29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 10:50

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Aruba sluit grens met Venezuela voor 1 maand

Vanwege het ‘algemeen belang’ heeft regering Wever Croes ook besloten om de grens met één maand te sluiten.”

ORANJESTAD – Nadat Venezuela vanmorgen de grens met Aruba weer opende, heeft de regering van het eiland vanavond besloten dat zij dit keer de grens met Venezuela dichthoudt.

Redenen die de regering geeft, is de crisis in het Zuid-Amerikaanse buurland en de toename daardoor van Venezolaanse migranten. “De toegenomen migratie kan gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid van Aruba.” Vanwege het ‘algemeen belang’ heeft de regering dan ook besloten om de grens met één maand te sluiten.”

- Advertentie -

Overigens gaf de minister van Economische Zaken al eerder aan dat de grenssluiting dit keer minder gevolgen heeft voor de Arubaanse economie. Meer Venezolaanse investeerders in vastgoed houden volgens haar de economie van het eiland in balans. En na de eerste grenssluiting in 2017 toen Aruba vooral zonder fruit en groente kwam te zitten, blijkt dat nu bij de tweede sluiting niet zo’n probleem te zijn geweest. Dit omdat leveranciers uit andere landen de levensmiddelen naar Aruba brengen.

Arubaanse parlementariërs hebben vorige maand wel hard aan te bel getrokken bij Nederland. Die zou onvoldoende doen om het eiland te helpen met de stroom Venezolanen die binnenkomen. Wat volgens de politici nu al nadelige gevolgen heeft voor de samenleving. Doordat de immigranten onder andere banen  inpikken en ziektes meerbrengen.

Landelijk gebed
Vanavond heeft de Arubaanse premier ook weer opgeroepen om te bidden voor de Venezolanen in crisis. Dit keer roept ze de gemeenschap en alle geloofsplekken op om deze zondag van negen tot tien uur s’ morgens te bidden voor ‘familie, eenheid, Venezuela en de regering’.

Venezolanen op Aruba

Volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties en de internationale migratieorganisatie IOM zijn er inmiddels 16 duizend Venezolanen op Aruba. Op een bevolking van bijna 112 duizend.

- Advertisement -

Negen jaar geleden waren er  3229 Venezolanen (bron: Censo 2010). De grootste migrantengroep kwam toen nog uit Colombia (9273).

Sinds 2014 is er een scherp stijgende lijn in de migratie vanuit Venezuela. Vijf jaar geleden was 20% van alle migranten op Aruba, Venezolaans. Volgens de laatste cijfers ( bron: CBS Aruba), was dat percentage in 2018 gestegen naar 45%. En daar zijn niet de asielzoekers en illegaal binnengekomen Venezolanen bijgeteld.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Meer Venezolaanse investeerders in vastgoed houden volgens haar de economie van het eiland in balans.

  Kan iemand mij vertellen hoe dit werkt ?
  Hoe groot kan die transacties zijn, dat het de Arubanse economie in balans zou kunnen houden ? Met het kopen van vastgoed houdt je de economie niet echt in de balans. Het moet wel gigantische volumes zijn. En dan nog. Ik denk eerder aan iets anders dan vastgoed, waarmee de venezolanen bezig zijn waarme ze de Arubaanse economie overeind houden.

  Of heeft men over constructie ? Dat wel.

 2. Witteveen duidelijke taal van de Arubaanse leiders de Venezolanen onder anderen pikken de banen en brengen ziekten mee.
  Het rijtje kan nog langer worden is geen publiek geheim.

 3. De Arubaanse premier heeft opgeroepen om te bidden voor de Venezolanen in crisis. Is deze Arubaanse premier van de pot gerukt? Als gebed helpt hebben we haar niet nodig, kunnen we gewoon bidden en alle problemen zijn opgelost.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -