29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Willem Holleeder gearresteerd na verklaring Fred Ros over liquidaties

HomeMediaNRC | Willem Holleeder gearresteerd na verklaring Fred Ros over liquidaties

door Philippus Zandstra

Willem Holleeder is vanochtend aangehouden, zo meldt het OM | Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen
Willem Holleeder is vanochtend aangehouden, zo meldt het OM | Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Willem Holleeder is vanochtend gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

De arrestatie vloeit voort uit een verklaring van Fred R., de kroongetuige in het Passageproces rondom de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De 56-jarige Holleeder is nu ‘na bestudering en analyse’ van verklaringen van R. aangehouden op verdenking van moord en deelneming aan een criminele organisatie.

Aanhouding wegens regiezitting Passageproces

Vastgoedhandelaar Kees Houtman leidde een criminele bende waar ook Sam Klepper en John Mieremet onderdeel van waren. Hij werd op 2 november 2005 voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Holleeder zou hem hebben afgeperst. Thomas van der Bijl werd in 2006 in café De Hallen geliquideerd; justitie wilde hem horen als getuige in de afpersingszaak rondom Houtman.

De aanhouding van Holleederer vandaag komt niet als een verrassing, aldus NRC-redacteur Jan Meeus. Hij volgt de zaak al jaren:

“Maandag is de regiezitting over het Passageproces. Dat betekent dat er gekeken wordt naar de lijnen die op dit moment in die zaak lopen. Eén daarvan was of Holleeder wel of niet vervolgd moest worden. Voor het einde van het jaar moest het OM daar een besluit over nemen.”

Holleeder was sinds september bij het OM ook in het vizier voor de moord op Cor van Hout, in 2003. De aanhouding van vandaag heeft vooralsnog alleen te maken met de dood van Houtman en Van der Bijl.

Verklaring R. laatste duwtje

Volgens Meeus is de verklaring van R., die een paar maanden geleden in ruil voor strafvermindering wilde getuigen tegen zijn voormalige zakenpartners, het laatste duwtje in de rug geweest. Het is namelijk niet de eerste keer dat de naam van Holleeder valt in verband met deze moorden. Eerder al verklaarde Peter la S. dat Holleeder een van de opdrachtgevers was:

“Er waren al sinds 2006 aanwijzingen dat hij mogelijk betrokken was bij een aantal liquidaties. Toen is het OM niet tot vervolging overgegaan. Naar aanleiding van R. heeft het OM alles tegen het licht gehouden over Holleeder. R. is belangrijk, maar zijn verklaring is echt niet het enige.”

Het OM heeft ‘vrij veel’ materiaal over de rol van Holleeder bij de liquidaties. Problematisch voor het OM is echter dat er veel aanwijzingen van horen zeggen zijn. Meeus:

“De ene crimineel heeft gehoord dat iemand anders iets zou hebben gedaan. Dat moet je verifiëren. Een aantal personen dat hier meer over zou kunnen zeggen is echter dood. Denk aan Willem Endstra, Cor van Hout en Thomas van der Bijl. Die beweringen zijn dus lastig te toetsen.

Het OM verkeert nu echter in de positie dat ze een aantal dingen wél kunnen toetsen: met Fred R. is er een kroongetuige die veel zaken kan uitleggen.”

Holleeder wordt waarschijnlijk begin volgende week voorgeleid.

Bron: NRC

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties