29 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

DH | Government says none of its systems compromised

PHILIPSBURG--The Information, Communication and Technology (ICT) Department of the Government of St. Maarten was alerted to a phishing email blast originating from the email account of a...

AD | Beruchtste Venezolaanse gevangenis met nachtclub en gokhallen weer in handen overheid

Bob van Huët | Algemeen Dagblad MET VIDEO - Venezuela heeft 11.000 troepen ingezet om de controle te heroveren over de beruchte Tocorón-gevangenis, een van zijn grootste detentiecentra...

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

NTR | Oud-minister Aruba gaat in hoger beroep in corruptiezaak

Melissa Stamper Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz.   De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek...
- Advertisement -spot_img

NTR | Arubaanse kazerne wil duurzamer zijn: van energieneutraal tot eigen honing maken

HomeMediaNTR | Arubaanse kazerne wil duurzamer zijn: van energieneutraal tot eigen honing...

Bobby Spier

De Arubaanse kazerne in Savaneta

ORANJESTAD – Met de installatie van zo’n 4000 zonnepanelen wil de Arubaanse marinierskazerne in korte tijd energieneutraal zijn en als voorbeeld dienen voor het eiland en de rest van de wereld.

Het gezicht achter dit plan is commandant Timon van Dishoeck. Hij liet zich inspireren door de ambitie van de vorige AVP-regering om in het jaar 2020 een volledig energieduurzaam eiland te zijn.

“Vanuit de militaire kant gezien: als ik minder gebruik maak van fossiele brandstoffen en mijn eigen energie kan opwekken, ben ik niet afhankelijk van anderen en minder kwetsbaar. Als dan door bijvoorbeeld een orkaan zoals op Sint-Maarten de stroom uitvalt, ben ik niet afhankelijk van generatoren of iemand die mij brandstof moet leveren.”

De kazerne heeft meer duurzame plannen en gaat zelfs eigen honing maken.

Timon van Dishoeck, commandant van de marinierskazerne op Aruba

De 4000 zonnepanelen moeten zo’n 1,2 megawatt opwekken, legt de commandant uit, dat voldoende is voor wat de kazerne aan energie verbruikt. De investering is 1,5 miljoen euro en wordt binnen drie jaar terugverdiend. “Het geld om energieneutraal te gaan, is toegezegd door de Nederlandse minister. Dus ik beschouw de 1,5 miljoen als gegarandeerd.”

Nu al besparen
De Arubaanse kazerne in Savaneta betaalt jaarlijks ‘tonnen’ aan de energierekening. Om die reden startte Van Dishoeck alvast met het verminderen van het energiegebruik. Alle airco’s zitten nu verbonden aan een systeem dat de minimale temperatuur vaststelt op 23 graden. “Hiermee hebben we al 30 procent op onze energierekening, bespaard.”

Het bespaarde geld investeert Van Dishoeck op het moment in de verbetering van de ontspanningsruimte aan het water. In de toekomst wil hij het terugverdiende geld steken in het oefendorp waar ze huis- en straatgevechten nabootsen.

De commandant zegt verder: “Ik wil al mijn kennis over het energieneutraler worden, delen. Wat mij betreft stel ik de kazerne open voor landskinderen om hier stage te lopen of na hun studie in deze richting te helpen bij de aanleg van de zonnepanelen en het onderhoud.”

Ook in Curaçao
Defensie ontwikkelde in 2015 een energiestrategie waarin staat dat zij in 2030 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met 20 procent wil verminderen ten opzichte van 2010. De Curaçaose kazerne heeft ook de ambitie om te verduurzamen, vertelt Van Dishoeck.“Maar daar moeten nog wat hordes worden genomen om de stap te maken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties