NTR | Bescheiden viering Tula-dag

Door Elisa Koek

Veel mensen blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus | foto: Elisa Koek

Veel mensen blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus | foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Het is 17 augustus tegen 17.00 uur. Het busstation staat vol met mensen die naar huis willen. Dat 220 jaar geleden de opstand van Tula begon bij Landhuis Knip is iedereen vergeten.

“Ow jeetje, ik denk er nu pas aan”, zegt een oudere dame beschaamd. “Ik heb de hele dag gewerkt en wil gewoon naar huis.”

In 2010 werd Tula benoemd tot nationale held van Curaçao, maar een echte held wil niet iedereen hem noemen. “Het is mooi wat hij heeft geprobeerd, maar ik zie mensen als Martin Luther King of Marcus Garvey eerder als held.”

Een reportage door Elisa Koek 

De Tula-herdenking in het Rif trok zoals gewoonlijk een paar honderd bezoekers. Dat dit er niet meer zijn, vindt Frank Quirindongo van Platform Slavernijverleden niet erg: “De laatste tijd komen er steeds iets meer mensen en de erkenning groeit. Iedereen die zich inzet voor emancipatie voor burgers, weet dat dit een hele lange weg is dus we worden niet gefrustreerd en gaan gewoon door.”

Veel mensen op het busstation blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus. Hoewel de aankondiging volgens Quirindongo in verschillende media heeft gestaan, geeft hij toe dat de bekendheid beter zou kunnen: “We hebben geen marketingbudget of iets dergelijks: er is simpelweg geen geld voor.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

3 Reacties op “NTR | Bescheiden viering Tula-dag

  1. m en Makamba de 2-eenheid van het eiland.

  2. Tula dag-totale onzin -niemand hier weet wat slaven en slavernij is -trouwens in die tijd was het een gewone misdadiger zoals we er nog steeds velen hebben-dus schaf die onzin maar af-mensen die de beelden willen hebben kunnen ze ophalen en aanbidden in hun eigen achtertuin.Degene die hier nog aandacht aan wil geven wil eerder zelf aandacht hebben-vergane tijd-op naar de toekomst en hou eens op met de discriminatie aan te wakkeren-want dat is uiteindelijk wat het is.

  3. Weet je wie de echte held is van Curaçao, dat is Quincy Gario de Zwarte Piet boy en steun trekker aller tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *