29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 10:34

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | CDA wil dinsdag opheldering over detentie op Sint-Maarten

Over onmenselijke detentie-omstandigheden op Sint-Maarten

DEN HAAG – Opnieuw worden verdachten veel te lang vastgehouden in de politiecellen op Sint-Maarten. CDA-Kamerlid Chris van Dam wil van de Nederlandse ministers weten of ze gaan ingrijpen op het eiland.

Reden voor de mondelinge vragen, is dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens opnieuw het Koninkrijk op de vingers heeft getikt vanwege de onmenselijke detentie-omstandigheden op Sint-Maarten.

- Advertentie -

Het eiland kampt bovendien met een cellentekort, waardoor verdachten langer dan toegestaan is vast worden gehouden in een politiecel.

Dinsdag in de Tweede Kamer
Van Dam wil komende dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer mondelinge vragen stellen. “De regering van Sint-Maarten kan het niet en wil het niet”, vindt Van Dam. Het CDA ziet de detentie-situatie op het eiland als “zeer zorgelijk” en “Koninkrijk-onwaardig”.

Foto: Tim van Dijk

Tegenstrijdige verklaringen

- Advertisement -

In januari vroeg Caribisch Netwerk aan het OM op Sint-Maarten of verdachten langer dan is toegestaan worden vastgehouden in de politiecellen. ‘Nee’, antwoordde een woordvoerder in een schriftelijke verklaring. Volgens de advocaat van de verdachte in kwestie, was het tot vrijdag wel het geval.

Pointe Blanche-gevangenis
Uit verschillende rapporten is gebleken dat de Point Blanche-gevangenis niet voldoet aan de minimale eisen. De detentie-omstandigheden is al jarenlang een doorn in het oog van politiek Den Haag, omdat de situatie niet verbetert.

Van Dam wil weten of de Nederlandse kabinet bereid is om te gaan ingrijpen. “De rechtshandhaving zit fors in de knel.” Maar zo’n ingreep ligt politiek gevoelig, omdat Sint-Maarten een autonoom land is binnen het Koninkrijk en zelf verantwoordelijk is voor justitietaken. Ingrijpen wordt gezien als het allerlaatste redmiddel.

Via artikel 43 lid 2 van het Statuut, zou de Rijksministerraad in Den Haag dat kunnen doen. Daarin staat dat ‘het waarborgen van menselijke rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur een aangelegenheid van het Koninkrijk’.

Opzettelijke actie van het Openbaar Ministerie?
“Ik denk dat het Openbaar Ministerie op Sint-Maarten bewust de regels ten aanzien van maximale detentie in politiecellen tart”, zegt Kamerlid Chris van Dam. “Omdat ze dat wel moeten in specifieke schrijnende gevallen én om het probleem op tafel te zetten. En terecht.”

Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten zelf heeft nog niet gereageerd op de vraag of het opzettelijk de regels overtreedt.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -