27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 07:56

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bestuurders St. Eustatius woedend op Nederlandse regering

Bestuurders St. Eustatius woedend op Nederlandse regering | John Samson

ORANJESTAD – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops kan, wanneer hij woensdagochtend aankomt op St. Eustatius, boze Statiaanse functionarissen verwachten.

Charles Woodley, gedeputeerde (wethouder) van Financiën, noemt het plan om het bestuur van St. Eustatius (Statia) af te zetten ‘het kapen van de democratie’. “Waarom willen ze niet gewoon verkiezingen”, vraagt hij zich af, “zodat het de burgers gevraagd wordt of ze tevreden zijn?” Hij schudt het hoofd en voegt er aan toe dat Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella de bestuurscultuur ‘rot’ heeft genoemd, “het is gewoon een gebrek aan respect.”

- Advertentie -

Xavier Blackman in gesprek met Esther Henry (Engels gesproken)

Het Nederlandse kabinet zet het zwaarste middel in om op Sint-Eustatius in te grijpen: Knops heeft maandag aan de Tweede Kamer voorgesteld om alle bestuurders op het eiland te laten afzetten.

Financiën
Xavier Blackman, directeur van Openbare Aangelegenheden, noemt het rapport dat de Statiaanse bestuurders beschuldigt van ‘vriendjespolitiek, bedreiging, machtswellust, discriminatie, intimidatie en willekeur’, “complete kolder”.

- Advertisement -

“Het committee heeft gewoon de mening van bepaalde personen opgeschreven”, zegt hij, “maar geen feiten. De verhalen over financieel mismanagement zijn onzin. Elke dollar is onder de loep genomen en uitgegeven onder toezicht van de Nederlandse overheid en het College Financieel Toezicht (Cft). Er is nergens bewijs geleverd van slecht bestuur.”

Onrechtvaardig
“Het lijkt er op dat er maar een van de partijen de regels en de wetten kan veranderen en de andere partij zich daar bij dient neer te leggen. Er is geen dialoog. We hebben vragen voorgelegd aan verschillende ministeries betreffende bepaalde wetten die ons in conflict leken met onze democratische rechten, maar daar hebben we nooit antwoord op ontvangen”, stelt Woodley.

Hij gaat nog verder: “Er zijn hier allerlei soorten belastingen ingevoerd; algemene bestedingsbelasting (ABB), importbelastingen en nog andere taxen, maar van hoeveel er hier is opgehaald hebben we nooit een overzicht gekregen.”

Rechelline Leerdam, leider van de lokale Progressive Labour Party (PLP), over de Nederlandse interventie (Engels gesproken)

“Met al het toezicht waar we aan werden onderworpen zou je zeggen dat er ook wat respect zou worden getoond en hoffelijkheid, maar Julian Woodley, de waarnemende gouverneur weigerde de besluiten te ondertekenen die door een meerderheid in de eilandsraad waren goedgekeurd. De rechter heeft daarvan in juni geoordeeld dat de gouverneur de wet overtrad.”

“Een gouverneur voor de rechter brengen is bijna een onmogelijke taak, maar we hebben gewonnen. Minister Plasterk heeft daar vragen over moeten beantwoorden in de Tweede Kamer. ‘Een vergissinkje’ noemde hij het en het was al weer opgelost, maar het was een ‘vergissinkje’ dat ons parten heeft gespeeld bij het goed uitoefenen van ons bestuur.”

Kolonialisme
“Hoe kan je verrechtvaardigen dat een door de Statiaanse bevolking wettelijk verkozen bestuur weg moet in het belang van de Statiaanse bevolking?” wil Woodley weten. “In het College van Wijze Mannen zitten er veertig Europese Nederlanders op een totaal van zeventig leden, Sommigen hebben nooit op Statia gewoond. Van de zeventig wijze mannen zijn er twintig geboren op Statia en die zijn bij de bedrijven langs geweest om te vragen over goed bestuurd wordt. Het antwoord was ja. De echte dictators zijn de Nederlanders, het zijn en blijven kolonialen.”

Knops heeft het volk van St. Eustatius uitgenodigd om woensdagmiddag lokale tijd naar een bijeenkomst te komen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

17 reacties

 1. @Aardappel (met sausje) eter,
  De DNA analyse heeft betrekking op ‘de moderne mens’. Neanderthalers waren toen al ‘gemarginaliseerd’.
  Overigens schedelomtrek kan afwijken als gevolg van een te grote hoeveelheid vocht in de hersenhamers, (hydrocephalus of waterhoofd).

 2. @ Hoedanook, ik nog meer duurdere woorden gaan gebruiken zo dat iedereen jou goed kan begrijpen, maar hoe dan ook ik vind je steeds mmer door de mand vallen als vazal en op naaier 1e klas of het nu voor Gerrit de Raaf is of nu weer voor een stelletje oplichters en brand stichters. Hufters en oplichters vallen bij jou wel goed in je straa, als het maar slecht en verkeerd is wat jij, op naaier, kan verdedigen.

 3. @hoedanook

  A.d.h. van een of ander artikel of boek (“Ohhh wat is die hoedanook toch belezen”), probeert u slim over te komen, maar het blijft appels met peren vergelijken.
  Simpel: het DNA van een engelse neanderthaler van 10.000 jaar geleden doet hier niet ter zake. En de uitkomst van deze test pleit ook niet voor de zwarte medemens. Snappie?

  Wel geloof ik dat Aristotales ook graag uw schedel zou willen meten.

  Aan u het laatste woord.

 4. @Marc,
  Ongelofelijk!! Een herhaling van zetten dat de situatie met St. Eustatius hebben veroorzaakt. Isabella wordt door de PvdA naar Caribisch Nederland weggepromoveerd, en na veel protest, beperkt tot een 3 jaar termijn. Nu wil het D’66-element (met knipoogje van Steven Martina en Eugene Cleopa), ondanks de afstraffing dat Oais in de afgelopen verkiezingen heeft gehad, een fysiotherapeut inzetten om een bestuurlijke crisis weg te maseren. Ben je toch niet serieus bezig.

 5. Klopt @ Aardappel (met sausje) eter, en hij zou, gezien zijn wetenschappelijke inquisitie, direct de overeenkomsten van de mensen op St. Eustatius met de moderne mens constateren. In tegenstelling tot onderzoek in Europa dat, afwijkend, veel overeenkomsten met de neanderthaler tonen. Moderne technieken (‘State-of-the-Art’) zouden Aristoteles gelijk geven: ‘DNA Tests on an Ancient Skeleton Reveal the First Briton Was Black, Not White’ (https://www.thedailybeast.com/dna-tests-on-an-ancient-skeleton-reveal-the-first-briton-had-dark-skin?ref=home)

 6. Als de Griekse filosoof en wetenschapper Aristoteles nog geleefd zou hebben, zou die zeker naar St. Eustatius afreizen om de schedels op te meten daar.

 7. Calimerogedrag van wannabe bestuurders zonder opleiding die het eveneens niet opgeleide deel van de bevolking met mooie sprookjes opzetten tegen Nederland en er vervolgens samen met hun vriendjes met de kas vandoor gaan. Waar hebben we dat vaker gehoord? Dat is op de antillen al jaren normaal gedrag. Daar horen ook de trollen bij die op dit forum proberen om met ongefundeerde kritiek verdere verwarring te scheppen. De enige oplossing is eigenlijk om vage omhooggevallen types als Woodley te negeren en geen podium te geven.

 8. St. Eustatius is een Nederlandse (bijzondere) gemeente. Autonomie krijg je niet, maar verdien je op basis van verantwoordelijk, integer en transparant leiderschap met een hoog dienstbaarheid-gehalte. De VN(G) kijkt mee. Het volk van St. Eustatius wordt geholpen op verzoek, dat is het voornaamste. Drinkwater uit de kraan, eten op de plank en werk aan de winkel voor iedere bewoner. Bijt niet naar de hand die je te eten geeft.

 9. Volksraadpleging met VN over zelfstandigheid. ASAP. (liefst gisteren)
  Wil men zelfstandig , dan bye-bye . Zo niet : snel verkiezingen waarbij huidige lokale dwarsliggers niet langer verkiesbaar zijn.

 10. Wie o wie is Xavier Blackman ook alweer. Oh ja de man uit Statia die de toenmalige FOL regering voor de Ned Antillen steunde en waardoor zij aan de macht bleven. Toen kregen we een boeven regering met Komproe, Salas, Cova, Adriaens etc,

 11. Nederland met opgestoken vingertje richting Venezuela is helaas geen haar beter. Harvard politicologen Steven Levitsky en Daniel Ziblatt beschrijven in “How Democracies Die” de strategieën die gebruikt worden om een democratie over te nemen. Nederland volgt de beschreven tactieken als een tekstboek door : het ‘buiten spel’ zetten van het bestuur, marginaliseren van prominente personen in de oppositie en het maatschappelijk middenveld om vervolgens verkiezingsvoorschriften te wijzigen ten nadele van mogelijke politieke tegenstanders. Hoewel het bestuur op St. Eustatius momenteel alle kenmerken van een ochlocratie, in het Engels “mob rule” (maffiastaat?) heeft, is het ingrijpen door Nederland, ondanks het uitblijven van het leger om de macht te consolideren, ook als een ochlocratische beweging te typeren.

 12. Wat mij verbaasd is niet efficient omgaan met inzet van mensen een Commissie van Wijze mannen bestaande uit 70 leden voor een bevolking van 3500 mensen. Wie zal het bedenken, ik zou zeggen want doen die zogenaamde experts de hele dag? Wel lijkt het me dat bevolking betrokken moet worden en hun recht om eigen bestuurders te kiezen waarborgd moet blijven, anders wordt het een dictatuur. Als Nederland zogenaamd orde op zaken wil stellen voor een bevolking van St. Eustatius zou 1 maand hooguit 2 maanden genoeg moeten zijn. Ik bedoel hoe moeilijk kan het zijn, capaciteit van een land met bijna 17 miljoen inwoners vs een eiland met 35oo inwoners? Wat wel blijft is dat Nederland zich gewoon incompetent kan laten verklaren.

 13. Ja geld komen brengen zonder voorwaarden dan wel.
  Anders kunnen ze niet graaien in de geldpot.
  Wanneer worden we nu eindelijk bevrijd van dit soort bandieten ?

 14. Alle Antilliaanse ‘bestuurders’ van alle eilanden zijn toch altijd ‘woedend’ op Nederland?
  Het zou pas nieuws zijn als vertegenwoordigers van de Nederlandse regering met vreugde zouden worden ontvangen. Een uitzondering wordt natuurlijk gemaakt voor Nederlandse functionarissen die geld komen brengen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -