31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 13:32

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bewoners pakken zelf vervallen staat binnenstad Willemstad aan


WILLEMSTAD – Afval op straat, kapotte auto’s die staan te rotten in de zon, vervallen huizen en muurtjes die op instorten staan. Veel straten van de binnenstad van Willemstad, genaamd Ser’í Otrobanda, hebben een mooi uitzicht maar schrikken iedereen buiten de wijkbewoners af. Daarom worden de straten en huizen door bewoners, in samenwerking met de initiatiefnemers van het duurzame wijkontwikkelingsproject ‘Kaya Kaya’, zelf opgeknapt.

Door Kim Hendriksen

In het jaar 2000 kwam de Curaçaose overheid met een lijst van wijken die opgeknapt moeten worden. In 2008 werd de integrale ontwikkeling echt aangepakt, maar in veel wijken hebben bewoners en weinig tot niets aan gemerkt.

Merida Damas woont al jaren in Otrobanda. “We hebben hier een mooi uitzicht over de beroemde Handelskade en je kan de boten zien waarmee toeristen de haven binnenkomen. Het is een mooie plek om foto’s maken van wat in eerste instantie het mooie uitzicht lijkt, maar eigenlijk een berg afval is. Mensen komen niet snel terug als het zo vervuild is.”

- Advertentie -

Community building
Kurt Schoop, Raygen Zuiverloon en Clayton Lasten zijn de initiatiefnemers van Kaya Kaya, wat afgelopen augustus voor het eerst plaatsvond in Otrobanda. Dit werd zo een succes, dat de organisatie nu door verschillende sponsoren gesteund wordt. Zuiverloon: “De betrokkenheid van de buurtbewoners is ontzettend belangrijk. Dit heeft het gebied van de eerste editie van Kaya Kaya een duurzame verandering gebracht. Dat is de ‘community building’ die we beogen en nu terugzien in de praktijk.”

Na de eerste editie zijn zij direct weer aan de slag gegaan met een grote schoonmaak en de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen. Ook worden verschillende kunstobjecten en muurschilderingen gemaakt door bekende kunstenaars als Franklin Sluis, Avantia Damberg en Marvi Johanna Franco Zapata. Zaterdag werden de inspanningen gevierd met een ‘Street Culture Festival Kaya Kaya’, waar volgens de Zuiverloon 2000 mensen op afkwamen. “Dit gedeelte van de binnenstad kent zoveel verborgen prachtige plekken”, voegt Lasten eraan toe.

Bij de ‘street party’ zijn de bewoners ook betrokken, door ze tijdens het festival te laten optreden, of eten te verkopen. “Ik verkoop brood met stoba en soep, mijn specialiteit”, zegt Damas.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. @Laplas.
  Een cv en lijst goede doelen hoef ik niet, want die zijn weggespoeld na de grote boodschap. En de grote boodschap hoef je idd niet aan de grote klok te hangen. Stel je voor zeg. Als de klok luidt, wordt heel het eiland vergeven van jouw grote boodschap. Nog erger dan de lucht van de isla. Ben blij dat er mensen zijn die initiatieven ontplooien om een wijk leefbaar te maken.

 2. @ John Bash, natuurlijk zie je Lapzwans Norbert George alias Plasje de op naaier nergens in een krant staan en een vinger uitsteken, hooguit een hand maar dan in zijn eigen onderbroek , buitenom dat hij niets aan de grote klok wil hangen, probeerd deze vazal en troll van Gerrit de Raaf wel de hele dag in de pitcher op KKC te staan, wat één drol is deze MFK/KFO loser

 3. @John Bash, vraagt, “@Laplas Heb jezelf wel eens iets gepresteerd.” Beste John wil je een cv? Of een lijst van goede doelen? Het feit dat je niets van mij hebt gehoord is omdat ik het niet aan de grote klok hangt.

 4. @Laplas.
  Heb jezelf wel eens een iets gepresteerd. Want volgens mij heb je nog nooit wat gepresteerd. Ook niet met je zgn aanhangsel dat ergens tussen je beentjes moet hangen. Of met die lege pan op je hoofd, waar een meerderheid van de mensheid nog enig intellectueel vulsel in heeft zitten.

 5. “Dit initiatief is schitterend”. Daar heb ik mijn vraagtekens bij, in hoeverre voelen de bewoners de druk van buurtgenoten om verplicht mee te doen.

  Ik zie me al ander mans rotzooi opruimen zeg. Het lijkt net alsof ze de bewoners van Capriles kliniek wat verf hebben gegeven en gezegd, leeft jullie maar uit.

  Volgens deze @Edwin moet alle wijken volgen, nou gelukkig hebben we niet in alle wijken zo een slijmbal als Kurt Schoop wonen, Dios spar hende, de slijm druipt er vanaf. De man heeft niet voor niets de bijnaam, “de blanke neger”.

 6. Dit initiatief is schitterend. Goed voorbeeld. Alle wijken zouden moeten volgen. Samen creatief werken. Curacao gefeliciteerd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -