29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 11:08

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bewoners volkswijk Zwaan nemen heft in eigen handen

Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – Bewoners van de ‘vergeten’ wijk Zwaan, een buitenwijk van Willemstad, wachten niet meer op de instanties en komen zelf in actie.

De wijk bestaat krakkemikkige huisjes zonder fundering, zandwegen en vervallen panden. Bewoner Tirzah Libert droomt ervan om haar wijk te verbeteren. Met enkele enthousiastelingen richtte zij de stichting ‘Zwaan en bisendiario’ op, met als doel iets te doen aan de uitzichtloze situatie.

- Advertentie -

In het jaar 2000 kwam de overheid met een lijst van wijken die opgeknapt moeten worden. In 2008 werd de integrale ontwikkeling echt aangepakt, maar Zwaan wacht nog steeds.

Veel van de huizen in de wijk zijn van hout, hebben geen ramen, en verkeren in slechte staat. Het zijn veelal illegale constructies van mensen die genoegen lijken te nemen met een dak boven hun hoofd. Asfalt of plaveisel kennen ze niet in Zwaan.

‘Toch niet weg’
Is het droog, dan waait het zand op door de wind en vormen stofwolken. Regent het, dan verandert de boel op sommige plaatsen in een zwembad. De plassen vormen dan een ideale broedplaats voor muggen. Ondanks alles houden de bewoners van hun wijk en willen ze er niet weg.

In de wijk wonen tussen de 75 en honderd mensen. Er leven ook enkele drugsverslaafden en een relatief hoog aantal mensen zit zonder een vast inkomen.

- Advertisement -

Monumentale panden
Het hart van de buurt wordt gevormd door drie monumentale panden. Ook die verkeren in zeer slechte staat. De middelste ervan was jaren terug in gebruik als een bordeel, zo herinnert een bewoner zich, er brak brand uit en daarna is er nooit meer iets mee gedaan. Alleen de drugsverslaafden houden zich nog op tussen het vuil en het puin van ingestorte muren.

Libert woonde jaren in een van de monumentale panden in Zwaan. Onlangs organiseerde ze een bewonersbijeenkomst. Ze wil de bewoners betrekken bij de plannen voor wijkverbetering. “Hun inbreng is belangrijk. De bewoners hebben veel ideeën. Ze willen sociale woningbouw in hun wijk. De monumenten moeten worden gerestaureerd. Ook met de stoffige zandwegen moet iets gebeuren”, zegt ze.

De mensen moeten er ook hun dagelijks brood kunnen verdienen. Dat zou kunnen door kleine projecten op te zetten waarbij bewoners spullen kunnen maken en verkopen, suggereert een bewoner.

Prioriteiten
Voorzitter Jeanette Juliet-Pablo van stichting Unidat di Bario (Eenheid in de Wijk) juicht het initiatief toe. De stichting, die subsidie krijgt van de overheid, had eerder succes in een wijk nabij Zwaan, namelijk Fleur de Marie. “Er moeten concrete plannen komen”, benadrukt Juliet-Pablo. “Alle problemen in de wijk moeten in kaart worden gebracht en daarna kunnen prioriteiten worden gesteld.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Namens Fundashon Swaen i Bisendario en haar bewoners, hartelijk dank aan Peter Eikelenboom voor deze prachtige rapportage.
    Wij voelen ons vereerd. Masha Danki!

  2. Ook ik juich op bijzondere wijze het initiatief van Tirza Libert toe.
    Ik wens haar wijsheid en veel energie want de motivatie en de passie zitten er al dik in. Ik kan me levendig voorstellen hoe de bewoners van Zwaan verlangen naar een mooi opgeknapte wijk. Forsa i kooperashon di tur instansia i tur hende ku mester yuda pa realisá e bunita proyekto akí.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -