26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

NTR | Aruba sluit grens met Venezuela voor 1 maand

HomeLandenArubaNTR | Aruba sluit grens met Venezuela voor 1 maand
Vanwege het ‘algemeen belang’ heeft regering Wever Croes ook besloten om de grens met één maand te sluiten.”

ORANJESTAD – Nadat Venezuela vanmorgen de grens met Aruba weer opende, heeft de regering van het eiland vanavond besloten dat zij dit keer de grens met Venezuela dichthoudt.

Redenen die de regering geeft, is de crisis in het Zuid-Amerikaanse buurland en de toename daardoor van Venezolaanse migranten. “De toegenomen migratie kan gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid van Aruba.” Vanwege het ‘algemeen belang’ heeft de regering dan ook besloten om de grens met één maand te sluiten.”

Overigens gaf de minister van Economische Zaken al eerder aan dat de grenssluiting dit keer minder gevolgen heeft voor de Arubaanse economie. Meer Venezolaanse investeerders in vastgoed houden volgens haar de economie van het eiland in balans. En na de eerste grenssluiting in 2017 toen Aruba vooral zonder fruit en groente kwam te zitten, blijkt dat nu bij de tweede sluiting niet zo’n probleem te zijn geweest. Dit omdat leveranciers uit andere landen de levensmiddelen naar Aruba brengen.

Arubaanse parlementariërs hebben vorige maand wel hard aan te bel getrokken bij Nederland. Die zou onvoldoende doen om het eiland te helpen met de stroom Venezolanen die binnenkomen. Wat volgens de politici nu al nadelige gevolgen heeft voor de samenleving. Doordat de immigranten onder andere banen  inpikken en ziektes meerbrengen.

Landelijk gebed
Vanavond heeft de Arubaanse premier ook weer opgeroepen om te bidden voor de Venezolanen in crisis. Dit keer roept ze de gemeenschap en alle geloofsplekken op om deze zondag van negen tot tien uur s’ morgens te bidden voor ‘familie, eenheid, Venezuela en de regering’.

Venezolanen op Aruba

Volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties en de internationale migratieorganisatie IOM zijn er inmiddels 16 duizend Venezolanen op Aruba. Op een bevolking van bijna 112 duizend.

Negen jaar geleden waren er  3229 Venezolanen (bron: Censo 2010). De grootste migrantengroep kwam toen nog uit Colombia (9273).

Sinds 2014 is er een scherp stijgende lijn in de migratie vanuit Venezuela. Vijf jaar geleden was 20% van alle migranten op Aruba, Venezolaans. Volgens de laatste cijfers ( bron: CBS Aruba), was dat percentage in 2018 gestegen naar 45%. En daar zijn niet de asielzoekers en illegaal binnengekomen Venezolanen bijgeteld.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 reacties

 1. Meer Venezolaanse investeerders in vastgoed houden volgens haar de economie van het eiland in balans.

  Kan iemand mij vertellen hoe dit werkt ?
  Hoe groot kan die transacties zijn, dat het de Arubanse economie in balans zou kunnen houden ? Met het kopen van vastgoed houdt je de economie niet echt in de balans. Het moet wel gigantische volumes zijn. En dan nog. Ik denk eerder aan iets anders dan vastgoed, waarmee de venezolanen bezig zijn waarme ze de Arubaanse economie overeind houden.

  Of heeft men over constructie ? Dat wel.

 2. Witteveen duidelijke taal van de Arubaanse leiders de Venezolanen onder anderen pikken de banen en brengen ziekten mee.
  Het rijtje kan nog langer worden is geen publiek geheim.

 3. De Arubaanse premier heeft opgeroepen om te bidden voor de Venezolanen in crisis. Is deze Arubaanse premier van de pot gerukt? Als gebed helpt hebben we haar niet nodig, kunnen we gewoon bidden en alle problemen zijn opgelost.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties