28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 20:52

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Bolletjesscanner vliegveld Curaçao wordt niet gebruikt

NTR | Bolletjesscanner vliegveld Curaçao wordt niet gebruikt

Justitieminister Quincy Girigorie vertelt halve waarheden (KKC onderschrift) | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De bolletjesscanner van vliegveld Hato op Curaçao is dan niet kapot, zoals de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vorig week beweerde, maar de scanner wordt momenteel ook niet gebruikt.

Dat zegt douanewoordvoerder van de Post Hato, Etienne Cacciano. Over waarom de scanner niet gebruikt wordt, kan hij zich niet uitlaten.

Aboutaleb was vorige week op Curaçao voor een werkbezoek en zei tegenover NOS dat ‘de meeste drugsscanners in zowel de haven als op het vliegveld van Curaçao al jaren kapot zijn’. Navraag levert op dat er één bolletjesscanner is op Hato, die dus niet in gebruik is. De twee containerscanners van de haven zijn al een jaar kapot. Dat betekent niet dat er niet gecontroleerd wordt, zegt Cacciano.

Hato-team
“Op het vliegveld is het Hato-team actief”, aldus Cacciano. Dit team screent passagiers op Europese vluchten vanaf het moment dat ze inchecken totdat ze het vliegtuig ingaan.” Hoe dit gebeurt, kan Cacciano niet vertellen, maar benadrukt dat het team ‘getraind is om bolletjesslikkers te herkennen’. De screening gebeurt vooral op uiterlijke kenmerken.

Twee weken geleden werd voor het laatst een bolletjesslikker gepakt. “We pakken zo iemand gelijk op, we doen ons werk. Alleen als we net te laat zijn en de persoon al in het vliegtuig zit, lichtten we de douane op Schiphol in.”

Wachtruimte bodyscan. | Persbureau Curacao

Mee met het Hato-team

De aanpak van drugssmokkelaars werd opgeschroefd nadat Duitsland aan de bel trok toen Airberlin ging vliegen op Curaçao. In 2016 liep Caribisch Netwerk een middag mee met het Hato-team, luister de reportage hier.

Het Hato-team bestaat nu alleen uit de douane. “We zijn bezig met het team uitbreiden met de leden van Korps Politie Curaçao en de Koninklijke Marechaussee, zoals het voorheen was.” De douane kampt namelijk met personeelstekort.

Containerscanners kapot
Luthsel Lourens, hoofd douanepost van de haven, zegt dat het klopt dat de twee containerscanners in de haven al een jaar kapot zijn. Dat betekent dat controles van de containers ‘fysiek’ gebeuren. Maar alleen bij containers die ingevoerd worden. “Vertrekkende containers worden alleen gecontroleerd als er een tip is van de autoriteiten dat er drugs in te vinden zou zijn. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van onze samenleving en daarom controleren we alle containers die binnenkomen. De eindbestemming is daarvoor verantwoordelijk. Containers die naar Rotterdam gaan, moeten dus daar gecontroleerd worden.”

‘We zijn alleen verantwoordelijk voor de containers die binnenkomen in onze haven, niet voor containers die vertrekken’

Luthsel Lourens, douane Curaçao

De douane van Curacao (valt onder Financienminister Gijsbertha) meent niet verantwoordelijk te zijn voor wat er eventueel in de Curacaose haven zelf in containers wordt gestopt en vervolgens de haven verlaat (KKC onderschrift) | Persbureau Curacao

Volgens Lourens is een van de containerscanners binnenkort weer gemaakt. “Dat scheelt mankracht. Maar we hebben een plan B nodig.” Lourens heeft in de 29 jaar dat hij voor de douane werkt regelmatig drugs aangetroffen in containers. Volgens hem gaat het dan om niet meer dan een kilo of een paar gram. “Op Curaçao wordt er geen drugs geproduceerd. Als je het vergelijkt met Nederland, komt hier vrij weinig binnen via de haven.”

Hoeveel drugssmokkelaars er dit jaar zijn opgepakt, kunnen het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie nog niet zeggen.

De containerscanners en de scanners voor het invoeren van goederen op het vliegveld zijn de verantwoordelijkheid van de douane, die weer valt onder het ministerie van Financiën. De minister van Justitie, Quincy Girigorie, is alleen verantwoordelijk voor de bolletjesscanner. Hij wil geen uitspraak doen over de scanner, omdat het ‘operationele informatie met betrekking tot veiligheid en de opsporing van strafbare feiten’ betreft.

“Het opsporen en voorkomen van drugstransport via Curaçao naar Nederland heeft de nadrukkelijke aandacht van Justitie en dient gezamenlijk in het Koninkrijk te worden aangepakt. Curaçao neemt z’n verantwoordelijkheid in deze serieus”, aldus Girigorie in een korte reactie.

Kamervragen
Kamerleden André Bosman en Dilan Yesilgöz-Zegerius (beiden VVD) hebben aan de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraken van Aboutaleb.

Bron: NTR/ Caribisch Netwerk

8 reacties

 1. Ik lach me kapot!!
  Jandino heeft weer een prijs gewonnen. Jullie hebben voor jullie beurt gesproken…. He is laughing all the way to the bank 🙂 🙂 🙂
  Whauahauahauahhaaaaa

 2. Dankzij Aboutaleb is weer duidelijk hoe groot de corruptie hier op Curaçao is. Laten we hopen dat ik niet de enige ben die weet dat drugshandel hier op Curaçao gedoogd wordt.

  Volgens Cacciano, de screening gebeurt vooral op uiterlijke kenmerken.

  Het gebeurt hier op Curaçao regelmatig dat ze de grootste randdebiel een hoge post geven en die danst vervolgens naar de pijpen van politici en de drugsmafia.

  Ben toch benieuwd wie Radio Mas en Direct heeft betaald om Aboutaleb aan te vallen, gebeurt dat met cash geld of via reclame inkomsten?

 3. Curaçao wordt bestuurd door een stel politieke lichtgewichten die vanwege hun gebrek aan kennis en kunde naar boven zijn komen drijven maar intellectueel niet in staat zijn om een inhoudelijk discussie te voeren over zaken waar ze wel een uitgesproken mening over hebben.

Comments are closed.

Zoeken

Recente reacties