30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Geen nieuwe Venezolaanse exodus verwacht: ‘risico’s en controle te groot’

HRWC hekelt nog altijd de situatie in de vreemdelingenbarakken op Curaçao.

WILLEMSTAD – Een grote uitstroom van Venezolaanse vluchtelingen nu de partij van president Nicolás Maduro daar weer de verkiezingen heeft gewonnen, zeggen belangenorganisaties op Curaçao dit keer niet te verwachten.

- Advertentie -

Volgens Jennifer Rodriguez van de Venezolaanse organisatie Venex ‘worden de risico’s steeds groter’ om naar de omringende eilanden te vluchten. Itteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao zegt dat de mensen die vlak aan de overkant in Falcón wonen, het nog wel blijven proberen.

“Maar de grenzen worden nu heel goed bewaakt en er zijn veel controles. Ook om te voorkomen dat ze Covid meebrengen. Dus ik denk niet dat we heel veel nieuwe bootjes zullen zien komen op dit moment.” Ze hekelt nog altijd de situatie in de vreemdelingenbarakken op Curaçao.

Dulce Koopman in gesprek met Itteke Witteveen

Download de audio hier

Mary Goiri van VEN Europa zegt dat na deze verkiezingen er weinig verandert op humanitair gebied. “De oppositiepartijen die de verkiezingen hebben geboycot, komen met een volksraadpleging. Als daaruit blijkt dat de verkiezingen inderdaad frauduleus zijn, dan zal er wel meer internationale steun komen.”

Voor de mensen zelf blijft de situatie onveranderd kritiek, zegt Goiri. “Het wordt bovendien elke dag slechter. Werkten we maar samen met elkaar, de overheid hier, Nederland, het Koninkrijk. Zodat het in plaats van een probleem is voor Curaçao, het eiland juist zijn voordeel uit kan halen.”

Een samenwerking niet alleen op economisch gebied, zegt ze, maar ook politiek en sociaal met de eilanden. “De Nederlandse vertegenwoordiger in het Europees parlement hoort ons wel aan. Maar het vervolg daarop gaat langzaam.” Vanuit de Curaçao regering zijn er wel toenaderingen zegt Goiri, maar gebeurt er niets concreets.

‘Werkten we maar samen met elkaar in het Koninkrijk’
Mary Goiri, VEN Europa

“Het gaat niet alleen om de ongedocumenteerde Venezolanen. We hebben ook een hele ernstige situatie met degenen die wel legaal op het eiland zijn, geregistreerd en werken. Het is praktisch onmogelijk voor hen om officiële papieren zoals paspoort te regelen met de Venezolaanse autoriteiten.”

Terwijl ze die documenten nodig hebben om hun verblijfs- en werkvergunning op Curaçao te kunnen verlengen. Ook op Aruba is dit een groot probleem. Sinds meer dan 63 landen waaronder ook Nederland oppositieleider Juan Guaidó vorig jaar als interim-president hebben erkend, werken de consulaten die nog door Maduro worden aangestuurd, niet mee.

Maar ook de eilandsregeringen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika, doen moeilijk met erkenning van verlopen documenten die veel Venezolanen dus niet kunnen vernieuwen door de situatie in hun thuisland.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -