31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 10:54

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Akkoord bereikt, staking na drie weken ten einde

Door Leoni Leidel-Schenk


WILLEMSTAD – Het akkoord waarmee de algehele staking is beëindigd is donderdagavond in Kura Hulanda getekend. Morgen wordt 1.8 miljoen gulden, die nodig is om de eenmalige uitkering van 3000 gulden te betalen, via de advocaat op de rekening van de Isla-stakers gestort.

De invoering Landsverordening Optimalisatie Overheidsgelieerde Entiteiten is uitgesteld en het decreet over handhaving openbare orde van Justitieminister Nelson Navarro is ingetrokken. Dat zegt bemiddelaar Stanley Betrian.

Woordvoerder van de 23 actievoerende vakbonden, Errol Cova, kondigde aan dat hiermee de algemene staking per direct ten einde is gekomen. Vlak daarna hadden verschillende wijken weer stroom. Sinds de vroege ochtend zat een groot deel van het eiland zonder stroom omdat veel medewerkers van nutsbedrijf Aqualectra zich bij de staking hadden aangesloten.

- Advertentie -

Elisa Koek in gesprek met bemiddelaar Stanley Betrian:

Eenmalige uitkering
De staking begon met werknemers die in dienst zijn van aannemersbedrijven op het terrein van Raffinaderij Isla en Curaçao Oil Terminal (COT). De stakers eisten een nieuwe cao met loonsverhoging, en een eenmalige uitkering van 3000 gulden per persoon voor de jaren toen er nog geen cao was. De aannemers bleven erbij dat zij alleen 500 gulden konden betalen per uitkering. De onderhandelingen tussen vakbond SGTK en aannemersvereniging AAV liepen vast op de betaling van de overige 2500 gulden, dit bedrag is nu ter beschikking gesteld door de private sector.

Omdat de stakingen soms gepaard gingen met geweld, had minister van Justitie Nelson Navarro een decreet ingesteld, met onder andere een samenscholingsverbod en een verbod op blokkades op de openbare weg.

- Advertisement -

Landsverordening
De staking ging deze week de derde week in. Dinsdag hadden zeventien vakbonden zich verenigd om een brief op te stellen voor gouverneur Lucille George-Wout . In de brief uitten de vakbonden kritiek op de Landsverordening Optimalisatie Overheidsgelieerde Entiteiten, waarin onder meer richtlijnen staan om personeelskosten in te dammen. Volgens Cova staat dit vrije coa-onderhandelingen in de weg. De wet is 17 augustus aangenomen maar nog niet van kracht, en door de staking zelfs uitgesteld.

Zo ging de staking niet meer alleen om de cao-onderhandelingen van contractanten, maar ging het alle vakbonden aan. Ze kondigen vlak daarna een algehele staking aan. Scholen waren donderdag preventief gesloten, nadat minister van Onderwijs Irene Dick woensdagavond laat een aankondiging uit liet gaan.

Kort geding
Door de stroomuitval waren veel winkels dicht en konden veel arbeiders niet werken op kantoor. AAV probeerde vandaag met een kort geding tegen SGTK af te dwingen dat de contractanten weer aan het werk zouden gaan, maar de rechter wees dit verzoek af. AAV moet daarom de gerechtskosten betalen.

Aqualectra spande ook een kort geding aan tegen de vakbonden STKO, SEU en STK, maar vlak daarna waren er geluiden dat een akkoord naderde. Om negen uur in de avond is het akkoord getekend. De uitspraak van het kort geding kwam daarna; de vakbonden zijn overeengekomen dat zij hun leden dezelfde avond nog oproepen hun werkzaamheden te hervatten. Ook is afgesproken dat de partijen hun eigen gerechtskosten betalen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -