29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:57

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bonaire op zoek naar onzichtbare oudere

- Advertentie -


KRALENDIJK – “Ouderen die niet in beeld zijn, zijn ouderen die niet naar de dagopvang gaan en die wij niet tegenkomen tijdens activiteiten zoals zwemmen”, zegt Orlando Meijer, voorzitter van Fundashon Konsulta Pa Nos Grandinan Boneiru (FKG). De stichting wil deze onzichtbare groep ouderen opsporen.

De Nationale Ombudsman wil aan dit onderzoek meewerken. Belangrijke reden is om armoede en eenzaamheid onder ouderen aan te pakken wat volgens een eerder rapport van de Ombudsman alarmerend is op Bonaire.

Ouderenbeleid in stukjes
Bonaire werkt op dit moment aan een ouderenbeleid. “Hierdoor wordt het duidelijk voor alle partijen welke voorzieningen er al zijn en welke nog missen, waardoor er oplossingen kunnen komen op de korte termijn”, vertelt Genara Timp-Silberie, hoofd van de Zorg en Welzijn Groep.

- Advertentie -

“Er waren al allemaal stukjes ouderenbeleid, zoals een stukje over de AOW, maar echt het grote plaatje op het gebied van het welzijn van de ouderen, daar gaan we meer aandacht aan besteden”, legt Meijer uit.

“We hebben overal in de wijken overleg gehad met ouderen. Daar kwam een verslag uit, die gaat over; wat moeten we nu direct doen?”

Kans krijgen om verder te ontwikkelen
Wat vooral in het ouderenbeleid moet komen,  is volgens Meijer dat ouderen de kans krijgen om zich te kunnen blijven ontwikkelen. “Of ze geld hebben of niet, ze moeten kunenen deelnemen in de steeds veranderende gemeenschap.” Hij heeft het over ouderen die een hoop ervaring hebben op gebied van muziek of financieel; zij kunnen nog van dienst zijn voor bedrijven of organisaties.

Maar zegt Meijer daarvoor is een infrastructuur nodig en dat ouderen elkaar makkelijker kunnen ontmoeten. Bij eenlaandrempelig buurcentrum bijvoorbeeld waar ouderen iets kunnen drinken, tv kijken. “Dat is iets anders dan bij een dagopvang.”

Ouderen betrekken bij digitalisering
Ook is het volgens Meijer belangrijk dat ouderen betrokken worden bij digitalisering. Dat was ook één van de sociale thema’s tijdens de internationale dag van de ouderen deze maand. “Hoe kan je van betekenis zijn voor ouderen als ze bijvoorbeeld een aanvraag willen doen?”

Maar bijvoorbeeld ook kennis over bankzaken. “Er zijn nog steeds ouderen die iemand in de omgeving vragen om voor hen geld op te nemen.”

Er zijn wel ouderen die kunnen werken met computers, zegt hij,  maar er thuis geen hebben. “Dan zou een plek waar ze laptops hebben, handig zijn.”

Ouderenzorg, 1 jaar na Nederlandse investeringen

Een jaar geleden kondigde Nederland aan flink te zullen investeren in de ouderenzorg op Bonaire; onder andere na een alarmerend rapport van de Ombudsman. Hoe is de situatie nu? Lees het hier.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Linda | Balen voor vakantiegangers: Curaçao verlengt coronamaatregelen

Coronavirus | Marloes van Wijnen Aan het genieten van de Caribische zon of vertrek je juist binnenkort naar Curaçao? Dan baal je waarschijnlijk flink van het besluit van...

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -
- Advertentie -