31 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bonaire tien jaar een gemeente van Nederland: een decennium van protesten

HomeMediaNTR | Bonaire tien jaar een gemeente van Nederland: een decennium van...
Foto: Protestborden op Bonaire

KRALENDIJK – “Bonaire heeft nooit voor de status van bijzondere gemeente of integratie gekozen. Het volk wees dit zelfs af in een referendum in 2015”, zegt James Finies van ‘Nos ke Boneiru Bèk’ (Wij willen Bonaire terug).

Het is 10 jaar geleden dat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland werd. Nog steeds is er protest tegen de huidige staatkundige status van het eiland. Ook nu er vooruitgang geboekt is in sociale voorzieningen zoals kinderbijslag en verhoging van het minimumloon, ouderdomspensioen en onderstand (red.bijstand).

In 2015 heeft twee derde van de Bonairianen ‘nee’ gestemd tegen de huidige band met Nederland. De opkomst was te laag, het referendum was niet geldig. Er moest een tweede referendum volgen, daar is het nog niet van gekomen.

‘Geen voorruitgang voor de Bonairiaan’
Nochi Willem van Fundashon Bon Gobernashon (Stichting Goed Bestuur) vindt dat de Bonairiaan nu de ‘zure’ vruchten van de staatkundige verandering plukt. Volgens hem wordt de lokale Bonairiaan in de huidige situatie benadeeld. ”Buitenlanders bekleden de hoge functies op Bonaire. Je ziet de Bonairiaan werken als tuinman of schoonmaakster.”

Protestbord met de tekst ‘Minder Nederlanders’. Archief uit 2015: Janita Monna

Ondanks de verbeteringen op het terrein van onderwijs en justitie blijft Willem sceptisch. “We hebben nu een moderne gevangenis, maar voor wie? Voor onze eigen jongeren die in het huidige onderwijs mislukt zijn.”

Het onderwijs op Bonaire moest na 10 oktober 2010 snel naar Nederlands niveau, maar voor veel jongeren is Papiaments hun eerste taal en kan het meekomen in het Nederlandse onderwijs lastig zijn.

De politicus Suzy Thode (Lista Suzy Thode) is ook niet optimistisch over de huidige situatie. “Men praat over vooruitgang van Bonaire terwijl we moeten stilstaan bij de toename van de sociale problemen op dit eiland”, zegt ze. Uit verschillende onderzoeken van onder andere de Ombudsman blijkt dat de armoede juist is gestegen sinds 10-10-’10.

‘Bonairiaanse cultuur aangetast’
Willem vindt dat zowel de identiteit als de normen en waarden van het volk bedreigd worden. “Ons volk is ontevreden en minder tolerant geworden. Dit is niet gezond voor de Bonairiaan, het gevoel van niet de baas zijn in eigen huis”, zegt hij.

Thode is het eens met de stelling van Willem. “Dit tast ons aan in onze culturele waarden. We worden langzaam maar zeker killer. Ikke ikke en de rest mag stikken. Dat is overgewaaid vanuit Nederland”, zegt ze.

‘Geen vertrouwen in de overheid’
Willem vindt dat er stappen zijn gezet, maar ook taken blijven liggen. Zoals verbetering van de infrastructuur en de sociale voorzieningen. “Er is nog geen duidelijke sociaal-economische richting en de armoede is niet afgenomen.”

Bij Thode overheerst het gevoel van ontevredenheid en zij vindt dat de lokale overheid hier schuld aan heeft. “Die laat zich alles opleggen door Nederland en komt niet op voor de rechten van de Bonairiaan.” Ze dat er weer een referendum moet komen.

Finies vergelijkt de positieve veranderingen op Bonaire met de slaventijd. ”Na de opstand van Tula in 1795 zijn de slaven ook vooruit gegaan, ze hoefden niet meer geforceerd te werken op zondag, maar ze bleven slaven.”

Nos ke Boneiru Bèk tijdens een protest in mei 2016 | Archieffoto: Janita Monna

‘De ontmanteling van de Antillen heeft ons verzwakt’
Volgens Thode moeten de eilanden in het Koninkrijk zich juist verenigen om sterker te zijn. “We worden door Nederland uit elkaar gehaald om ons juist te verzwakken.”

Op de vraag of ze zou kiezen voor huidige structuur antwoord ze ontkennend. “Ik kan nooit kiezen voor een systeem die mij onderdrukt als Bonairiaan”. Willem sluit zich hierbij aan. “We hebben de klok teruggedraaid in het proces van emancipatie.”

Minderheidsgroep
Finies vreest voor het verdwijnen van de Bonairiaan. “Het Bonairiaanse volk is nu de minderheidsgroep; minder dan 40 procent. In 2030 zal minder dan 1/3 deel van de bevolking van Bonaire”, zegt Finies. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigen dit: bijna 9 op de 10 nieuwe inwoners Bonaire is migrant.

Foto: De Nederlandse vlag en de Bonairiaanse vlag
 

‘Ondanks gevecht met Nederland toch weer stemmen voor de huidige status’

Ook gedeputeerde (wethouder) van Sociale Zaken Nina den Heyer en Ben Oleana, directeur Sociale Woningbouw, erkennen de worsteling met de status van Bonaire als bijzondere gemeente. Toch zouden ze er weer op stemmen. Lees meer hier: 10 jaar na 10-10-’10: ‘Bonairiaan merkt nu pas positieve veranderingen’

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. @Arno,
    maar als de meerderheid op het eiland het met jou eens is dan kan Bonaire toch gewoon uit het Koninkrijk stappen?
    Dus zorg voor die meerderheid. Iedereen dan blij, Bonaire en Nederland.

  2. Feit is, en blijft, dat Bonaire de afgelopen 10 jaar achteruit gehóld is! Dit prachtige eiland wordt letterlijk om zeep geholpen, om dat wij als betuttelende Nederlanders het immers véél beter weten!

    Acuut stoppen met die Nederlandse inmenging op Bonaire, het eiland teruggeven aan de locals, en niet meer mee bemoeien! Wie zijn wij als Nederland, om het overzees ” wel even allemaal goed te regelen ” . Misschien moeten we als Nederland es proberen om een kerk te gaan bouwen in Iran, zal vast goed komen!

    Laten we eerst alle problemen binnen de landsgrenzen eens gaan oplossen, wellicht dat het dan duidelijk wordt voor onze blinde Nederlandse overheid. De Antillen lekker met rust laten, Nederlands of niet, dat is uiteindelijk het beste voor alle partijen.

  3. Herinner me nog goed het grootse feest op plasa Wilhelmina: de afsluiting Bonaire regatta 2010 icm de ontmanteling Antillen was een feit.

    De kater die daarop volgde was ongekend voor de gewone man want verandering kost tijd, héél veel tijd zelfs naar het blijkt in Playa.

    Ambiente is terplekke zeker niet beter geworden sindsdien, maar dat is weinig verwonderlijk want met het calvinistische Den Haag aan het roer lijkt het wel een byob party geworden.

    Maar ach, als wij na bijna een week lang zwaar feesten moe en voldaan weer koers zetten naar de geliefde klip, haalde half Playa óók weer opgelucht adem aangezien de rust was wedergekeerd!

  4. …..”, slaaf zijnde in 1795, naar Forti te gaan om “man to man” te onderhandelen met de Gouverneur; meen je dat nu serieus, @ Knoek-koe??”….
    @Shimaruku, mmm, je hebt een punt, zal niet makkelijk zijn geweest, die onderhandeling maar zijn eigen wijze did not really work out very well for him did it?

    En hoe rechtvaardigde het slaaf zijn het kilometers achter een paard slepen van een leraar, die het nb goed voor had met de tot slaaf gemaakte medemes

  5. Zoek eens het verschil op tussen een mening weerleggen en een mening onderuithalen. Trouwens, Tula zou wel goed gek zijn, slaaf zijnde in 1795, naar Forti te gaan om “man to man” te onderhandelen met de Gouverneur; meen je dat nu serieus, @ Knoek-koe??

  6. ……”nu sommige Bonaireanen zeggen zich bij huidige bijzondere gemeente status niet goed te voelen, zijn ze van alles”…….

    Mening mag je hebben, zeker,maar die kan ook onderuitgehaald worden @Shimaruku… dat hoort er ook bij. Of dat al die benamingen terecht zijn, dat is een ander verhaal.

    Het verhaal van de protesterende figuren is in elk geval zwaar uit zijn context getrokken.
    En de borden met het predicaat “Bomba” erop..bevestigt dat.

    Men houdt ervan op deze eilanden met emotionele sentimenten en onderbuikgevorlens te spelen.
    En met Tula / karpata achtige argumenten aan te komen, opgesierd met de nodige “bomba’s en WIC/ neo / kolonialismo termen..

    Deze figuren, hebben het nooit over de zaken die wel 100% beter gaan.
    En die onder eigen bestuur 100% slechter gingen

    Maar komen met dit soort drogretoriek over Bombas

    Tula c.s. waren de Papa Godetts en de Amador Nitas van 1795, konden “man to man” onderhandelen in Forti, maar kozen ervoor om te rebelleren en de boel in de fik te steken, en burgers te mishandelen en aan een paard voor uren over het diabaas te slepen zodat de vellen eraan hingen, …iets wat je nooit hoort overigens…dat ze als beesten onschuldige burgers hebben gemarteld, afgehouwen..oren hebben laten opeten.

    Dat zielige geneuzel om Nederland tot in de lengte der dagen met hun koloniale strondverleden te halen, is zo achterhaald.

    terwijl lokale oplichters als El Hage, ramoncito Booi, Reina, die nu gereinigd is, en andere lokaal graaigespuis etc buiten schot blijven…

  7. Tiens, vreemd! Twee derde van de stemmers bij tweede referendum kiest niet voor bijzondere gemeente van Nederland ; nieuw referendum vanwege te lage opkomst bij 2de referendum, komt er om een of andere reden niet, en nu sommige Bonaireanen zeggen zich bij huidige bijzondere gemeente status niet goed te voelen, zijn ze ondankbare honden, dom, populistisch en onbetrouwbaar, idioot, onervaren en zonder opleiding, en moet Papiaments afgeschaft worden. Je mag een mening hebben, maar als je iets anders vindt, ben je zie boven…

  8. Ik ben overigens wel benieuwd naar het succes percentage van de jongeren die in het buitenland studeren Bonaire vs. Curaçao. Ik heb wel een vermoeden.

  9. ….” Je ziet de Boneiriaan werken als “tuinman of schoonmaakster”…..

    Is de de gelijk een dikke bòlòmbònchi ogende “Edison tereno gate ” Reina, soms werkster of tuinman?

    Of is Edison @lias “rijdt auto met beschonken kop tegen object, en probeert dat te verzwijgen ” Reina soms geen Boneiriano..?

    Want volgens mij is hij burgermeester van Bonaire….

    Deze drogreden retoriek, dat Bonairianen geen werk en hoogbetaalde banen zouden hebben, begint de benepenheid en valsheid van dit soort gefrustreerde anti Nederland types duidelijk ten toon te spreiden..

  10. Heb het al vaker gezegd en herhaal het weer. Afschaffen dat Papiaments. Geen wonder dat je niet verder komt. En alleen tuinman of werkloos blijft. Aantasting van de nos cultura. Laat me niet lachen. Wie wil er in bijvoorbeeld Barbados een werknemer die alleen Papiaments praat. Laat ik eerlijk zijn: Ik niet.

  11. “Je ziet de Bonairiaan werken als tuinman of schoonmaakster” klopt, al je geen opleiding en ervaring hebt kun je ook niet een hoge functie in Bonaire bekleden (net als o.a. in Nederland) dat kan echter wel in Aruba, Curacao en St. Maarten, maar ja…..daar zien we de resultaten…..

  12. Gewoon populistisch gedram!
    Meneer Finies, u bent gewoon boos omdat de transparantie en controles nu te goed zijn

    De eilandsraads leden kunnen niet meer jatten en vriendjes bevoordelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties