26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 09:12

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Geen nieuwe Venezolaanse exodus verwacht: ‘risico’s en controle te groot’

NTR | Geen nieuwe Venezolaanse exodus verwacht: ‘risico’s en controle te groot’

HRWC hekelt nog altijd de situatie in de vreemdelingenbarakken op Curaçao.

WILLEMSTAD – Een grote uitstroom van Venezolaanse vluchtelingen nu de partij van president Nicolás Maduro daar weer de verkiezingen heeft gewonnen, zeggen belangenorganisaties op Curaçao dit keer niet te verwachten.

Volgens Jennifer Rodriguez van de Venezolaanse organisatie Venex ‘worden de risico’s steeds groter’ om naar de omringende eilanden te vluchten. Itteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao zegt dat de mensen die vlak aan de overkant in Falcón wonen, het nog wel blijven proberen.

“Maar de grenzen worden nu heel goed bewaakt en er zijn veel controles. Ook om te voorkomen dat ze Covid meebrengen. Dus ik denk niet dat we heel veel nieuwe bootjes zullen zien komen op dit moment.” Ze hekelt nog altijd de situatie in de vreemdelingenbarakken op Curaçao.

Dulce Koopman in gesprek met Itteke Witteveen

Download de audio hier

Mary Goiri van VEN Europa zegt dat na deze verkiezingen er weinig verandert op humanitair gebied. “De oppositiepartijen die de verkiezingen hebben geboycot, komen met een volksraadpleging. Als daaruit blijkt dat de verkiezingen inderdaad frauduleus zijn, dan zal er wel meer internationale steun komen.”

Voor de mensen zelf blijft de situatie onveranderd kritiek, zegt Goiri. “Het wordt bovendien elke dag slechter. Werkten we maar samen met elkaar, de overheid hier, Nederland, het Koninkrijk. Zodat het in plaats van een probleem is voor Curaçao, het eiland juist zijn voordeel uit kan halen.”

Een samenwerking niet alleen op economisch gebied, zegt ze, maar ook politiek en sociaal met de eilanden. “De Nederlandse vertegenwoordiger in het Europees parlement hoort ons wel aan. Maar het vervolg daarop gaat langzaam.” Vanuit de Curaçao regering zijn er wel toenaderingen zegt Goiri, maar gebeurt er niets concreets.

‘Werkten we maar samen met elkaar in het Koninkrijk’
Mary Goiri, VEN Europa

“Het gaat niet alleen om de ongedocumenteerde Venezolanen. We hebben ook een hele ernstige situatie met degenen die wel legaal op het eiland zijn, geregistreerd en werken. Het is praktisch onmogelijk voor hen om officiële papieren zoals paspoort te regelen met de Venezolaanse autoriteiten.”

Terwijl ze die documenten nodig hebben om hun verblijfs- en werkvergunning op Curaçao te kunnen verlengen. Ook op Aruba is dit een groot probleem. Sinds meer dan 63 landen waaronder ook Nederland oppositieleider Juan Guaidó vorig jaar als interim-president hebben erkend, werken de consulaten die nog door Maduro worden aangestuurd, niet mee.

Maar ook de eilandsregeringen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika, doen moeilijk met erkenning van verlopen documenten die veel Venezolanen dus niet kunnen vernieuwen door de situatie in hun thuisland.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties