26 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bootexploitanten claimen terrein Klein Curaçao

HomeMediaNTR | Bootexploitanten claimen terrein Klein Curaçao

Door Leoni Leidel-Schenk

Het EOP voorziet niet in de constructies of gebouwtjes die nu op het eiland staan | foto: Leoni Leidel-Schenk
Het EOP voorziet niet in de constructies of gebouwtjes die nu op het eiland staan | foto: Leoni Leidel-Schenk

CURAÇAO – Land Curaçao is eigenaar van Klein Curaçao, dus zou het toegankelijk moeten zijn voor het algemene publiek. Toch is dit niet het geval op het hele eiland. Wie bij de hut van Mermaid Boat trips wandelt, krijgt van een bewaker te horen dat ‘het privéterrein is’.

Wie op de uitkijkpost wil klimmen, wordt ook teruggefloten. “Dit is onze grond, zie je de bordjes niet?”, zegt een bewaker boos. Hij wijst op plankjes van drijfhout met de tekst ‘privé’. Voor de uitkijkpost en de gebouwtjes op Klein Curaçao is geen bouwvergunning afgegeven, zei minister Balborda in 2013. Toch beschouwen commerciële partijen delen van het eilandje als hun eigendom.

‘Open Land’
Volgens het Eiland Ontwikkelingsplan (EOP) voor Klein Curaçao, heeft het eiland de bestemming van ‘Open Land’. Het EOP voorziet niet in de constructies of gebouwtjes die nu wel op het eiland staan. Deze zijn bovendien niet vrij toegankelijk. Enkel de houten hutjes aan de Oostkant van het eiland zijn dat. Het was een project van de overheid in samenwerking met Insulinde, Uniek Curaçao en Curaçao Tourist Board met als doel een schaduwplek te creëren voor bezoekers.

Bouwvergunning aanvragen
Vorig jaar zei Balborda in de lokale pers dat de uitkijktoren en de constructies illegaal waren gebouwd. Dat ging toen over de hutten met een betonnen vloer, gebouwd door twee exploitanten van boten en vissershuisjes die veelal onbewoond zijn en vervallen. Ook zijn er beerputten gegraven.

Bouwvergunning
De bouwers van de constructies kregen de tijd een bouwvergunning aan te vragen. Dan zou worden gekeken of hun bouwsels in lijn zouden zijn met het EOP. Zo niet, of als er geen bouwvergunning zou aangevraagd worden, zouden de barakken worden weggehaald.

Niet openbaar
De bouwwerken staan er nog steeds. Solange Istatia van Miss Ann Boat trips zegt wel een vergunning te hebben. “Ik heb een vergunning voor opstal. Ik ben niet verplicht uit te leggen wat dit inhoudt.” Istatia benadrukt dat de hut van Miss Ann niet publiekelijk toegankelijk is. “Ik loop ook niet zomaar door iemands achtertuin.”

Huur
Aalt Waterweg van Mermaid Boat trips zegt al dertien jaar lang huur te betalen voor de grond op Klein Curaçao aan Mijnmaatschappij. Daarom beschouwt hij het terrein als privéterrein. Hij zegt vorig jaar oktober ook een bouwvergunning te hebben aangevraagd: “Ik ben er elke dag mee bezig, maar de bureaucratie is ongekend.”

Ingewikkeld
Een bouwvergunning verkrijgen kan alleen door het EOP te omzeilen. Dat is een ingewikkeld proces, vertelt advocaat Achim Henriquez. “De bestemming van het gebied moet worden gewijzigd, zodat bebouwing mogelijk wordt, maar dat kan niet voordat belanghebbenden hun bezwaren daartegen hebben ingediend. Daarna moet het plan nog door de ministerraad worden goedgekeurd.”

Domeingrond
Mocht dat gebeurd zijn, kan alleen de eigenaar of rechthebbende van de grond een bouwvergunning ontvangen. “Klein Curaçao is eigendom van het Land en is dus domeingrond. Om de aanvrager rechthebbende te maken in de vorm van erfpacht, moet er een landbesluit aan ten grondslag liggen. De constructies moeten daarnaast aan de eisen voldoen die de bouw en woningverordening stelt: zijn de hutten bijvoorbeeld veilig? Is de brandweer komen kijken bij de uitkijktoren? Ontsieren zij de omgeving niet?”

Verkrijgende verjaring
Henriquez zegt dat het zou kunnen dat Istatia het recht van opstal heeft verkregen door verjaring. “Als iemand iets bouwt, de grond op die manier in bezit neemt en dat voor twintig jaar ongestoord doet, kan die persoon bepaalde rechten verkrijgen. Zo kan bijvoorbeeld het recht van opstal verkregen worden, maar niet het eigenaarschap. Wanneer grond gehuurd wordt, geldt de verkrijgende verjaring niet.”

Balborda
Minister Balborda wilde niet zeggen of er vergunningen zijn aangevraagd of gegeven. Ondertussen worden recreanten die met een eigen bootje naar het eiland varen, weggehouden uit bepaalde delen van het eiland.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Raar verhaal van Aalt Waterweg. Als klein Curaçao eigendom is van het Land waarom betaald ze dan huur aan de Mijnmaatschappij? Dat zal wel een leugen zijn.
    Maar al met al, laat Klein Curaçao zo als het is en breng er niet allerlei krakkemikkige bouwsels en opstakels aan of wil men nog een stuk natuur naar de donder helpen.

  2. De regering moet gewoon kordaat handelen en een groep sturen om de hele boel af te breken-Er is daar geen PRIVE niets en mag ook geen bouwvergunning worden afgegeven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties