31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:16

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Aruba houdt zich niet aan afspraak met Nederland, toch geen aanwijzing

Aruba caft-bestuur |

ORANJESTAD – Aruba houdt zich niet aan de afspraken die vorig jaar met Nederland werden gemaakt en waardoor een dreigende aanwijzing werd uitgesteld. Toch krijgt Aruba nu niet alsnog die aanwijzing.

Dat blijkt tijdens het bezoek van toezichtsorgaan Caft aan Aruba deze week. Aruba moest in januari de begroting van 2020 in het parlement behandeld hebben. Maar dat is nog niet gebeurd. Daarbij zegt Caft dat de nieuwe ontwerpbegroting die het nu heeft ingezien, ‘nog onvoldoende onderbouwd is’.

- Advertentie -

Het toezichtsorgaan heeft het over een risico van 111 miljoen gulden die de Arubaanse regering aan inkomsten denkt binnen te halen dit jaar. Die moeten vooral komen door nieuwe belastingen in te voeren, maar daarover heeft de regering nog altijd niets besloten.

Bovendien vindt Caft – net als de Nederlandse minister Knops tijdens zijn laatste bezoek aan Aruba een maand geleden zei – dat de Arubaanse regering eigenlijk vooral moet bezuinigen op haar kosten. En dan vooral op personeel, iets wat overigens geen enkele regering van het eiland tot nu toe structureel heeft gedaan.

Deadline
Hoe dan ook: de deadline van januari die Knops in november vorig jaar met de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes had afgesproken, is niet gehaald. Maar toch heeft de Rijksministerraad Aruba nog geen aanwijzing gegeven.

Waarom Caft dit nu niet adviseert, daarop antwoordt voorzitter Raymond Gradus vanmiddag dat zij te maken hebben ‘met vier punten’ die in de Rijksministerraad toen zijn afgesproken. Zijn collega Henk Kamp schuift voor de zekerheid de brief aan hem door: “Daarin staat naar verwachting januari”, aldus Gradus suggererend dat de deadline niet zo hard is.

- Advertisement -

Caft-voorzitter Raymond Gradus

Maar in het interview dat Caribisch Netwerk vorig jaar november met minister Knops had, zegt deze heel duidelijk: “Uiterlijk januari.”

De begroting van Aruba is overigens al een half jaar te laat. Volgens de grondwet van het eiland moet deze uiterlijk 1 september in het voorafgaande jaar bij het parlement zijn ingediend.

Premier Evelyne en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Evelyne Wever Croes-Raymond Knops

Dreigende aanwijzing uitgesteld

In november vorig jaar vloog de Arubaanse premier nog naar Nederland om een aanwijzing te voorkomen. En dat lukte, onder voorwaarde van een aantal afspraken.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -