29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 15:26

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | Covid en eigen computer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Autonoom Curaçao: ‘Waarom zo’n haast toen, we waren er helemaal...

NTR | Autonoom Curaçao: ‘Waarom zo’n haast toen, we waren er helemaal niet klaar voor’

Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Ik begrijp niet waarom wij zo’n haast hadden om een autonoom land te worden want we waren er nog helemaal niet klaar voor. Het is bewezen dat we dit niet kunnen. De afgelopen tien jaar zijn we niet vooruit gegaan.”

Dat concludeert maatschappelijk werker Coraline Kooistra na tien jaar Curaçao als autonoom land. En ook andere professionals uit het onderwijs, handhaving en sociale sector delen die conclusie.

‘We hebben de sociale situatie onderschat en verwaarloosd’

“Wij hebben de sociale situatie verwaarloosd op het eiland. We hebben de situatie onderschat en we hebben niet genoeg gedaan om de sociale situatie beter te maken, omdat er te veel problemen waren binnen de overheid. En dat is niet gezond voor de algemene welvaart van een land.”

De maatschappelijk werker komt veel armoede tegen. “Als je ouders hebt die geen baan hebben, dan kom je op het eiland zonder financieel en sociaal vangnet in een heel slechte situatie terecht met het hele gezin.” Voorbeelden hiervan heeft Kooistra ten over. “Er zijn zoveel gezinnen die geen huur meer kunnen betalen, dus ze gaan gewoon bij familieleden wonen, vaak bij de opa’s en oma’s. Maar deze woningen zijn vaak in slechte toestand en niet geschikt voor grote gezinnen met kinderen.”

Kooistra komt regelmatig bij families waar op de vloer wordt geslapen. “Ze hebben geen bedden, er is te weinig voedsel en ze hebben geen meubilair. Er zijn gevallen waarbij de kinderen echt helemaal niks hebben. Wij moeten helpen met kleren en naar school sturen.”

‘Voor het onderwijs zijn we in plaats van vooruit, 10 jaar achteruit gegaan’

Maghalie van der Bunt-George | Kim Hendriksen

In het onderwijs is de situatie in de afgelopen tien jaar  alleen maar verslechterd, vindt Maghalie van der Bunt-George, directeur bij scholengemeenschap Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO). Onder andere omdat er al die jaren niet meer is geïnvesteerd. Zo zijn de schoolgebouwen niet onderhouden en stamt het lesmateriaal uit 2003.

Maghalie van der Bunt-George over het onderwijs

Download de audio hier
.
“Niet alle leerlingen hebben op Curaçao dezelfde kansen.” Terwijl volgens de directeur ieder kind binnen het Koninkrijk hetzelfde niveau onderwijs moet krijgen en gelijke kansen.

Het eiland moet af van alle plannen en adviseurs, vindt ze bovendien. “We moeten meer hands-on werken. Hoe komt het dat we niet in staat zijn geweest om de afgelopen tien jaar de veranderingen door te voeren? Daar moeten we naar kijken en het probleem bij de kern aanpakken.”

Tico Ruiter – foto: Kim Hendriksen

‘Welke zaken bij de politie zijn opgeschoten? Ik kan ze niet vinden’

Na 35 jaar heeft Tico Ruiter zijn baan bij het Korps Politie Curaçao (KPC) opgezegd. “Op je hamvraag waar zijn we sinds 2010 mee opgeschoten? Niks, nergens, nul, zip.” Volgens Ruiter ligt dit niet helemaal aan de organisatie.

 

Tico Ruiter over de politie

Download de audio hier

Jeanne Henriquez – foto: Kim Hendriksen

‘Hopelijk leren we een les. Dat we het zelf moeten doen en niet naar Nederland blijven kijken’

Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Alisansa, ziet de situatie met de dag verslechteren. Afgelopen week nog heeft de stichting de noodklok geluid vanwege toenemend huiselijk geweld.

Zij zou het liefst zien dat er een ‘participatiemaatschappij’ op het eiland komt, waarin niet meer naar Nederland of een ander land wordt gekeken, maar waar mensen op het eiland zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

“Hopelijk leren we als bevolking een les. Dat is dat wij de stilte moeten doorbreken op allerlei terreinen. En het gaat vooral om onze eigen overlevering. En dat betekent dat je het zelf moet doen.”

Jeanne Henriquez over 10-10-’10

Download de audio hier

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

7 reacties

 1. Wat een conservatief denken, om geweld goed te praten. Het feit al dat je slaat om gelijk te krijgen, is dom en zwak. Kan je dat niet doen met ???

 2. Waarom zo een haast? Omdat Heks Tanchi Me el Hash, Verwarde struisvogel Zita Leitu en Eeuwige studente Erislia de la Nooi zonodig de geschiedenis in wilden gaan als het trio dames die alles in kruiken en kannen heeft gegoten. Tevens omdat de PAR die al sinds 1995 bezig was Curacao in de uitverkoop te doen, het laatste zetje wilde geven om Curacao de mallemoer in te helpen. Nu het te laat is wil men huilen met de wolven. Het plan van PAR was om na 10-10-10 flink te graaien in de geldpot, maar hun moesten even wachten.

 3. @Isch. Bij het vormen van de EU zijn regels. Een land heeft pas zeggenschap buiten eigen land alleen als die ook werkelijk land bezit buiten eigen land. Ik heb hele domme geschriften gelezen, maar wat jij schrijft is nog dommer dan domst. Ik vraag me af, of je de kleuterschool wel hebt afgerond.

 4. Bij het vormen van de EU zijn regels. Een land heeft pas zeggenschap buiten eigen land alleen als die ook werkelijk land bezit buiten eigen land. Dus Nederland zonder de Antillen heeft geen zeggenschap in de wereld. Dat is de reden dat de Antillen zijn opgesplitst. Nu heeft Nederland denk 8 landen buiten eigen land. Deze 8 landen moeten begrijpen dat onafhankelijk worden van Nederland niet word toegestaan omdat anders Nederland zijn zeggenschap kwijt raakt in de wereld. Nederland word alleen bang als alle eilanden samen om onafhangkelijkheid vragen.
  Nederland maakt deze optie steeds moeilijker en zal ook niet stoppen het moeilijker te maken totdat wij voor altijd vast zitten aan Nederland. Dit hele verhaal is een hard (goed verscholen) feit. Wensen wij dat nederland zich beter gedraagd zullen alle eilanden samen moeten dreigen onafhankelijk te worden, Curacao allen heeft geen nut. Samen zijn we sterk dat weet iedereen, het splitsen van de Antillen moet terug gedraait worden.

 5. @Henkie
  Onafhankelijk? Sinds wanneer is Curaçao onafhankelijk? Autonoom binnen het Koninkrijk is de juiste term en dat is heel wat anders dan onafhankelijk zijn.

 6. Volgens Jeanne Henriquez, “de stichting de noodklok geluid vanwege toenemend huiselijk geweld”. Dan zegt ze, “wij moeten niet naar Nederland blijven kijken”. Die twee zinnen kan ik niet plaatsen.

  Volgens mij ziet die Jeanne Henriquez en andere lesbiennes die zeggen op te komen voor vrouwen rechten het vaak verkeerd.

  Wat huiselijk geweld betreft is het vrij simpel, vleesetende dieren zijn van nature agressief (ik heb nooit een agresieve kaviaar gezien). Het zijn de vrouwen die de mannen vlees voeren waardoor ze agressief worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties