28 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

DH | Ottley to young men: ‘We are becoming our own worst enemy’

PHILIPSBURG--United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Omar Ottley has issued a passionate plea to the young men of St. Maarten, urging them to refrain from...
- Advertisement -spot_img

NTR | Bonaire op zoek naar onzichtbare oudere

HomeLandenBonaireNTR | Bonaire op zoek naar onzichtbare oudere


KRALENDIJK – “Ouderen die niet in beeld zijn, zijn ouderen die niet naar de dagopvang gaan en die wij niet tegenkomen tijdens activiteiten zoals zwemmen”, zegt Orlando Meijer, voorzitter van Fundashon Konsulta Pa Nos Grandinan Boneiru (FKG). De stichting wil deze onzichtbare groep ouderen opsporen.

De Nationale Ombudsman wil aan dit onderzoek meewerken. Belangrijke reden is om armoede en eenzaamheid onder ouderen aan te pakken wat volgens een eerder rapport van de Ombudsman alarmerend is op Bonaire.

Ouderenbeleid in stukjes
Bonaire werkt op dit moment aan een ouderenbeleid. “Hierdoor wordt het duidelijk voor alle partijen welke voorzieningen er al zijn en welke nog missen, waardoor er oplossingen kunnen komen op de korte termijn”, vertelt Genara Timp-Silberie, hoofd van de Zorg en Welzijn Groep.

“Er waren al allemaal stukjes ouderenbeleid, zoals een stukje over de AOW, maar echt het grote plaatje op het gebied van het welzijn van de ouderen, daar gaan we meer aandacht aan besteden”, legt Meijer uit.

“We hebben overal in de wijken overleg gehad met ouderen. Daar kwam een verslag uit, die gaat over; wat moeten we nu direct doen?”

Kans krijgen om verder te ontwikkelen
Wat vooral in het ouderenbeleid moet komen,  is volgens Meijer dat ouderen de kans krijgen om zich te kunnen blijven ontwikkelen. “Of ze geld hebben of niet, ze moeten kunenen deelnemen in de steeds veranderende gemeenschap.” Hij heeft het over ouderen die een hoop ervaring hebben op gebied van muziek of financieel; zij kunnen nog van dienst zijn voor bedrijven of organisaties.

Maar zegt Meijer daarvoor is een infrastructuur nodig en dat ouderen elkaar makkelijker kunnen ontmoeten. Bij eenlaandrempelig buurcentrum bijvoorbeeld waar ouderen iets kunnen drinken, tv kijken. “Dat is iets anders dan bij een dagopvang.”

Ouderen betrekken bij digitalisering
Ook is het volgens Meijer belangrijk dat ouderen betrokken worden bij digitalisering. Dat was ook één van de sociale thema’s tijdens de internationale dag van de ouderen deze maand. “Hoe kan je van betekenis zijn voor ouderen als ze bijvoorbeeld een aanvraag willen doen?”

Maar bijvoorbeeld ook kennis over bankzaken. “Er zijn nog steeds ouderen die iemand in de omgeving vragen om voor hen geld op te nemen.”

Er zijn wel ouderen die kunnen werken met computers, zegt hij,  maar er thuis geen hebben. “Dan zou een plek waar ze laptops hebben, handig zijn.”

Ouderenzorg, 1 jaar na Nederlandse investeringen

Een jaar geleden kondigde Nederland aan flink te zullen investeren in de ouderenzorg op Bonaire; onder andere na een alarmerend rapport van de Ombudsman. Hoe is de situatie nu? Lees het hier.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties