31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

NRC | ‘Noodhulp moet gewoon betaald worden’

Bewoners van Sint-Maarten zijn begonnen met puinruimen en herstelwerkzaamheden. Van de huizen heeft 91 procent schade, een derde is totaal verwoest, meldt het Rode Kruis. Foto’s Arie Kievit/ANP

Orkaanschade – Terwijl op Sint-Maarten de noodhulp in volle gang is, zoeken Nederland en Brussel naar de juiste potjes waarmee verdere hulp en wederopbouw gefinancierd kan worden.

Over de omvang van de schade, de benodigde financiën, en ook over de manier waarop het getroffen Sint-Maarten het best geholpen kan worden, bestaat nog veel onduidelijkheid. Eén ding is volgens minister Lilliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) wel helder, een week nadat orkaan Irma heeft huisgehouden. „Het moet gewoon betaald worden”. Dat zei ze dinsdag voor aanvang van de Rijksministerraad. Daarin overlegde het kabinet met de vertegenwoordiger van onder meer Sint-Maarten over de wederopbouw.

Met Hans Leijtens als projectleider voor de wederopbouw van Sint-Maarten, zullen de komende weken diverse mensen naar het getroffen eiland afreizen om de schade te inventariseren. Vervolgens moet er met de regering van Sint-Maarten een gedetailleerd plan voor de wederopbouw komen. Het team van Leijtens gaat zich „dicht tegen het lokale bestuur aan nestelen”.

De voormalige topman bij de Belastingdienst wilde dinsdag nog geen schatting maken van de verwachte kosten. Gevolmachtigd minister van Sint-Maarten Henrietta Doran-York zei na de Rijksministerraad alleen dat „heel veel geld” nodig is. Eerder noemde premier William Marlin van Sint-Maarten een schadebedrag van 1 miljard euro.

Het Rode Kruis benadrukt „nog in de fase van de noodhulp te zitten” en zoekt nog steeds naar vermisten. „Omdat ruim 90 procent van de huizen geheel of gedeeltelijk is verwoest en de kans op regen en andere ellende in dit seizoen groot blijft, openen we opvangplekken en leveren we tentzeilen. Water is er nog niet, elektriciteit ook niet en daarom zijn er generatoren onderweg”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. Hij durft nog niet te zeggen wanneer de echte wederopbouw kan beginnen.

Ook voor het Nederlandse bouwbedrijf JanssendeJong, met een vestiging en honderd werknemers op Sint Maarten, is het te vroeg om over wederopbouw te spreken. „Op dit moment zitten we nog in de fase dat we al onze medewerkers proberen te lokaliseren”, aldus een zegsman.

‘Ultraperifere gebieden’
De schade is slechts voor een deel verzekerd. Vanwege de hoge premie in het orkaangebied is minder dan een kwart van de eilandbewoners verzekerd. Bestuurder Hans Groot van verzekeringskantoor AON Benfield, dat actief is op Sint-Maarten, tast ook nog in het duister over de schade. „Er zijn nu allerlei schade-experts ingevlogen. We komen snel met een schatting.” Nederlandse verzekeraars zijn niet of nauwelijks actief in het Caraïbisch gebied

Sint-Maarten zal volgens betrokkenen in Den Haag en Brussel niet minder Europese noodhulp krijgen dan het Franse Saint-Martin, ook al is het Nederlandse deel van het eiland formeel geen EU-grondgebied en het Franse wel.

Onder Nederlandse Europarlementariërs was daarover onrust ontstaan: alleen EU-landen en -gebiedsdelen kunnen een beroep doen op het Europese Solidariteitsfonds waaruit geput kan worden in geval van natuurrampen. „Wij gaan ervan uit dat de Europese Commissie zich pragmatisch opstelt”, aldus een zegsman van minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Dat is ook de verwachting in Brussel zelf. Saint-Martin behoort, anders dan het zelfstandige Sint-Maarten, tot de negen ‘ultraperifere gebieden’ waar in principe alle EU-regels van kracht zijn.

Andere Europese potjes
De Europese Commissie laat desgevraagd weten dat er behalve het Solidariteitsfonds andere potjes zijn waaruit Sint Maarten wél kan putten, zoals het Europese Ontwikkelingsfonds. Het eiland heeft daar de afgelopen jaren al geld uit gekregen voor investeringen in riolering en waterzuivering en het behoud van de biodiversiteit. De Commissie „is bereid om te bekijken” hoe zulke fondsen ook kunnen worden aangewend voor de toekomstige wederopbouw.

Eerder deze week maakte de Commissie 2 miljoen euro vrij voor in het Caraïbische gebied getroffen eilanden, maar hierbij gaat het om humanitaire hulp voor landen die helemaal los staan van de EU, zoals Haïti en de Dominicaanse Republiek. EU-landen komen in principe niet in aanmerking voor zulke acute financiering.

Wel beschikt de EU over een ‘mechanisme voor civiele bescherming’ waarmee snel extra materieel en personeel naar landen, inclusief Sint-Maarten, kan worden gestuurd als hierom gevraagd wordt. Vooralsnog is zo’n verzoek niet binnengekomen, ook niet van Franse zijde, aldus een Commissie-woordvoerder.

De Commissie heeft Nederland al wel bijgestaan met Copernicus, de EU-satelliet die in staat is om zeer gedetailleerde kaarten te maken van de orkaanschade. Vorige week donderdag kwam er een Nederlands verzoek binnen om hiervan gebruik te maken. Tot dusverre zijn er volgens de Commissie zes kaarten van Sint-Maarten geleverd.

Nederland neemt de kosten van de noodhulp die nu in volle gang is voor zijn rekening. Hoeveel de inspanningen van defensie en de levering van water, voedsel en medicijnen nu precies kosten, kan het ministerie van Binnenlandse Zaken nog niet zeggen. Volgens een woordvoerder gaat het om een „flink prijskaartje”.

Politiek is dat in elk geval geen probeleem. In de Tweede Kamer klinkt vooral lof voor de noodhulp die Nederland biedt. Veel partijen vinden het nog te vroeg om op de wederopbouw vooruit te lopen. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt wel dat „alleen geld sturen geen zin heeft” en dat de wederopbouw „grote Nederlandse bemoeienis” met (het zelfstandige) Sint-Maarten zal vereisen.
Met medewerking van Stéphane Alonso, Pim van den Dool en Joris Kooiman.

‘Frans en Nederlands Sint-Maarten krijgen evenveel steun EU’
Sint-Maarten kan buiten het Europese Solidariteitsfonds om nog uit andere fondsen geld krijgen, zelfs nu het formeel geen Europees grondgebied meer is.

De schade is groot, zowel op het Nederlandse als het Franse deel van Sint-Maarten. Foto Gerben van Es / EPA

Het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten zal niet minder Europese noodhulp krijgen dan Saint-Martin, ook al is het Nederlandse deel van het eiland formeel geen EU-grondgebied en het Franse wel. Dat zeggen betrokkenen in Den Haag en Brussel.

Onder Nederlandse Europarlementariërs was onrust ontstaan: alleen EU-landen en -gebiedsdelen kunnen een beroep doen op het Europese Solidariteitsfonds waaruit geput kan worden in geval van natuurrampen. “Wij gaan ervan uit dat de Europese Commissie zich pragmatisch zal opstellen”, zegt een woordvoerder van minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Dat is ook de verwachting in Brussel zelf.

Saint-Martin behoort, anders dan Sint-Maarten, tot de zogenoemde ‘ultraperifere gebieden’ waar in principe alle EU-wetten, -rechten en -plichten van kracht zijn. Momenteel zijn dat er negen, inclusief de Canarische Eilanden (Spanje) en de Azoren (Portugal). Daarnaast zijn er 25 ‘landen en gebieden overzee’ die in meer of minder mate verbonden zijn met EU-landen, maar niet tot de EU behoren.

De Europese Commissie laat desgevraagd weten dat er behalve het Solidariteitsfonds andere potjes zijn waaruit Sint Maarten wél kan putten, zoals het Europese Ontwikkelingsfonds. Het eiland heeft daar de afgelopen jaren al geld uit gekregen, voor investeringen in riolering en waterzuivering en het behoud van de biodiversiteit. De Commissie “is bereid om te bekijken” hoe zulke fondsen ook kunnen worden aangewend voor de toekomstige wederopbouw.

Eerder deze week maakte de Commissie 2 miljoen euro vrij voor in het Caraïbische gebied getroffen eilanden, maar hierbij gaat het om humanitaire hulp voor landen die helemaal los staan van de EU, zoals Haïti en de Dominicaanse Republiek. EU-landen komen in principe niet in aanmerking voor zulke acute financiering.

Wel beschikt de EU over een ‘mechanisme voor civiele bescherming’ waarmee snel extra materieel en personeel naar landen, inclusief Sint-Maarten, kan worden gestuurd als hierom gevraagd wordt. Vooralsnog is zo’n verzoek niet binnengekomen, ook niet van Franse zijde, aldus een Commissiewoordvoerder.

De Commissie heeft Nederland al wel bijgestaan met Copernicus, de EU-satelliet die in staat is om zeer gedetailleerde kaarten te maken van de orkaanschade. Vorige week donderdag kwam er een Nederlands verzoek binnen om hiervan gebruik te maken. Tot dusverre zijn er volgens de Commissie zes kaarten van Sint-Maarten geleverd.

Bron: NRC HAndelsblad

Artikel delen

6 reacties

 1. hulp moet er komen..
  maar geen zakken met geld geven..
  deze verdwijnen in de zakken van corrupte politici en de zogenaamde ingehuurde hulp verleners.
  het volk blijft op dit soort maffia partijen stemmen gewoon omdat ze geen verstand hebben laag opgeleid zijn en alles geloven wat die zogenaamde eigen mensen zeggen.
  ze hadden er toen beter aan gedaan om net als de bes eilanden een gemeente van NL te worden.

 2. NRC
  “Sint-Maarten kan buiten het Europese Solidariteitsfonds om nog uit andere fondsen geld krijgen, zelfs nu het formeel geen Europees grondgebied meer is.”.

  Einde discussie, al dan geen.

 3. Dit is een gouden kans om alle 30 duizend bewoners van Sint Maarten te controleren of ze illegaal zijn of niet, wie illegaal is moet het eiland onmiddellijk verlaten. Het is duidelijk dat 80% van die woningen die weggevaagd zijn warren bewoond door illegalen.

  We kunnen +/- 8 cruiseschepen huren voor een periode van 3 maanden zodat alle troep opgeruimd kan worden en snel genoeg woningen bouwen voor alleen legale bewoners.

  Met een goede coördinatie is dit niet moeilijk.

  Pas op deze staat genoteerd als grote spammer. Daarom ook hier geplaatst.

 4. Er bestaat een term “rent-seeking behavior.” Rent-seeking is wanneer individuen of groepen naar gunsten van de overheid vissen waarvan alleen zijzelf zullen profiteren, terwijl alle belastingbetalers daarvoor betalen. Het stamt voort uit ‘Public Choice Theory’ (Buchanan, Nobel Prize 1986), een redenering waarbij een economische oplossing wordt gezocht voor problemen die traditioneel bestudeerd worden door politicologen.

  Het belang ligt echter niet in de technische terminologie, maar in de manier van denken over de functie van overheid, daar de afgelopen decennia er een groeiende afkeer t.a.v. de overheid en het politieke systeem is ontstaan. Wij leven in een ‘Tijd van onbehagen’, ‘Politiek cynisme’, ‘Politiek en media in verwarring’ en ‘Democratie in verval’?

  ‘Public Choice Theory’ stelt dat is dat er geen ‘belangeloze openbare bureaucratie’ bestaat die beleid uitvoert dat neutraal is en gewijd aan het gemeenschappelijk welzijn. “Elke deelnemer in het politieke proces, probeert, doelbewust, zijn eigen belang, ten koste van anderen als dit nodig is, te bevorderen” (Buchanan). Ook bureaucraten zullen onvermijdelijk proberen het bereik van wat zij regelen, uit te breiden, net als ondernemers zullen proberen hun winsten uit te breiden.

  Tijdens het CDA congress zijn er geluiden van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma neoliberale cultureel conservatisme (H.J. Schoo-lezing). Een centraal punt in de rede van Buma was dat de boze Nederlander niet abnormaal is en zeker geen irrationeel naar het verleden hangend wezen, maar volstrekt te volgen is vanuit het eigenbelang.

  De hulp aan St. Maarten zal door dit soort denken vorm krijgen.

 5. Welke status Sint Maarten ook heeft, het is gewoon nog deel van het Nederlandse Koninkrijk. Het eiland heeft grootschalige en langdurige hulp nodig vanuit Nederland en de EU. Wat veranderde is dat er geen Nederlandse Antillen meer zijn. Dat heeft Nederland aangemoedigd om meer invloed te hebben op elk eiland apart. Rutte heeft wel gezegd dat het wankelmoedige kabinet in wording niet krenterig zal zijn, maar de praktijk leert te vaak anders. De meeste (verkiezings)beloften worden niet nagekomen, tenzij het de overheid geen geld kost. De overheid laat alles over aan de burger en treedt steeds verder terug maar vermindert zichzelf niet. De burger helpt de economie vooruit, maar de winsten gaan naar de bedrijven. De lonen blijven laag en de aanstellingen in vaste dienst worden als ouderwets afgedaan. Zo komt de nieuwe slavernij tot stand die verkocht wordt als de wens van een flexibele werknemer. Zie de opvattingen van Mathieu de Lophem, general manager Benelux bij Deliveroo in het FD van 11 september 2017. Onder de veelzeggende titel: Platformeconomie daagt uit om te zoeken naar nieuwe arbeidsmodellen.
  Een ultraperifeer gebeid betekent dat de eilanden min of meer ingelijfd worden in Nederland. Dus de BES zitten goed? Lijkt ons niet. Daar wordt ook bij rampen het woonlandbeginsel toegepast. Dat pakt altijd goed uit voor het vaderland. In 2004 stelden wij een model voor om te onderzoeken wat financieel en economisch de beste oplossing was LGO of UPG. Uiteraard is daar noch door Nederland, noch door Aruba of het Koninkrijk iets mee gedaan. Ook werkten we aan een uitgebreide nota UPG of LGO? De AVP ondernam een nonfact finding mission naar Madeira en de Canarische eilanden. De rapportage was – naar onze mening – zonder enige feitelijke onderbouwing vóór de UPG. De factfinding mission reportage van Drs. A.J. (Arjen) Alberts, Mr. M.G. (Mike) Eman en Drs. A.G. (Angel) Gomez Osorio overtuigde niet. Er was geen degelijk onderzoek gedaan naar oorzaak en gevolg en geldstromen. Vaak worden daarbij positieve aanpassing van de cijfers, of het weglaten daarvan toegepast. Opportunisme is wellicht eigen aan de politiek, maar kan leiden tot rampzalige gevolgen door overhaaste beslissingen.
  De indruk wordt gewekt dat Nederland ook bij de erbarmelijke toestand in Sint Maarten voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Vele burgers hebben al bijgedragen op giro 5125 van het Rode Kruis. Wat Nederland, of het Koninkrijk of de EU zal bijdragen, is nog onbekend. Geen wonder dat Nederland nog geen kabinet heeft en we zonder Koninkrijksregering zijn en blijven. Als Rutte 3 er komt zal het geen lang leven beschoren zijn. De menselijke maat is zoek. Die is er wel bij de Koning, maar niet bij het demissionaire kabinet. Zelfs Plasterk kwam weinig waarachtig over. De volksvertegenwoordiging is kennelijk ook met stomheid geslagen. Renée van Aller&John de Vries

  Naar het juiste bericht over geplaats door KKC commentpolis

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...