inkomsten van de verkoop, geen belasting ontvangsten , Leges en rente die we hebben moet betalen door het geleende geld omdat we geen geld hebben ontvangen van de verkoop.
  Uiteraard ben ik teleur gesteld in de overheid en mijn vertrouwen in de recht staat is diep geschokt, ik roep dan ook op om burgers hun gelden terug te eisen voor grondbelasting, OZB en de bedragen voor de bouwgrond van hun huis , dit alles in het kader van het gelijkheid principe. Hoeveel zijn hun huis kwijt geraakt omdat ze een belastingschuld hadden en deze is dan geveild.
  Nu krijgen andere mensen zomaar alles is dit gelijkheid?

 2. Illegaal gebouwd, meteen platgooien die zooi. Niks legaliseen.

 3. Joep Meloen

  Ik denk dat ze jou in Little Haiti als gekke Henkie gaan bestempelen !
  Ook de overheid gaat natuurlijk niets innen. Zal het standpunt hebben dat het nu pas legaal is en dat ze daarom pas nu belasting hoeven te betalen. Jij en ik mogen natuurlijk wel normaal belasting betalen, verschil moet er immers zijn.

 4. Ik ga een aantal huizen bouwen rond Kanepa.. Wordt daarna toch wel gelegaliseerd.

 5. en wat moeten ze betalen voor de grond? ik hoop toch wel terug werkende kracht een belasting aanslag. leges voor de bouwvergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *