27 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 09:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Binnenkort verkiezingen? ‘Breng de democratie terug naar Sint-Eustatius’

John Samson

DEN HAAG – Gaat staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) opnieuw verkiezingen voor de eilandsraad uitstellen op Sint-Eustatius? De lokale partijen zelf zien geen argumenten om nog langer te wachten.

- Advertentie -

Binnen een paar weken valt het besluit. Dan informeert de staatssecretaris of zijn eigen team voldoende vooruitgang heeft geboekt. Sinds de bestuurlijke overname is het voor Knops een voorwaarde om weer verkiezingen te houden. Pas dan komt er weer een lokaal bestuur.

Oud-raadslid Koos Sneek (DP Statia) maakt zich zorgen of er binnenkort verkiezingen komen. Hij stuurde onlangs een brandbrief waarin hij de staatssecretaris ervan beschuldigt een ‘te rooskleurig’ beeld te hebben geschetst aan Tweede Kamerleden.

Bevolkingsregister
Een van de voorwaarden om verkiezingen te houden is een georganiseerde bevolkingsregister, maar ambtenaren zijn nog steeds bezig met het register op te opschonen. “Hoe moeilijk is dat met een bevolking van 3.000 mensen? Dat had al in de eerste paar maanden kunnen gebeuren”, stelt de voorman van DP Statia.

Koos Sneek, politiek leider DP Sint-Eustatius en voormalig eilandraadslid | foto: John Samson

“Bovendien”, zegt Sneek, “Tijdens deze ingreep werden er al twee verkiezingen gehouden: voor het Europees parlement, voor het Kiescollege [Eerste Kamer, red.] én een referendum over de privacywet.”

“Bij ons buureiland Saba was het bevolkingsregister óók niet op orde bij de eilandsraadverkiezingen van maart. Waarom is het nu een onoverkomelijk probleem?”

‘Wiens schuld is het dat er niet voldoende vooruitgang is?’
Eigenlijk had Sint-Eustatius in maart 2019 naar de stembus gemoeten om haar eilandraadsleden te kiezen, net als op Bonaire en Saba. Politiek Den Haag heeft het lokale bestuur voorlopig uitgeschakeld om de financiën, infrastructuur en administratie eerst op orde te brengen.

De voortgang zou volgens inwoners traag zijn en de kritiek vanuit Sint-Eustatius groeit. “En wiens schuld is het dan dat er niet voldoende vooruitgang is?”, vraagt Sneek retorisch.

“Er is genoeg geld beschikbaar en je ziet hier allemaal Nederlands personeel rondlopen. En dit kan je niet meer op de conto schrijven van de gasten die het verknald hebben. Het duurt nu veel te lang.”

Clyde van Putten | John Samson

‘Nederland bang voor Clyde van Putten’

Volgens Sneek doet de situatie op Sint-Eustatius denken aan 1951. Toen had de Nederlandse regering het lokaal bestuur van de gemeente Finsterwolde overgenomen, omdat de communisten een meerderheid in de gemeenteraad kregen.

“De Nederlandse ambtenaren zeggen het weliswaar niet publiekelijk, maar er is een angst te bemerken dat ze Clyde van Putten niet terug willen zien”, zegt Sneek. “Het zou in theorie kunnen, dat hij de verkiezingen wint. Maar dat mag geen reden zijn om de verkiezing uit te stellen.”

Van Putten, die zichzelf de ‘coalitieleider’ noemt, wil zelf niet reageren. Zijn partij laat in een reactie weten: “De coalitie Van Putten en Merkman is uit het bestuurskantoor verjaagd, weliswaar zonder pistool, maar dat maakt niet dat de regeringscommissaris daar rechtmatig zit.”

“Je kunt het niet goed vinden dat de Venezolaanse president Maduro is verkozen, maar hij is wel gekozen. Nederland heeft ook geen mening te vormen over wie wel of niet op Curaçao en Statia”, zegt woordvoerder Xavier Blackman. “Van Putten is nog steeds gewoon raadslid en politiek actief.”

Wat betreft de verkiezingen? “Die hadden er allang moeten zijn en die moeten komen. Punt.”

“Het is belangrijk dat er verkiezingen komen, want er is geen publiek debat meer”, zegt Sneek. “Doordat er geen eilandsraad is, wordt nu alles achter gesloten deuren besproken. De bevolking weet niet wat voor plannen op tafel liggen en of ze zijn vastgesteld.”

De maatschappelijk adviesraad, een groep inwoners die namens de Statiaanse bevolking met de Nederlandse bestuurders praat, blijkt weinig zeggenschap te hebben.

Verkiezingen, maar met een overgangsfase
Volgens Sneek moet er een ‘overgangsfase’ komen: eilandraadsleden worden weer verkozen, zodat ze in het openbaar voorlopig met de Nederlandse bestuurders kunnen debatteren en informatie opvragen. “Geef ons stap voor stap de bestuurlijke taken terug.”

Aanhangers van PLP van Clyde van Putten laten tijdens verkiezingsdag in 2015 met de Antilliaanse vlag zien dat zij dezelfde autonomie voor het eiland willen als voor 10-10-’10. – Foto: John Samson

 

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -