30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Aanwijzing houdt Sint Maarten in een neerwaartse spiraal’

HomeNieuwsNTR | 'Aanwijzing houdt Sint Maarten in een neerwaartse spiraal'

Door Pieter Hofmann

Minister van Financiën Martin Hassink
Minister van Financiën Martin Hassink

DEN HAAG – De Sint-Maartense minister van Financiën Martin Hassink is deze week in Den Haag, want volgende week dreigt Sint Maarten een aanwijzing opgelegd te krijgen door de Rijksministerraad.

De reden daarvoor is dat het Cft (College financieel toezicht) een negatief advies heeft gegeven bij de begroting van 2015. De minister denkt niet dat hij de aanwijzing van tafel krijgt, maar wil het standpunt van zijn regering overbrengen. Het belangrijkste voor Sint Maarten is dat het eiland de hoogstnodige investeringen kan doen.

Pieter Hofmann in gesprek met Martin Hassink 

Volgens het Cft heeft Sint Maarten een te hoog inkomen begroot. Hassink: “Dat bezwaar hebben we weten te pareren door aan te tonen dat we dat waarschijnlijk wel halen.”

Onder meer het waterbedrijf en het bureau telecommunicatie leveren volgens de bewindsman meer inkomsten op, net als dividenden uit overheidsinstellingen. Ook zijn de overheids-nv’s volgens hem transparanter dan voorheen.

Personeelskosten
De overheid van Sint Maarten heeft hoge kosten aan pensioenpremies en sociale zekerheid. Ook ambtenaren drukken zwaar op de begroting. Hassink: “Bijna 50 procent van de totale begroting gaat op aan directe personeelskosten, daarnaast hebben we nog gesubsidieerde onderwijsinstellingen. Ik weet niet of dat buitengewoon is voor een klein eiland, maar er moeten maatregelen volgen.” Concrete maatregelen wil Hassink niet noemen.

 

Een groot deel van de loonkosten gaan op aan overwerk. Hassink: “Het overgrote deel gaat op aan de ministeries van Justitie en Algemene Zaken, die claimen onderbezet te zijn. Dat kun je beheersen door meer mensen in dienst te nemen, maar daar moeten we voorzichtig mee zijn.”

Eenzijdig besluit
Bij de ontmanteling van de Antillen kwamen Sint Maarten en Nederland overeen dat laatstgenoemde 180 miljoen gulden aan schulden zou overnemen. Vijf jaar na dato is Nederland met een veel lager bedrag over de brug gekomen. “Voor mijn tijd als minister is het in het proces van indiening misgelopen, waarop in Den Haag eenzijdig is besloten: vergeet het maar. Zo zijn we een substantieel bedrag misgelopen, hoewel het in de wet is vastgelegd.”

Gaat hij het misgelopen bedrag opnieuw claimen? “Het is de vraag hoe sterk zo’n eenzijdig besluit is. Nee, daar ga ik niet over praten tijdens mijn bezoek aan Nederland. We beraden ons op ons standpunt hierin.”

Wel vindt Hassink dat de schuldenvrije startpositie van Sint Maarten na 10-10-’10 nooit bereikt is. De Rijkswet financieel toezicht moet in dat perspectief gezien worden, vindt hij.

Investeren
Door de aanwijzing dreigt Sint Maarten bepaalde investeringen niet te kunnen doen. Hassink: “De belastingdienst was voor 10-10-’10 een verantwoordelijkheid van de centrale overheid. Daar zijn nooit voldoende middelen en effort ingezet om dat op niveau te brengen. Daar moet een enorme investering gedaan worden, waarmee de inkomsten worden verhoogd en we de begroting sluitend krijgen. Nu zitten we in een vicieuze cirkel omdat we geen investeringen kunnen doen.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Beste mark, wat weet jij van salarissen. En laat die oude koe (Illidge) maar lekker in de sloot. Ik hoop niet dat jij in een rovershol woont.

  2. Sint Maarten is niet groter dan een middelgrote wijk in Amersfoort, maar de salarissen van de politici op Sint Maarten zijn een veelvoud van die in Nederland.

    Met dergelijke waanzinnige arbeidsvoorwaarden komt Hassink niet geloofwaardig over als hij zegt dat Sint Maarten echt wil bezuinigen, en begrip in Nederland voor de financiele situatie op Sint Maarten krijg je er ook niet door.

    Voeg daar aan toe de mafiosi in de Sint Maartense politiek zoals de familie Illidge (zelfs doorgedrongen tot de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank) en dan kun je niet anders concluderen dat het eiland een rovershol is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties