26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 04:24

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | ‘Bonaire moet blijven strijden voor een realistisch sociaal minimum’

NTR | ‘Bonaire moet blijven strijden voor een realistisch sociaal minimum’

Bonaire armoede | Kim Hendriksen

KRALENDIJK – Na bijna 10 jaar een bijzondere gemeente te zijn van Nederland, is er nog steeds geen sociaal minimum of bestaansminimum vastgesteld op Bonaire dat werkelijk rekening houdt met de lokale situatie. Coördinator Integrale Wijk Ontwikkeling Jona Chirino vindt dat ‘Bonaire moet blijven strijden voor een realistisch sociaal minimum’.

De gevolgen zijn groot, zo bleek recent uit het onderzoek van de ombudsman. Tijdens het spreekuur van deze instantie op Bonaire komen de schrijnende verhalen naar boven:

Videoreportage door Kim Hendriksen

Oswald Domacasse Roque woont met zijn vrouw in de knoek waar ze kippen en geiten verzorgen. Wat eerst begon als een hobby, is nu een levensnoodzaak geworden. Het vlees van de geiten en de eieren eten ze zelf op en wat ze overhouden, verkopen ze, zodat er toch een klein beetje extra geld binnenkomt. Alleen sinds enige tijd wordt zijn vee aangevallen door straathonden. En dat betekent dat zij soms dagen niks te eten hebben omdat zijn pensioen niet genoeg is.

Deze meneer zoekt hulp, bij de ombudsman, maar veel mensen durven niet om hulp te vragen, vertelt Denice Boelen. Deze vrijwilliger zet zich in voor de hulpbehoevenden op het eiland. “De mensen schamen zich en dat is een groot probleem. Niemand mag weten dat ze niet genoeg hebben, waardoor ze geen hulp vragen.”

Op dit moment krijgen Bonairianen die geen werk hebben onderstand. Dit is 100, voor sommige 115 dollar per twee weken. “Daar kunnen mensen gewoonweg niet van rondkomen.”

Tussenoplossing
Sinds kort heeft Bonaire een tussenoplossing met Nederland afgesproken. Het sociaal minimum is daarbij vastgesteld op een hoger bedrag van 945 dollar per maand voor een alleenstaande. Maar gedeputeerde Nina den Heyer stelt dat deze bijstelling nog steeds niet genoeg is en ook nog altijd minder dan wat huishoudens in Nederland krijgen.

“Het bedrag van 945 dollar is gelijk aan het minimumloon. Stel je bent een echtpaar, jij krijgt minimumloon, dan heeft je partner pech, want die krijgt dan geen onderstand. In Nederland is het zo: daar is het sociaal minimum vastgesteld op 1600 euro per maand voor een tweepersoonshuishouden. Het minimumloon is daar ook 1600 euro. Stel je verdient nog geen 1600 euro, maar je verdient 1100 euro. Dan krijg je voor het bedrag dat je tekort komt subsidies. Op Bonaire heb je dan pech.”

Maar het grootste probleem blijven de kosten voor levensonderhoud waardoor het bedrag van het bestaansminimum in werkelijkheid veel hoger moet liggen. Dat is de reden waarom ook coördinator Chirino zegt dat de strijd nog niet over is.

“We hebben een tussenoplossing, het is nog niet wat wij nodig hebben. Maar ik geloof dat wij, Bonairiaanse politici en mensen die het beleid maken, moeten blijven bewijzen met cijfers en casussen dat we tot een meer acceptabel sociaal minimum komen. Want het is wel noodzakelijk.”

Nieuwe maatregelen

Het Nederlandse kabinet heeft in het regeerakkoord gezet dat de prioriteit voor Caribisch Nederland het verbeteren van het economisch perspectief is. Daarvoor moeten de inkomens omhoog en de levenskosten omlaag. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid heeft een eerste pakket aan maatregelen begin 2019 ingevoerd: verhoging van het minimumloon, kinderbijslag en onderstand (bijstand). Werkgeverspremies gingen omlaag zodat werkgevers meer loon kunnen geven. Volgend jaar komen nieuwe maatregelen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Armoede op Bonaire, wat hebben wij het over? 200, 2000 mensen? Het zal Nederland niets kosten om de levensstandaard van deze mensen te verbeteren maar zoals altijd moeten ze eerst creperen. Ben toch een beetje benieuwd of huidskleur een rol speelt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties