28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NTR | Caribische Nederlanders: Discriminatie? Het gaat over ons

Anti-racisme-demonstratie | Sam Jones Productions

AMSTERDAM – Caribische Nederlanders zijn weinig politiek betrokken in Nederland. Maar dat weerhoudt Ramfis Martir, die geboren is op Curaçao, er niet van om te demonstreren. De 48-jarige kok, die ook actief is in de vakbond, demonstreerde zondag samen met meer dan duizend andere Nederlanders in Amsterdam tegen racisme in de gemeenteraad.

De organisatie Comité 21 Maart vindt dat Nederland verhardt. “Mensen die al jaren lang in Nederland wonen worden als bedreiging neergezet”, schrijft de organisatie. “Jongeren met een buitenlands klinkende achternaam komen moeilijk aan werk en er is geen plek voor mensen die vluchten.” Volgens het comité ‘moeten de regeringspartijen, die mee gaan met deze zondebokpolitiek, wakker geschud worden’.

Niet politiek bewust
“Onze mensen zijn niet zo politiek bewust”, zegt Martir. “Men denkt dat stemmen geen zoden aan de dijk zet.” Wat valt er straks op 15 maart eigenlijk te kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen als het gaat om Caribische politici?

Uit een eerste inventarisatie van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) blijkt dat er tot nu toe vijftien kandidaten met een Caribische achtergrond op een politieke lijst staan. De Partij van de Arbeid is ondanks de geringe populariteit nog het grootst met vijf kandidaten.

Daarna is de Christen Unie in opkomst met vier kandidaten. Het CDA en GroenLinks hebben, voor zover bekend, elk één kandidaat op een lijst staan. Tot slot staan er vier Caribische Nederlanders op een lijst van een lokale partij.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

9 reacties

 1. @ Boni, ik heb 39 jaar geleden heel veel Curacaose jongeren in een bouw leer proiect tegel zetter gehad, ze waren ziek of ze werden ziek heb na een jaar de handdoek in de ring gegooid, had je ze moeten horen schreeuwen de wereld was te klein, over tot de orde van de dag.

 2. @sate Batata,
  Niet alleen de chinezen worden hier gediscrimineerd…
  ook de makamba”s worden hier gediscrimineerd.
  de politie is de grootste boosdoener.
  in een conflict tussen een makamba en een YdK zal de makamba verliezen..
  dus niet zeuren, ik heb het hier geaccepteerd en hou me rustig.
  laten de YdK het in NL ook maar doen…

 3. @Boni: men heeft liever huurders met een goed betalingsgedrag en werknemer met een arbeidsethos. Dat de YdK daar in de regel niet bij hoort, ligt aan diezelfde YdK.

  M.b.t. de scholing moet ik je ook teleurstellen. In Nederland gaat het meeste geld naar de personen met een zogenaamde rugzak, m.n. leerlingen met een taal- of leerachterstand. (Hiep hiep hoera voor het Papiaments als instructietaal).

  Ga eens bij jezelf te rade waarom men liever een witte huurder of werknemer heeft.

  B.t.w: of IK wit, bruin of zwart ben, is helaas (gelukkig) niet bekend hier.

 4. Ik vind het frappant om te zien hoe vaak witte mensen met al hun privileges in deze wereld durven te roepen dat zwarte mensen de racisme/discrimitatiekaart trekken. Ga eens op onderzoek uit, zou ik zeggen. Lees onderzoeken waaruit blijkt dat zwarte/niet-witte Nederlanders stelselmatig het onderspit delven op de huizenmarkt, op de arbeidsmarkt, op scholen, etc. etc.. Blijf niet zitten en wijzen vanuit je post-koloniale troon.

 5. Waar zei een politicus ook alweer dat een bepaalde groep in doodskisten terug moest? Hoeveel makambas zijn er minister in Curacao of zitten er in de Staten?

 6. Ik vraag me af wat het doel van deze demonstratie is, er staat nl. in artikel 1 van de grondwet, “Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. Het zou best kunnen dat dit een politieke stunt van zwarte gemeenteraadsleden zo vlak voor de gemeenteraad verkiezingen is.

  Het is wel duidelijk dat zwarten te pas en te onpas de racistische kaart trekken als het hun uitkomt. Aan de andere kant als wij zien hoeveel stemmen partijen als Leefbaar Nederland en Forum voor Democratie hebben, dan weten wij dat veel mensen in Nederland in elk geval anders tegen hun zwarte broeders en zusters kijken.

 7. Och jé, men gaat de discriminatiekaart maar weer eens trekken. Zelf vaak zo racistisch als de pest, waar niemand iets van mag zeggen, want we hebben lange tenen, doch ondertussen wijzen we wel het vingertje naar anderen.

  Probeer je eens gewoon als burger te gedragen en hou op met altijd de schuld aan een ander te geven. Deze joker lijkt veel op ons ‘advocaten duo’ Peppi en Kokki. Bij alle strafzaken komen ze met hetzelfde argument: ‘het is racisme en Nederland zit er achter’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -