29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:16

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Aanpak jeugdcriminaliteit ligt niet alleen bij Justitie’

Simone van der Zee in gesprek met Elisa Koek


WILLEMSTAD – De jeugdwerkeloosheid is sinds 2005 niet zo hoog geweest. Bijna 40 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 werkte niet in 2016, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens criminoloog Simone van der Zee kan werkeloosheid een rol spelen in de overstap naar een crimineel leven. “De aanpak hiervan ligt niet alleen bij Justitie, maar eigenlijk bij alle ministeries. Ongelijkheid in inkomens, kansen, daling van de economie, maar ook de ligging van Curaçao in een gebied waar veel criminele organisaties actief zijn, spelen allemaal een rol in stijging van de criminaliteit.”

Toch gaat het een stuk beter met Curaçao dan begin deze eeuw. Een dieptepunt in zowel criminaliteit als werkeloosheid vond plaats in 2004/2005. De jeugdwerkeloosheid was 44 procent en er werden bijna 1100 overvallen gepleegd. Veertig mensen werden om het leven gebracht waardoor Curaçao koploper was in het Caribisch Gebied.

- Advertentie -

‘Perspectief ontbreekt’
Faber stelt in het onderzoek ‘Misdaad op Curaçao en Bonaire af’ (Faber e.a., 2009) dat dit toen vooral te wijten was aan de bolitaslikkers. Duizenden Curaçaoënaars, voornamelijk jongeren, waren direct of indirect betrokken bij de smokkel. Jeugdwerkeloosheid speelde een belangrijke rol. “Niet omdat werkloosheid op zichzelf mensen naar criminaliteit drijft, maar mogelijk wel het volstrekt ontbreken van perspectief”, stelt het onderzoek.

Anton Weenink noemt in zijn onderzoek ‘Geen reden voor moedeloosheid, De ontwikkeling van de criminaliteit op Curaçao’ (2009) het bezit van illegale vuurwapens onder de jeugd als belangrijk aspect. “Het blijkt dat jonge overvallers niet alleen dreigen, maar ook snel schieten. Registratie van en controle op vuurwapenbezit laten te wensen over”, is zijn conclusie.

In de jaren voor 2010 vond een ommezwaai plaats. De jeugdwerkeloosheid daalde tot 15 procent in 2008 en het aantal overvallen tot 400 per jaar. Faber wijt de ommezwaai aan de verscherpte maatregelen op de luchthavens. De laatste jaren krabbelt het aantal delicten weer op. Het aantal overvallen ligt al jaren rond de 600. De werkeloosheid loopt sinds 2010 op met een stijging van ruim 7 procent in 2016.

Gebrek aan kansen
Volgens Christ van Dinteren, commandant Marine Kazerne Suffisant waar ook de Curaçaose militie gelegerd is, ligt de oorzaak van jeugdcriminaliteit in verschillende gebieden: het is een totaal aan gebrek aan kansen. “Gebrek aan reële schoolkansen, gezinsgeborgenheid, omgevingsveiligheid en geld. Als dit ontbreekt in de opvoeding en deze aspecten worden aangetroffen in het criminele circuit, is dan is de verlokking bijna niet te weerstaan.”

- Advertisement -

Ook vaderloosheid speelt een rol: “Vader is er vaak niet, moeder moet verplicht werken en oma verzorgt het kind. Tot het kind op een leeftijd is dat de rollen omdraaien: het kind wordt cultureel geacht te zorgen voor geld voor het hele gezin. Als er geen scholing, geen kansen op een vaste baan voor hem/haar is, gaat dat kwaadschiks en biedt het criminele circuit een concreet en onmiddellijk alternatief waarmee het kind voldoet aan de verwachting”, zegt Van Dinteren.

Criminoloog Van der Zee kaart ook vaderloosheid aan. “Uit onderzoek van Unicef wereldwijd blijkt dat het opgroeien zonder vader een grote handicap kan zijn om iets te bereiken.”

Werkeloosheid of armoede op zich, leidt volgens Van der Zee niet tot criminaliteit: “het is de ongelijkheid die daardoor ontstaat die problemen brengt.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Swa nan no laga @Brian S spanta bosnan. Njun hende no a muri di traha doeroe. Bosnan no por sinta lumbra wowo warda te ora Koeiman bin ku un projecto pa sinja traha lie of planta berdura ku ko. E macamba nan a ki nan ta kritika bosnan pero nan mes no ta hasi nada pa juda, sinta bebe rum na Wilhelminaplein of laga latina horta nan sen. Korda ku Tula a lucha pa su libertad ku chapie i piki i machete kontra arma di kandela. Bosnan mes tin ku enfrenta retro nan di bida ku balentia i kurachi.

 2. Bijna 40 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 werkte niet in 2016. Uit deze 40% is het moeilijk af te leiden of dit ongeschoolde jongeren zijn of dat ons onderwijs niet is afgestemd op de arbeidsmarkt.

  Wat ik niet begrijp is dat in Nederland meer dan 200 nationaliteiten zijn van mensen die eerder geen enkele band met Nederland hadden. De meesten werken en hebben een beter leven dan in hun geboorte land.

  Het blijft me toch verbazen waarom deze jongeren hier niet buiten de grens kijken. Zijn ze bang voor heimwee? Of dat ze als zwarte op de Nederlandse arbeidsmarkt gediscrimineerd worden? Sinds Suriname geen deel meer van het Koninkrijk uitmaakt, worden zwarten minder gediscrimineerd in Nederland.

 3. @Simone van der Zee ” vraagje? hoeveel subsidie heeft u betaald gekregen voor en over geschreven bestaand stuk. deze bagger weten wij toch al tig tijden, nu nog slikken de vader lozen kinderen bolletjes! en waarom! omdat ze vader de hele dag met een Gerrit de Raaf schroeverdraaier cq kniptang in hun hand zien lopen om het eiland te voorzien van stroom op de tijden die zij willen, heb nog nooit zon aso zooitje volk mee gemaakt als op dit moment, voor een draad(je) vernieuwen zijn er 4 truks en 25 man personeel nodig, en dat 4 x op nog geen 1 km.

 4. Fox je hebt wel en niet gelijk, Werkloos moet baanloos zijn en rolmodel hoeft geen vader figuur te zijn.

  Ieder individu bepaal zelf zijn rolmodel neem maar als voorbeeld onze landgenoten i/d MLB die A Jones als rolmodel hadden, enz.

 5. Werkloosheid is de juiste spelling. Werkeloosheid is iets anders, bijvoorbeeld werkeloos toezien (zonder iets te doen), terwijl er genoeg te doen is.

  Mee eens dat jeugdcriminaliteit veel met opvoeding te maken heeft en het ontbreken van een rolmodel oftewel vaderloosheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -