Door Jackeliene Geeve
ORANJESTAD – “Als Aruba mij aan de Verenigde Staten gaat uitleveren, kunnen ze daar met mij doen wat ze willen. Niemand zal mijn rechten beschermen.” De 26-jarige drugsverdachte Christopher C. is bang.
“Ik zal gedwongen worden tot een bekentenis van iets dat ik niet gedaan heb.” Volgens zijn advocaat Vito Carlo heeft Christopher alle reden om bang te zijn.
Een door de Amerikaanse justitie opgezette undercoveroperatie in oktober vorig jaar zette het leven van de Arubaanse kraanmachinist Christopher op zijn kop. Het begon, zo vertelt hij vanuit de Arubaanse gevangenis, allemaal met de vraag van een vriend.
“Die vriend had een afspraak met een Amerikaans stel in sportsbar Hooters. Ze wilden onderhandelen over een ‘businessdeal’. Omdat het stel, dat later twee undercoveragenten bleken te zijn, geen Spaans sprak en mijn vriend geen Engels vroeg hij mij om mee te gaan.” Christopher weet naar eigen zeggen dan niet dat het om drugs gaat. “Ik was alleen vertaler.”
10 kilo coke
Er wordt een deal gesloten. De vriend levert 10 kilo cocaïne aan het Amerikaanse stel dat de drugs vervolgens vanuit Aruba naar de VS exporteert. Maar de drugsdeal is een undercoveroperatie en op 21 oktober wordt Christopher door de politie van zijn bed gelicht. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het omvangrijke cocaïnetransport. Ondanks dat de deal op Arubaans grondgebied is gesloten, vraagt Amerika om zijn uitlevering. Of dat doorgaat is afhankelijk van het advies dat het Hof geeft aan de gouverneur.
Christopher wil niet in de VS maar in Aruba berecht worden. Hier denkt hij dat zijn straf veel lager uitvalt. De angst van de jonge vader is gevoed na een ondervraging door de Amerikaanse autoriteiten. “Ze hebben mij verhoord en onder druk gezet zonder dat mijn advocaat erbij was. Ze zeiden dat er een gevangenisstraf van vijftien tot zeventien jaar boven mijn hoofd hangt.”
‘Plea agreement’
Dat Christopher zich zorgen maakt is volgens zijn advocaat Carlo terecht. Hij verwijst naar een artikel van de Nederlandse strafrechtadvocaat Mark Teurlings. In dit artikel ‘Uitleveren aan de VS staat gelijk aan veroordelen’, schrijft Teurlings: “De rechtsgang in de VS is niet eerlijk. Een verdachte in de VS wordt psychisch gedwongen tot een ‘plea agreement’, ofwel een deal met justitie waarbij de verdachte een bekentenis aflegt in ruil voor strafvermindering. Ruim 92 procent van de verdachten in de VS kiest hier noodgedwongen voor. Een onderzoek door de rechter naar de betrouwbaarheid van het onderzoek zal niet plaatsvinden.”
Volgens Carlo biedt het uitleverproces onvoldoende rechtsbescherming aan de Arubaanse burger. “Er wordt alleen gekeken of het verzoek voldoet aan de eisen van het uitleververdrag met Amerika, dus niet naar het bewijs of de rechtmatigheid van het onderzoek.” Dat geeft de Amerikaanse justitie een vrijbrief. “Iemand hoeft maar te zeggen: ik verdenk hem of haar van een drugsmisdrijf en Aruba moet de verdachte uitleveren.”
Goede advocaat
Maandag doet het Hof uitspraak. Als Christopher inderdaad uitgeleverd wordt moet hij op zoek gaan naar een goede advocaat. “De rechtshulp in de VS is beroerd. Aangewezen advocaten hebben zoveel werk dat ze amper tijd hebben om hun cliënt bij te staan. Vaak probeert men zo snel mogelijk een ‘plea agreement’ tot stand te brengen, volgens Teurling.
Bron: NTR/Caribisch Netwerk
@ John,
Zijn de namen die jij noemt al veroordeeld dan ? Dacht het niet, dus kom met namen die veroordeeld zijn en niet in de bak zitten.
@ Mossel,
Wat heeft jouw reactie in godsnaam met dit verhaal te maken ? Heb je zelf al een fles drank op of zo ?
@ Moe , weet je waar ik moe van word, van al die mensen die steeds maar weer voor één fles drank of een meier zijn stem verkoopt, en alles voor waar aannemen wat door corrupte politieke loser word belooft. Jij bent zeker net zo’n persoon als Gerrit de Raaf die graag alles onder de mat schuift, zoals het witwassen van geld, gestolen van het volk. Het dood rijden van een vrouw zonder rijbewijs zonder auto- verzekering. Ongedekte check’s uit schrijven. Het Plegen van verzekeringsfraude metUitbraak inplaats van inbraak. Verdachte in de zaken als, Badel, Mot meldingen, valsheid in geschriften, het verduisteren van een diplomaten paspoort, etctra etcetra,
@Moe,
John heeft gelijk….wat is het probleem met jou???
Moe: Schotte, van der Dijs, Wilsoe, Thode, Jamaloodin, R. dos Santos.
Nu tevreden?
@ John,
Word jij ook zo moe van al die reageerders die steeds met dezelfde voorbeelden komen, zoals Brian Mariano en Nelson Dos Santos ? Kom eens een keer met wat andere namen !
Natuurlijk vreest hij uitlevering aan de US. Daar worden criminelen aangepakt. Op de ABC eilanden krijgt een 3 voudig moordenaar (Nelson dos Santos) enkele maanden cel van het zachtgekookte ei Irma Lips en krijgt een groot drugssmokkelaar (Brian Mariano) een jaar cel die hij niet uit hoeft te zitten.