NTR | Aruba, Curaçao en Sint-Maarten waarschuwen: Nederland eist ‘te hoge tempo’ voor hervormingen

DEN HAAG – Het tempo waarin Aruba, Curaçao en Sint-Maarten van Nederland moeten hervormen in ruil voor de noodleningen is ‘te hoog’. Dat zeggen de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten na de Rijksministerraad op vrijdag.

Door de wereldwijde coronacrisis is de economie in de Caribische landen ingestort. Vooral doordat het toerisme is weggevallen, zijn de eilanden volledig afhankelijk van noodleningen uit Den Haag.

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten moeten bijvoorbeeld snijden in het ambtenarenapparaat en de pensioenkosten in ruil voor die leningen. Zij waarschuwen vrijdag dat de druk om de hervormingen ‘in een maand tijd’ door te voeren onrealistisch is.

Overleg met vakbonden moet sneller
De capaciteit zouden ze niet hebben, omdat de experts bezig zijn met de coronacrisis. Bovendien kan er niet zomaar in de lonen en arbeidsvoorwaarden gekort worden zonder eerst de vakbonden te spreken, stelt gevolmachtigde minister Anthony Begina van Curaçao. “Dat zou nooit in Nederland kunnen gebeuren.”

“De situatie in Nederland is toch wel anders, wij vragen niet andere landen om financiële hulp”, zegt Knops. Hij hoopt dat Curaçaoënaars met een cao ‘meer solidariteit’ tonen voor de werklozen. Volgens de staatssecretaris heeft Aruba ‘laten zien dat het wel kan’ om snel met de vakbonden eruit te komen.

Den Haag gaat meer eisen stellen
Vrijdag 10 juli is er een extra Rijksministerraad over de derde noodlening. Er is al zo’n 350 miljoen euro aan begrotingssteun uitgegeven. “Als de economie niet sneller herstelt, dan kan dat bedrag oplopen tot een miljard”, zegt Knops.

De verwachting is dat de Nederlandse regering – met steun van de Tweede Kamer – met steeds meer voorwaarden komt. Het zullen volgens Knops ‘geen gekke voorwaarden’ zijn. “Wij vragen de landen dingen te doen die ze de afgelopen jaren niet gedaan hebben. Ze vragen nu honderden miljoenen van ons en dan kun je niet pas over twee jaar vragen: willen jullie misschien hervormen?”

Situatie per eiland anders
“We hebben nog steeds geen documenten ontvangen over de nieuwe voorwaarden”, zegt René Violenus van Sint-Maarten. “De staatssecretaris heeft beloofd dat het maandag zal gebeuren. Hopelijk gebeurt het, want we zitten sinds vorige week erop te wachten.”

De gevolmachtigd minister van Aruba wijst erop dat de situatie per eiland verschillend is en wil dat Nederland daar meer rekening mee houdt.

Curaçaos protest in Den Haag

Zo’n twintig Curaçaoënaars waren vrijdag op het Malieveld bij een demonstratie tegen de bezuinigingen op hun eiland. Zij maken zich zorgen om de onrust daar en ‘dat de kleine man die in de portemonnee wordt geraakt’. Ze eisen onder meer dat premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao opstapt.

De groep wilde een petitie overhandigen aan premier Mark Rutte, maar die was bezig met de wekelijkse persconferentie. Ze bleken geen afspraak te hebben gemaakt. De politie besloot ze toch naar het Binnenhof te begeleiden, zodat ze hun protestbrief kunnen achterlaten in de postkamer van Rutte.

Curaçaoënaars die in Nederland wonen demonstreren in Den Haag tegen de bezuinigingen op hun eiland – Foto: John Samson

De gevolmachtigd minister van Curaçao, Anthony Begina, is vanavond te gast in Nieuwsuur. Hij vindt dat Nederland te weinig begrip toont voor de situatie op het eiland. Op NPO 2 om 21.30 uur (Nederland) en 15.30 uur (Cariben).

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 Reacties op “NTR | Aruba, Curaçao en Sint-Maarten waarschuwen: Nederland eist ‘te hoge tempo’ voor hervormingen

 1. Hoe komen we aan dit soort clowns , de ene gaat en ze vinden weer een ander clown.
  Stelletje huilbalken .
  Pero ja , nos mes por .

 2. Abraham Mossel

  A, C, S, waarschuwen Nederland niet te hogen eisen te stellen betreffende de leningen. Bij mijn weten zijn er altijd eisen bij leningen bij een Bank, en een lening zonder rente die de drie eilanden krijgen krijgen ze nergens, trouwens ze kunnen nog geen piek lenen waar dan ook, dus gewoon koest zijn en blij zijn dat jullie nog wat kunnen lenen van de Nederlandsebelastingbetaler. Ik wil NL adviseren om alleen nog maar voedsel pakketen aan de mensen te geven die het echt nodig hebben, aangezien hier ook volop misbruik van word gemaakt door losers die het uit delen???. ongelooflijk wat een tuig is dat, een een oudergezin met 4 kinderen krijgt niks en de ander met 1 kind krijgt 4 pakketten. Totaal geen controle, en dit volk wil alles zelf regelen?.

 3. De Rechtsstaat

  Aruba, Curaçao en Sint-Maarten waarschuwen: Nederland eist ‘te hoge tempo’ voor hervormingen.

  Met zo een kop wilde ik graag gaan lezen, maar dan kom je als eerst de porem van de gevolmachtigde minister tegen.

  Einde enthousiasme.

 4. Wat een vette clown, Begina ‘op Curaçao is geen honger’.
  Waar is hij al die jaren geweest!

 5. Lionfish

  Woehaa, wat een clown, en wat een krokodillentranen. Je hebt er de afgelopen tien jaar de tijd voor gehad om je zaakjes op orde te krijen,

 6. Jullie van de regering tonen geen respect voor Nederland die redelijk is in haar eisen. Denken jullie dat Nederland haar eigen volk in de steek moet laten voor jullie?. Om jullie geld te “lenen”?. Zijn jullie eisen wél redelijk? Jullie eisen en protesten stapelen zich steeds op. Zijn jullie soms gèk geworden of zo daar op Curacao? Jullie zijn niet verplicht om geld te lenen (dus geen gave) bij Nederland, maar jullie mógen wat geld lenen. Weten jullie niet wat de consequenties kunnen zijn van het niet doorvoeren van deze eisen en deze voorwaarden? Gelijkheid in elk opzicht zou een eind maken aan ontevredenheid van beide partijen. Dus cani mi p’ami cani bo. No brua swa. Wees blij dat jullie Nederland hebben die jullie helpt. Vergeet niet dat Venezuela verschillende keren heeft geaasd op ons eiland na 1969 om het eiland te annexeren. Waarom hebben jullie de “reddende” hand van Venezuela dan niet aangenomen toentertijd? Arrepitas con queso y gaitas. Gedraag jullie als mannen; be a man, not a mouse. Wees verstandig, tel jullie zegeningen. Geen enkel land ontfermt en zorgt zo goed voor een ander gekoloniseerd eiland zoals Nederland dat doet. Wees dan dankbaar voor dergelijke voorzieningen die Nederland voor jullie heeft getroffen. Nederland heeft jullie begeerten altijd verzadigd, en doet het nog steeds. Jullie zijn halsstarrig en zelfs voortdurend opstandig in plaats van een nederige houding aan te nemen. Waarom nemen jullie geen onafhankelijkheid dan? Jullie zijn precies zoals sommige allochtonen in Nederland; zij voelen zich gediscrimineerd (in Nederland), maar willen toch niet weg naar hun eigen (ei)land. Wat een stommelingen zeg. Jullie maken jezelf belachelijk, jullie zijn geldwolven. Er zijn zelfs enkele wolven gesignaleerd in Nederland, maar die zijn geen geldwolven zoals jullie, zij eten alleen schapen, en zelfs dagelijks, iedere nacht schapenfeest. Regeringsleden, serieus nu; stuur asjeblieft een korte telegram naar Rutte met als tekst: geen geld meer nodig. Stop. Wel onafhankelijkheid Stop. Tot ziens. Stop.

 7. Curacao revisited

  Begina dikzak, jullie regering is nu al 3 jaar bezig om niets te doen: hoeveel tijd hebben jullie nodig om simpele veranderingen zoals flexibilisering arbeidsmarkt, bestrijding nepotisme en corruptie door te voeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *