32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Bankpresident Emsley Tromp geschorst

HomeMediaNTR | Bankpresident Emsley Tromp geschorst

Door Dick Drayer

Minister van Financien Jose Jardim | Foto Persbureau Curacai
Minister van Financien Jose Jardim | Foto Persbureau Curacai

WILLEMSTAD – Bankpresident Emsley Tromp is geschorst. Dat heeft minister van Financiën José Jardim donderdagmiddag tijdens de persconferentie van de ministerraad bekendgemaakt. Het schorsingsbesluit is gezamenlijk genomen met collega minister van Financiën op Sint Maarten, Richard Gibson.

Tromp wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van belastingfraude en witwassen in de privésfeer. Vorige week viel Justitie zijn huis binnen en deed huiszoeking bij het Trustkantoor, waar de bankpresident een deel van zijn vermogen heeft ondergebracht.

Minister José Jardim in gesprek met Dick Drayer 

Traject
Het traject dat door beide ministers is ingezet omvat niet alleen een schorsing voor de duur van het strafrechtelijk onderzoek, maar ook het besluit om binnen drie weken een tijdelijke president te zoeken voor de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Het statuut van de CBCS bepaalt dat een schorsingsbesluit alleen genomen kan worden op aanbeveling van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Bank. Die is al sinds de oprichting in 2010 niet voltallig en wordt op dit moment vertegenwoordigd door slechts drie in plaats van zeven leden.

Tijdens de persconferentie en in gesprek met José Jardim daarna, wordt niet duidelijk of de gedecimeerde RvC ook daadwerkelijk geconsulteerd is. Jardim wil alleen zeggen dat ‘de standpunten van de drie leden’ bekend zijn.

Van een gezamenlijk advies is geen sprake, erkent de minister, maar zegt dat het proces tot schorsing doorlopen is, zoals het statuut van de CBCS vereist. Jardim erkent dat de situatie met de RvC het optreden van de beide ministers bemoeilijkt. “Maar er is gehandeld in de geest van de wetgeving.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

 1. Nu zonnekoning Tromp aan een langdurige vakantie is begonnen, met een vakantiegeld van circa 50,000 per maand, durven zijn laffe marionetten in de CBCS wellicht te doen wat ze al lang hadden moeten doen:

  1) Antwoord geven op kritische vragen van PWC en de Algemene Rekenkamer over onder andere torenhoge niet nader omschreven consultantskosten die Tromp altijd onbeantwoord heeft gelaten;

  2) De benoemingen van Zus de Lannoy (nicht van Tromp!) en Taco Tara Asjes (bij benoeming de zus van de premier) tegen megasalarissen, zonder dat er vacatures waren en zonder een publieke sollicitatieprocedure.

  3) Een onderzoek naar het salarishuis van de Centrale Bank, waar salarissen worden betaald die twee maal zo hoog zijn als gangbaar in de markt (waar wij belastingbetalers voor opdraaien). Bekende tactiek, door Trompo gebruikt, om lastige vragen van medewerkers te voorkomen.

 2. en conclusie 3, Jardim is bezig voorbereidingen te doen voor zijn toekomstige stoel bij CBCS.

  Iedereen is bezig met populisme wat het Land duur zal komen te staan.

 3. Conclusies:

  1) We hebben tenminste 1 kritische journalist op het eiland.
  2) We hebben een draaikont van een minister die vindt dat hij de wet niet hoeft te volgen door de adviezen van de voltallige RvC niet te volgen.

  En waar hebben we dit eerder meegemaakt?

 4. De directeur lijkt omnipotent en kan alles doen wat hij goed acht. Dat moet wel politiek passend zijn voor de regering. Opbouwend opportunisme kan een RvC niet tegenhouden, zeker als deze blijvend is gedecimeerd. Zou daarom de CBA al langdurig zo weinig inhoudelijks melden over de overspannen overheidsfinanciën? De eigen adviesorganisaties worden kennelijk alleen gehoord als ze melden wat de regering wil horen? Bent u de kluts ook zo kwijt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties