30 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

NTR | Antilliaanse moeders maken doorstart met noodlijdende stationskiosk: ‘Het waren slapeloze nachten’

Natasja Gibbs

Bijstandsmoeders maken doorstart met noodlijdende stationskiosk | Natasja Gibbs

DELFZIJL – De Antilliaanse moeders, die vorig jaar succesvol een kiosk openden op station Delfzijl, zijn deze maand ternauwernood ontsnapt aan een sluiting. Dankzij hulp van de stichting Spoor na Werk maken ze eind augustus een doorstart.

Onder de naam Mothers United openden zes alleenstaande moeders vorig jaar juni de stationsrestauratie. ‘Een droom die uitkomt’, reageerde de Curaçaose Nariela Martis toen in tranen van vreugde. En dat geldt voor alle moeders: “Dit is voor ons een manier om uit de bijstand te komen en onze zelfstandigheid terug te krijgen.”

Nachtmerrie
Maar de droom van de zes moeders dreigde dit jaar in een nachtmerrie te ontaarden toen het stationsplein op de schop ging. “Het was een zandbak en niemand kon er komen. De zaken gingen daardoor achteruit en ze kwamen in financieel zwaar weer”, vertelt Silly Udema van Bewonersbedrijf Delfzijl. Samen met dit bedrijf hielp zij de moeders bij de opening van de kiosk. Maar na de financiële tegenslagen lukte dat niet meer.

De dag dat de droom begon

Toen de zes Antilliaanse moeders vorig jaar juni hun stationsrestauratie openden was Caribisch Netwerk daar ook bij. Bekijk de videoreportage van die dag hier.

“Nadat het financieel slecht ging was het een zware tijd om het allemaal op orde te krijgen. We hebben er echt slapeloze nachten van gehad. Hoe moest het nou verder?”

Uiteindelijk kwam begin deze maand het verlossende antwoord: “de ondernemersstichting Spoor na Werk neemt het project Mothers United van Bewonersbedrijf Delfzijl Noord over”, laten de moeders weten. Een van de moeders, Nariela Martis, wordt in het nieuwe concept bedrijfsleider.

Nieuw concept
Yvonne Gaasendam van Spoor na Werk: “Met hulp van de gemeente wordt het nu een werk- leerbedrijf waarin ook statushouders een plek krijgen.” En het Antilliaanse concept dan? “Dat blijft. We hebben afgesproken dat we in ieder geval twee keer per week een Antilliaanse daghap blijven aanbieden en de pastèchi blijven natuurlijk, dat is een begrip geworden in Delfzijl.”

Definitieve opening
Op 26 augustus is de stationsrestauratie weer definitief open en zal dan van maandag tot en met vrijdag open zijn van 7.30 uur tot 19.00 uur.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

7 reacties

 1. Het is jammer maar zo een project van bijstand moeders die de handen in één slaan om iets van te maken, heb je hier niet. Het is wel begrijpelijk want in Nederland als je geen werk hebt, ben je niet gelijk tot de bedelstaaf veroordeeld.

  Helaas is de samenleving aan het verharden, vroeger werd op basis van huidskleur, (zwarte en licht getinte negers) tegenwoordig gaat het meer op basis van klasse gediscrimineerd.

  Laatst zag ik bij DirectTV, Gonzalo Cuales met dat waardeloze programma van hem, “Conclusion”. Hij had Ben Whiteman in de studio en Cuales vond de bijdrage voor medicijnen van 1 gulden niets, een schijntje.

  Gelukkig kon Ben Whiteman hem nog erop attenderen dat veel mensen toch die ene gulden niet kunnen betalen.

 2. Delftzijl? Wat hebben die YDK moeders misdaan dat ze daar moeten zitten? Dan kan je nog beter in Bon Futuro zitten!

 3. Abraham Mossel, wees een beetje positief.
  De beste ondernemers zijn wel kopie onder gegaan.
  Gun deze dames het voordeel van de twijfel en laat ze van deze ervaring leren dat ze ook in mindere tijden, klanten moeten vasthouden.
  Ik wens deze moeders een mooie toekomst tegemoet.

 4. En zoals gewoonlijk krijgt een ander weer de schuld als er iets mislukt door onkunde door eigen handelen van de YDK, nu is het weer de zandbak, hadden ze niet even de helft van de werknemers van het spoorrestaurant weer terug in de ww kunnen laten gaan, het project word toch al volop betaald door de gemeente Delfzeil, kijken hoelang spoor na werk uit volhoud met de verkoop van de pastèchi.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -