NRC | Smeets op Aruba niet vervolgd

Jaco Alberts

Chris Smeets op Aruba niet vervolgd

ROTTERDAM, 31 JANUARI. President-directeur Chris Smeets van de internationale trustketen Citco mag niet worden vervolgd door justitie op Aruba vanwege zijn betrokkenheid bij de miljoenenfraude rond het Beta-hotel. Dat heeft het gemeenschappelijke Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba deze week bepaald.

De officier van justitie die op Aruba die de Beta-zaak behandelt, mr J. Hartjes, noemde de uitspraak van het Hof gisteren “een verrassing”. Op de beslissing van het Hof wilde hij inhoudelijk niet verder ingaan.

Justitie op Aruba verdenkt Smeets van betrokkenheid bij een grootscheepse fraude waarbij de Arubaanse overheid onder valse voorwendselen een garantie werd afgetroggeld voor de bouw van een groot hotellencomplex op het eiland in 1989. De bankier zou onder meer een brief hebben geschreven waarin ten onrechte werd gesuggereerd dat de hotelexploitanten een deel van de bouwsom zelf konden betalen. Dat was voor Aruba een voorwaarde om de garantie -die thans zo’n 100 miljoen gulden waard is- te verlenen.

Het Hof in Willemstad vindt de rol en betrokkenheid van Smeets in het geheel “alle overige in het geding zijde belangen in aanmerking genomen” niet voldoende. Met verdere vervolging is “geen redelijk doel” gediend, aldus het Hof. Volgens persrechter mr. F. Stucher beargumenteert het Hof zijn beslissing onder meer door te wijzen op de civiele schikking die Smeets al met Aruba heeft getroffen.

Smeets heeft enkele maanden geleden een schadeclaim afgekocht met een bedrag van 13,4 miljoen dollar. Op de vraag welke overige belangen voor het Hof in het geding zijn, wilde Stuger niet ingaan.
Twee jaar lang heeft Smeets met juridische procedures geprobeerd te voorkomen dat hij daadwerkelijk voor de rechter moet verschijnen.

Als bankier die onder toezicht staat van toezichthouders in alle landen van vestiging -waaronder in Nederland door De Nederlandsche Bank- zou zijn postitie als president-directeur van Citco waarschijnlijk onhoudbaar zijn geworden.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *