32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 13:32

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Aanzet kringloopeconomie Curaçao vooral door particulieren


WILLEMSTAD – De Curaçaose coalitie hangt de filosofie van Blue Economy aan, zo staat in het regeerakkoord 2017-2021. Het kabinet pleit voor een kringloopeconomie, waarbij natuurlijke hulpbronnen verantwoord worden benut en afval wordt hergebruikt. Tot nu toe komt het initiatief daartoe van particulieren, zoals de bedenkers van Limpi Curaçao.

Debrah Nijdam en Mitchell Lammering zijn twee jonge ingenieurs die hun kennis van Industrial Product Design gebruiken om van plastic zwerfvuil iets nieuws te maken: sleutelhangers, lampekappen, schalen, onderzetters en kunstzinnige souvenirs.

Vorig jaar won Limpi de Junior Innovation Award èn de People’s Choice Award. Debrah en Mitchell hebben hun business zelf gefinancierd; van hun spaargeld kochten ze materiaal om machines te bouwen voor het versnipperen van plastic en voor het maken van mallen waar gesmolten plastic in wordt gegoten.

- Advertentie -

World Clean Up
Hergebruik van plastic zwerfafval is een van de speerpunten van The Blue Economy. Clean-Ups op het eiland worden georganiseerd door particulieren, stichtingen en bedrijven, zoals de World Clean Up afgelopen zaterdag.

“Bent u klaar voor een nieuwe uitdaging?”, zo luidt de slogan van de Stichting Blue Economy Curaçao, die twee jaar geleden werd opgericht. Beschermvrouwe Suzy Camelia-Römer nodigde in aanloop naar de verkiezingen van 5 oktober 2016 de gemeenschap van Curaçao uit voor een fundraising lunch op 22 september van dat jaar. Spreker was Gunter Pauli, bedenker van The Blue Economy.

Bijeenkomst met prijskaartje van 350 gulden
De bijeenkomst werd bezocht door ongeveer tweehonderd personen die elk 350 gulden per couvert betaalden. Gunter Pauli, voormalig eigenaar van het Vlaamse bedrijf Ecover, dat zich toelegt op het produceren van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, gaf een presentatie van projecten die inkomsten voor Curaçao kunnen genereren zonder de natuur schade te berokkenen.

Alvin Daal, lid van het bestuur van de Stichting Blue Economy Curaçao, kondigde voor 2017 seminars aan. Deze door de PSB bank, UTS en Aon gesponsorde evenementen kwamen er niet.

- Advertisement -

Opbrengst van tienduizenden guldens
Voorzitter Aimee Kleinmoedig, werkzaam bij Bureau Telecommunicatie en Post, heeft geen antwoord op de vraag wat er met de fundraisingopbrengst van vele tienduizenden guldens is gebeurd. “Wij zijn een particuliere stichting, wij hoeven hierover geen verantwoording af te leggen aan de media.” Of er nog evenementen zullen volgen, kan Kleinmoedig niet zeggen.

Limpi Curaçao is recent samenwerking aangegaan met het lokale recyclebedrijf Green Force, ook een particulier initiatief, om het zwerfafvalprobleem en de productie van nieuwe artikelen grootschaliger aan te pakken.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -