28 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

NTR | Clyde van Putten: staatssecretaris Knops is een moderne Napoleon

Ronald A. Muyden

Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Clyde Van Putten noemt de nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Raymond Knops (CDA) ‘arrogant’ en een ‘moderne Napoleon’. Dit heeft de Statiaanse politicus gezegd tijdens een pro-autonomie symposium afgelopen weekend op Bonaire. Van Putten weigerde de staatssecretaris te ontvangen tijdens zijn eerste bezoek aan Sint-Eustatius vorige week.

Clyde van Putten over de nieuwe Nederlandse regering en staatssecretaris Knops (Engels gesproken)

Van Putten vindt dat de uitspraak van Knops tijdens zijn bezoek aan het nabij gelegen eiland Saba, om het eiland financieel te belonen voor goed bestuur, ‘alle perken te buiten gaat’. “Er doet zich de ronde dat Saba meer autonomie zal krijgen, niet op basis van meer verantwoordelijkheden zoals dit in het Handvest van de Verenigde Naties staat, maar door meer geld te krijgen. Dat is onacceptabel!”

Spanningen
In het regeerakkoord van Nederland staat dat er in Caribisch Nederland extra geïnvesteerd wordt onder de voorwaarde van goed bestuur en financiële verantwoording. Aan die voorwaarden voldoet Saba al jaren, aldus Knops. Sint-Eustatius staat daarentegen onder curatele van Nederland en eist meer autonomie. De spanningen tussen de Nederlandse regering en het eilandbestuur van Sint-Eustatius lopen daarom al een lange tijd hoog op.

De politicus betreurt ook wat er met Sint-Maarten is gebeurd, doelend op de voorwaarden voor het wederopbouwfonds na orkaan Irma en de instructie om de vorige premier William Marlin af te zetten. “Den Haag mag geen misbruik maken van een orkaanramp om haar politieke problemen op te lossen. Ik heb vaak gezegd dat de Nederlandse regering een morele en grondwettelijke verplichting heeft naar de eilanden toe. Het is geen gunst. We hebben niet erom gevraagd om gekoloniseerd te worden.”

Van Putten in gesprek met symposium bezoeker Jana Borderslee-Bernabela.

Inbreuk zelfbestuur
De Statiaanse politicus benadrukt dat het Koninkrijk Der Nederlanden uit Sint-Maarten, Curaçao en Aruba bestaat. “En niet alleen uit Nederland. Sint-Maarten is daarom ook een gelijkwaardige partner van het koninkrijk. Toch wordt dit autonome land onder druk gezet door het Nederlandse kabinet. Een land dat een eigen premier heeft die direct of indirect gekozen is door de bevolking.” Van Putten noemt dit een ‘inbreuk van de constitutionele democratie’ van het land Sint-Maarten.

Na een eerdere pro-autonomie symposium op Curaçao begin oktober, kwam Van Putten in de problemen na zijn uitspraken over het ‘verbranden en vermoorden van Nederlandse militairen in de straten van Sint-Eustatius.’ Nadat voormalig minister Plasterk aangifte deed, bood Van Putten zijn excuses aan. De politicus wil niet meer ingaan op deze uitspraken en de nasleep ervan.

‘Bereid te sterven’
“Het was niet gemakkelijk voor mijn regering, familie en dan vooral mijn kinderen en het is niet gemakkelijk voor mij”, zegt Van Putten. “Maar zoals ik al eerder zei: ik heb toegezegd om alles te geven. Ik bereid me zelfs voor om te sterven voor wat ik geloof dat goed is voor de mensen van Sint-Eustatius. Zolang ik het mandaat en de steun van de mensen heb, zullen we blijven vechten totdat onze mensen bevrijd zijn.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

7 reacties

 1. @ Fred de Haas,

  Laten we het maar eens hardop zeggen. De familie van ‘van Putten’ is pas op Statia aangekomen NADAT het eiland door de Nederlanders van weleer was gekoloniseerd.
  Nu wil hij het echter doen voorkomen alsof zijn familie daar eerder was en dat de Nederlanders (van weleer) het met geweld van zijn familie hebben afgenomen.
  Deze man is niet een klein beetje het spoor bijster, hij heeft totaal geen idee hoe de werkelijkheid in elkaar steekt.
  Dan had hij namelijk kunnen weten dat Statia niet genoeg economische activiteiten heeft om op eigen benen te staan oftewel er zal altijd geld van Nederland bij moeten om jaarlijks rond te komen. Van Putten heeft dan wel een grote bek tegenover Nederland, doch het gaat hem er waarschijnlijk alleen om dat het toezicht wegmoet, zodat hij het geld in zijn achterzak kan laten verdwijnen.

 2. Van Putten weet niet dat Napoleon met zijn Code Civil aan de wieg heeft gestaan aan de vrijheden die hij nu heeft.

  Van Putten denkt in veldslagen. Jammer dat het afzetten tegen het Koninkrijk der Nederlanden zijn Waterloo wel eens kan worden.

 3. Van Putten waant zich weer veilig en gaat weer onzin uitkramen, om bij de eerste de beste confrontatie met andersdenkenden meteen zijn excuses weer aan te bieden. Van Putten hoort bij een C rang`s toneelclubje thuis, maar niet in de politiek.

 4. Van Putten gaat steeds dieper in de put zitten, met zijn onzinnig anti Nederland beleid, die hij totaal in zijn eentje als bestuurder met een paar omgekochte losers en vazalen die achter hem staan voert, zolang er rum kan worden gezopen op zijn kosten (nl).

 5. Als Statia niet was gekoloniseerd zou Van Putten waarschijnlijk niet op het eiland zijn geweest.
  Waarmee ik niet de vroegere kolonisatie goedkeur, natuurlijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -