30 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ambtenaren op Onderwijs verduisteren een miljoen

HomeMediaNTR | Ambtenaren op Onderwijs verduisteren een miljoen

Door Jackeliene Geeve

Vrimary Quandt en haar zus verlaten het gerechtsgebouw | Foto: Jackeliene Geeve
Vrimary Quandt en haar zus verlaten het gerechtsgebouw | Foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – “Mijn zusje heeft geleerd van haar fouten en heeft nu recht op een nieuwe start“, zegt Zolema Quandt. Haar zusje Vrimary werd vandaag veroordeeld tot één jaar celstraf. Vrimary en een collega verduisterden samen bijna een miljoen florin. Geld dat bestemd was voor Arubaanse studenten.

Quandt en haar collega Linda Tromp werkten bij Directie Onderwijs, op de afdeling Studiefaciliteiten- en begeleiding. Ze ontdekten hoe makkelijk het was om onder valse voorwendsels studiefinanciering aan te vragen en te laten uitkeren. Quandt deed aanvraag voor een studielening voor zowel zichzelf als voor haar twee zussen. Een beetje ongeloofwaardig gezien hun middelbare leeftijd. Toch viel het niemand op. In acht jaar tijd wist zij 584 duizend florin achterover te drukken. Vorig jaar juli werd de fraude ontdekt.

‘Makkelijk’
Zelf zegt de nu 32-jarige Quandt dat het haar makkelijk werd gemaakt.

“Ik kwam op mijn 23e op de afdeling werken. Ik zag hoe ongestructureerd en ongecontroleerd de procedures rondom de aanvragen van een studielening waren. Er zijn veel studenten die veel geld ontvangen terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben.”

De uitbetaling van de studieleningen wordt namelijk gedaan door Directie Financiën. Zodra de betalingsopdracht daar ligt controleert niemand meer of de opdracht wel rechtmatig is. Quandt en Tromp hoefden dus alleen maar een lening aan te vragen en vervolgens een betalingsopdracht te verstrekken. De vrouwen zetten daar een valse handtekening van hun afdelingshoofd onder.

Spijt
De verleiding was te groot voor Quandt en Tromp. Quandt, die met een salaris van 2000 florin per maand vond dat ze zwaar werd onderbetaald, vervalste in totaal 77 aanvragen en betalingsopdrachten. Ze liet het geld storten op de rekeningen van haar zussen.

“Als je het één keertje hebt gedaan en je komt er mee weg, dan kun je niet meer stoppen”, gaf Quandt toe aan de rechter.

Op de vraag of ze spijt voelt, antwoordt de vrouw:

“Natuurlijk heb ik mij schuldig gevoeld. Ik zat jarenlang opgesloten in een mentale gevangenis maar ik wist niet hoe ik eruit moest komen. Op het moment dat ik gesnapt werd was ik blij. Het voelde als een morele verlossing.”

Strafvermindering
De straf die de rechter vandaag aan de twee onderwijsfraudeurs heeft opgelegd is een stuk lager dan de 22 maanden en 16 maanden die het Openbaar Ministerie tegen respectievelijk Quandt en Tromp heeft geëist.

Dat heeft volgens de rechter alles te maken met de detentie-omstandigheden waarin de twee vrouwen hun voorarrest moesten doorbrengen.

“Het was onhygiënisch en ver beneden de maat. Dat heeft geleid tot strafvermindering.”

De rechter baseert zich op de bevindingen van collega-rechter Angela. Die nam vorige maand zelf een kijkje op de vrouwenafdeling van Korrektie Instituut Aruba en gaf de gevangenisdirecteur twee weken de tijd om de omstandigheden op de vrouwenafdeling te verbeteren.

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Marcel, slap ben ik niet. Jijj weet niet wat ik heb meegemaakt. Zij heeft verduisterd, dat is zo. Wat wil jij? Haar ophangen of begeleiden naar een nieuw leven? Ik denk het laatste. Elk mens verdient een kans. Vergelijk verkrachting niet met verduistering. De ene emotie met een ander is verschillend. Ik laat haar niet wegkomen. Zij heeft haar straf gehad. Vrede ermee. Als jij er niet meeens ben kan het via ons rechtsingang. Verder moet jij zelf weten. Of wordt rechter. De beste stuurlui staan altijd aan wal. Daarom hebben wij altijd kunnen varen.

 2. Stanley, deze ratten hebben een miljoen verduisterd en jij laat ze weg komen met ‘zij hebben spijt betuigd’.

  Stanley, als jouw vrouw verkracht en de daders betuigen spijt is het ok voor jou?

  Slappeling!

 3. Ben blij dat jullie geen rechters zijn. Zij heeft spijt betuigd. Jullie geven haar een schop na. Ik heb de indruk dat jullie niet eens zijn met onze wel opgeleide rechters. Ga maar naar Syrië of Irak. Misschien kom jullie daar aan jullie trekken. Vuil spuiten is makkelijk achter een schuilnaam.

 4. Pech voor de dame dat IrmaLips niet haar rechter was, dan was het vrijspraak geworden.

  Ik heb gehoord dat Irma Lips in haar huis geen stoelen heeft: ook daar laat ze niemand zitten.

 5. Het recht is eigen hand nemen mag blijkbaar wel, net zo als jezelf ten onrechte verrijken als de dienst slordig werkt? Eigen belang eerst? Dat hebben de verduisterende dames in ieder geval goed geleerd. Wat ze nog meer voor positiefs zouden hebben kunnen leren, blijft onduidelijk. Hoeveel schade de ethisch hooggeschoolde dames hebben aangericht is kennelijk nog niet doorgedrongen. Hoe weten ze dat veel studenten geld kregen, terwijl ze er geen recht op hadden? Hoeveel studenten kregen niets terwijl ze er wel recht op hadden? En hoe rechtvaardigden de dames afdoende om gestolen geld in eigen zak te laten verdwijnen? Een miljoen is heel veel geld, meenden wij wel te weten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties