30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 13:04

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bestuur Bonaire stelt prijsverhoging stroom maand uit

Gijs van den Heuvel

Water en energiebedrijf Bonaire (WEB)

KRALENDIJK – Na een week van protesten op Bonaire tegen de nieuwe stroomprijzen krijgen de inwoners van het eiland een maand respijt. Het Bestuurscollege heeft nutsbedrijf WEB opdracht gegeven in april geen hogere prijzen te berekenen. Dat maakte gedeputeerde Hubert ‘Ibi’ Martis donderdagmiddag bekend.

Het protest tegen het nieuwe tariefsysteem, dat op 1 april ingaat, bereikte deze week een hoogtepunt toen bekend werd dat de stroomrekening voor kleine gebruikers met tientallen procenten omhoog gaat. WEB kreeg 2,34 miljoen dollar subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om korting te kunnen geven op het vaste tarief. Dat is maar 47 procent van de gevraagde subsidie.

Petitie

- Advertentie -

In de Eilandsraad en op straat was de verontwaardiging groot. In een dag tijd tekenden meer dan vijfduizend mensen een petitie tegen de prijsverhoging. Die lijst, niet gecontroleerd op dubbele handtekeningen, werd door de politiek opgevat als een massale steun in de rug.

Gedeputeerde Martis denkt dat Nederland daar niet omheen kan. Hij wil dat de wet wordt aangepast, zodat er weer een progressief tarief kan worden ingevoerd, waarin de sociaal zwakkeren ontzien worden met een lager tarief en grootgebruikers meer betalen.

Naar Den Haag

Vanuit de Eilandsraad gaat een gemengde commissie met coalitie- en oppositieleden op korte termijn naar Den Haag om aan de Tweede Kamer en het kabinet uit te leggen wat de gevolgen zijn van het nieuwe systeem en de lage subsidie van EZK. Daar zal ook gewezen worden op de belofte dat het vaste tarief niet hoger zou worden dan in Europees Nederland. Voor de watertarieven is die belofte nagekomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat wel het volledige gevraagde subsidiebedrag toewees.

Maatschappelijke organisaties dringen er bij het BC op aan tijdelijk zelf de subsidie op de vaste stroomtarieven aan te vullen en ondertussen via de rechter en in persoonlijke gesprekken Nederland te overtuigen dat er meer subsidie nodig is. Dat laatste gaat gebeuren door de commissie, maar zelf de tarieven subsidiëren slaat een gat van 2 miljoen dollar in de begroting van Bonaire.

- Advertisement -

Gedeputeerde Martis vindt dat onverstandig. “Zo’n maatregel zou een emotionele reactie zijn en we moeten realistisch blijven. Gewezen werd op de mogelijkheid om de begroting te overschrijden bij een calamiteit, maar dit valt daar niet onder.” Het College financieel toezicht heeft aan Martis bevestigd dat die overschrijding niet goedgekeurd zou worden.

Respijt

Koortsachtig overleg met de betrokken partijen leidde tot de oplossing voor april. Het BC heeft WEB opdracht gegeven in april de tarieven te berekenen ‘alsof er wel volledige subsidie van EZK zou zijn verkregen’. “Voor sommige gebruikers betekent dit zelfs een kleine tariefsverlaging, maar gemiddeld kun je zeggen dat de prijzen gelijk blijven”, aldus Martis. Het BC hoopt in die maand een definitieve oplossing te bereiken in overleg met Nederland.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Overal ter wereld en van alle tijden is subsidie voor nutsbedrijven om zo ‘de kosten van bestaan’ te helpen drukken. Overal, behalve op Curaçao waar WTC en andere ‘very best friends’ voor miljoenen gesubsidieerd worden terwijl het volk mag creperen. Staatgestuurde kapitalisme kan net zo succesvol zijn als een kapitalistische democratie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -