26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Nederland intensiveert bemoeienis met Curaçao

HomeMediaNRC | Nederland intensiveert bemoeienis met Curaçao

Pim van den Dool

Premier Mark Rutte en zijn Curaçaose collega Eugene Rhuggenaath maandag tijdens de conferentie Bon Bini for Business, die Curaçao organiseerde om bedrijven en investeerders aan te trekken. Foto Prince Victor/ANP.

Koninkrijksrelaties Na Sint Eustatius, Sint Maarten en Bonaire krijgt nu ook Curaçao te maken met intensievere bemoeienis vanuit Nederland. Maar het eiland wil dat zelf, om de economie er bovenop te helpen.

Premier Mark Rutte en zijn Curaçaose collega Eugene Rhuggenaath maandag tijdens de conferentie Bon Bini for Business, die Curaçao organiseerde om bedrijven en investeerders aan te trekken.

Premier Mark Rutte en zijn Curaçaose collega Eugene Rhuggenaath maandag tijdens de conferentie Bon Bini for Business, die Curaçao organiseerde om bedrijven en investeerders aan te trekken. Foto Prince Victor/ANP.

Nederland gaat zich intensiever bemoeien met het bestuur op Curaçao en het land helpen haar slechte financiële situatie op orde te brengen. Dat blijkt uit een zogenoemd ‘samenwerkingsconvenant’ dat premier Mark Rutte en de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath maandag op Curaçao hebben getekend.

Curaçao kampt al jaren met financiële problemen door een tegenvallende economische groei en een inefficiënt overheidsapparaat. Het College financieel toezicht (Cft), dat het begrotingsbeleid van de eilanden monitort, schreef in augustus vorig jaar „ernstige zorgen” te hebben over de financieel-economische situatie waarin Curaçao zich bevindt en riep het Curaçaose kabinet maatregelen te nemen om de overheidsfinanciën te verbeteren. Als dat niet zou gebeuren, zou Nederland via de Rijksministerraad met een ‘aanwijzing’ moeten ingrijpen, aldus het Cft.

Curaçao is sinds 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk dat zelf verantwoordelijk is voor het financieel-economisch beleid. Een aanwijzing door Nederland is een forse ingreep die alleen eerder werd gedaan in 2012, toen het land in grote financiële problemen kwam.
Lees ook: Curaçao ligt aan de ketting van een land in crisis

Om een nieuwe aanwijzing te voorkomen zocht het kabinet-Rhuggenaath, aangetreden in mei 2017, de samenwerking met Nederland. De afgelopen maanden is gewerkt aan een plan van aanpak op basis waarvan de regering in Den Haag Curaçao nu gaat ondersteunen. Zo stuurt Nederland een „ervaren transitiebegeleider” naar het eiland die de regering gaat helpen prioriteiten te stellen bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Ook wordt het ambtenarenapparaat doorgelicht.
Curaçao lijdt onder crisis Venezuela

Eén van de oorzaken waardoor de economische groei op Curaçao achterblijft is de politieke instabiliteit in Venezuela, traditioneel een belangrijke handelspartner. Zo is er nog geen nieuwe exploitant gevonden voor de Isla-raffinaderij midden op Curaçao. Dit is de belangrijkste werkgever op het eiland, die goed is voor 10 tot 15 procent van de lokale economie. De Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA onderhoudt de raffinaderij al jaren niet, wat voor Curaçao reden was de samenwerking te beëindigen. Het land heeft ook te maken met duizenden illegale vluchtelingen uit Venezuela.

Om de economie aan te jagen en Curaçao minder afhankelijk van import te maken reisde dit weekend een handelsdelegatie van veertig bedrijven met premier Rutte mee naar Curaçao, om over investeringen op het eiland te praten.

Curaçao is niet het eerste eiland dat recentelijk te maken kreeg met meer bemoeienis vanuit Nederland. Aan Bonaire, een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk, legde staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) in november een streng bestuursakkoord op dat de bestuurlijke chaos daar moet beteugelen. Op Sint Eustatius ging het ingrijpen begin vorig jaar een stap verder en werd een regeringscommissaris aangesteld. De regering van Sint Maarten staat officieel niet onder curatele, maar krijgt alleen geld voor de wederopbouw van het land als projecten aan strikte voorwaarden van de Wereldbank voldoen.

Bron: NRC Handelsblad

Naschrift KKC

Inhoud ‘Samenwerkingsconvenant’ (exclusief addendums en inhoud Justitieel Vierlandenoverleg)

Samenwerkingsconvenant
Samenwerkingsconvenant
Samenwerkingsconvenant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties