29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:04

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | ‘Nederland schendt onze mensenrechten’

Pim van den Dool

Clyde van Putten, een van de belangrijkste politici van Sint-Eustatius | Lionell Charles

Clyde van Putten, de leider van de grootste partij van Sint Eustatius, laakt het besluit van Nederland om het bestuur van het eiland over te nemen. „Dit is een staatsgreep. We zullen ons verzetten.”

- Advertentie -

Het besluit van het kabinet om het bestuur op Sint-Eustatius over te nemen staat gelijk aan een staatsgreep en zal op het eiland niet worden geaccepteerd. Dat zegt Clyde van Putten, leider van de Progressive Labour Party die de regeringscoalitie op het eiland aanvoert.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) besloot maandag dat Sint-Eustatius zichzelf niet langer kan besturen en dat er een regeringscommissaris moet worden aangesteld. Knops nam zijn besluit naar aanleiding van een onderzoek door een ‘commissie van wijzen’, die concludeerde dat er op Sint-Eustatius sprake is van wetteloosheid, vriendjespolitiek en financieel wanbeheer. Knops reist woensdag naar het eiland om zijn besluit toe te lichten. Van Putten is dinsdagavond nog steeds woedend over het besluit, en schreeuwt door de telefoon.

Wat is uw reactie op het besluit van het kabinet?

„Wat de Nederlandse regering maandag heeft besloten is een grove schending van de mensenrechten van de bewoners van Sint-Eustatius. Het is een staatsgreep, een vorm van state-sponsored terrorism.”

- Advertisement -

Het besluit is niet zomaar genomen. Het rapport van de commissie van wijzen is vernietigend.

„Ik accepteer dat rapport niet, er staat vooral geroddel in. Ik lees nergens bewijzen van de beschuldigingen. We hebben de laatste jaren veel gedaan om verbeteringen door te voeren, ook op financieel gebied. En we hebben voorgesteld met Nederland om tafel te gaan. Maar daar kwam geen reactie op. Nederland heeft zijn eigen koloniale agenda.”

U hebt niet met de commissie willen praten. Waarom niet?

„Nee, want Nederland is de afspraken niet nagekomen. Nederland zou één lid van de commissie mogen aanwijzen, Sint-Eustatius de andere. Dat is vervolgens niet gebeurd. Refunjol (Fredis Refunjol, een van de leden van de commissie, red.) heeft nog gevraagd in het geheim met mij te spreken, maar dat heb ik uit principe geweigerd. De commissie heeft vooral met mensen van de oppositie gesproken. Het rapport is vooringenomen.”

Waarom zijn de verhoudingen tussen Nederland en Sint-Eustatius zo verziekt?

„Dat moet je aan Nederland vragen, zij zijn daarvoor verantwoordelijk. Den Haag moet beseffen dat we niet meer in de koloniale tijd leven.”

U zei vorig jaar nog dat Nederlandse militairen verbrand moeten worden.

„Die uitspraak is uit z’n context gehaald. Plasterk (Ronald Plasterk, de vorige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, red.) heeft aangifte gedaan, maar de aanklager heeft gezegd dat er onvoldoende bewijs is. In Nederland zijn ook genoeg politici die beledigende uitspraken doen zoals Geert Wilders. En mensen als André Bosman (Kamerlid VVD) en Ronald van Raak (Kamerlid SP) beschuldigen ons van corruptie. Ze moeten de hand in eigen boezem steken.”

Knops komt woensdag naar Sint-Eustatius. Wat gaat u nu doen?

„We zullen zien wat er gaat gebeuren. Wat er ook gebeurt, Nederland is verantwoordelijk. Wij zullen geen instructies van een regeringscommissaris accepteren, want wij hebben hier niet voor gekozen. Hoe we de beslissing gaan aanvechten ga ik nog bepalen, maar we zullen ons verzetten. Als Knops een man is, schrijft hij direct nieuwe verkiezingen uit. Laat de bevolking maar spreken.”

Bron: NRC

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. @Brain S,
  Mike Franco is YDK.
  Niet hardop zeggen, maar ik geef @Mossel gelijk geen luxueuse cel voor een boef. Echter, eerst moet komen vast te staan wat er onder ‘boef’ verstaan wordt.

 2. Statia is een Nederlandse gemeente. Dus, niets Curaçao; puinhoop door Nederland gecreëerd, dus ook ‘onderling’ opruimen.

  Grappig dat Nederland altijd verantwoordelijk is voor corrupte politici op de Antillen.

 3. @VanAller/DeVries,
  Dat de route via 1e en 2de kamer werd bewandeld geeft al aan dat Nederland wist dat het zich ‘op gald ijs’ ging begeven. Een ander indicatie is dat pas recent de Nederlandse grondwet werd aangepast waardoor Statia een bijzondere gemeente met speciale (afwijkende) status verwierf.
  Ondanks de lessen in Indonesië en Suriname, waar Nederland ook actief de binnenlandse situatie wilde beïnvloeden, heeft men getracht ook een bepaalde uitkomst op St. Maarten te forceren. Dit had zeer beperkte uitwerking. Nu dan maar een ‘pilot-project’ op St. Eustatius gezien de recalcitrante houding (mogelijke ‘springpplank’ naar St. Maarten).

 4. Het is een ongelukkige situatie voor de BES-eilanden. Ze wilden geen speciale gemeente met afwijkende status van Nederland worden en vooral Eustatius pleitte tevergeefs voor het in stand houden van de Nederlandse Antillen. Nederland wilden de eilanden niet en de eilanden wilden Nederland niet. Geen wonder dat daar de basis ligt voor misverstanden en spanningen. Curaçao heeft de kleine eilanden voor het gepercipieerde eigen belang laten vallen. Toen Aruba de status aparte kreeg zei Henny Eman, geheel ten onrechte, dat er vanaf dat moment nooit meer een overheidsschuld of tekort zou zijn. Grootspraak. De AVP heeft roekeloos onbetaalbare projecten gestart en een megaschuld achter gelaten na 8 jaar potverteren. Aangezien de AVP uitstekend de waarheid kan herscheppen en in Nederland een onverdiend solide reputatie heeft in tegenstelling tot de MEP, vond Nederland alles goed.
  Nederland zal ten opzichte van Sint Eustatius wel weer de dominee en boekhouder hebben benadrukt. Uiteraard voelt dat als neokolonialisme. Met zulke verhitte gemoederen lijkt ons drs. Knops niet de meest diplomatieke onderhandelaar om de gerezen problemen op te lossen. Teveel van de harde hand. Wij hebben in het verleden regelmatig de ontactische opstelling van Nederlandse deskundigen en hun assistenten (zoals PG Pietersz) en VNO mogen ervaren. Een van de meest opmerkelijke managers was Piet Hein Donner (CDA). Die blonk uit in listigheid. Gelukkig beheersten wij die tactiek ook uitstekend. Geen der partijen is er mee gediend dat thans de gerezen conflicten verder escaleren. Samenwerking is essentieel maar evenwichtig en met begrip van Nederland voor de ongemakkelijke positie waarin Sint Eustatius gedwongen werd. Zou dat kunnen? Renée van Aller&John de Vries

 5. @ Psst Hoedanook, het gaat bij mij erom dat deze hufter niet in een gevang terecht komt met tv en pc op zijn cel, en bij mijn weten ruilen Nederland en Curacao vaak met gevangenen, wij willen deze macamba hater niet in een Nederlandse cel, dat zou verkeerd voor hem kunnen uit pakken. Terouwens DWAAS van Putten en Hoedanook, ik zal jullie ff uit de droom helpen, zolang Nederland Curacao en ST Maaten nog een aanwijzing kunnen geven, kan Nederland op zeker en terecht in zijn eigen gemeente het zitten bestuur wat hopeloos corrupt is de laan uit sturen,nou jij weer vazal van van Putten?.

 6. @Mossel,
  Psst….Statia is een Nederlandse gemeente. Dus, niets Curaçao; puinhoop door Nederland gecreëerd, dus ook ‘onderling’ opruimen.

 7. Deze ras echte macamba hater, heeft niks nada te willen hij is uit gekakt, als hij een vinger naar knops uit steekt dan zit hij in het HOK. Ik hoop dat deze loser van Putten de rechtsgang probeert te ondermijnen, zodat hij direct op het vliegtuig naar Curacao wordt gezet, om in Coraal specht zijn straf te gaan uit zitten.

 8. Een muis die piept over staatsgreep, ene Schotte die zich voor het gerecht moet verantwooorden voor zijn wandaden braakte niet zo lang geleden dezelfde onzin uit. Wat mensenrechten inhouden is bij deze piepende muis uit Statia duidelijk onbekend. Welk belang (economisch, militair, politiek) heeft Nederland bij een achtergebleven eilandje dat politiek niets voorsteld en economisch niets produceert ? Hoogstwaarschijnlijk geen enkel belang, als Nederland zich zou terugtrekken uit Statia zouden de mensenrechten van de bewoners pas gevaar lopen, ze zouden dan overgeleverd zijn aan de willekeur van de piepende muizen terwijl de rest van de wereld hun bestaan zou vergeten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -