31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NRC | ‘Ik had al het idee dat ik achtervolgd werd’

HomeLandenBonaireNRC | ‘Ik had al het idee dat ik achtervolgd werd’

De Antilliaanse politicus krijgt geen inzage in zijn dossier bij de AIVD. Hij is boos op Plasterk. Interview met Jopie Abraham | Door Joep Dohmen

Politicus Jopie Abraham oud-partijleider van de Partido Demokrátiko Boneriano, krijgt omwille van de ‘nationale veiligheid’ geen inzage in zijn AIVD-dossier.
Politicus Jopie Abraham oud-partijleider van de Partido Demokrátiko Boneriano, krijgt omwille van de ‘nationale veiligheid’ geen inzage in zijn AIVD-dossier.

De Antilliaanse politicus Jopie Abraham (67) krijgt van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) geen inzage in zijn dossier bij de inlichtingendienst AIVD.

Plasterk erkent in een brief aan de voormalig minister van de Nederlandse Antillen en oud-bestuurder van Bonaire dat de AIVD informatie over hem verzameld heeft. Maar Abraham mag die omwille van de „nationale veiligheid” niet zien.

Toegang tot de eigen gegevens bij de AIVD is een wettelijk recht. Uitgezonderd zijn actuele gegevens en – onder meer – informatie over bronnen en werkwijze van de AIVD. Deze krant meldde in 2013 dat de AIVD jarenlang politici op Bonaire bespioneerd heeft.

Uit de publicatie werd duidelijk dat tussen 2005 en 2010 Ramonsito Booi, partijleider van de christen-democratische UPB, en gedeputeerde Burney El Hage gevolgd zijn. Zij onderhandelden met het Nederlandse kabinet over aansluiting bij Nederland. Abraham, oud-partijleider van de Partido Demokrátiko Boneriano, wilde weten of de AIVD ook hem in de gaten gehouden heeft en vroeg zijn dossier op. Hij onderhandelde eveneens met Nederland.

Sinds de opheffing van de Nederlandse Antillen in 2010 zijn Bonaire, Saba en Sint Eustatius bijzondere Nederlandse gemeente. Het bespioneren van de Antilliaanse politici was een illegale operatie van de AIVD, verborgen gehouden voor het toenmalige Antilliaanse kabinet.

Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties praat met bewoners in Willemstad tijdens een bezoek dat hij in 2013 aan de Antillen bracht | Foto ANP Prince Viktor
Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties praat met bewoners in Willemstad tijdens een bezoek dat hij in 2013 aan de Antillen bracht | Foto ANP Prince Viktor

De AIVD mocht op Antilliaans grondgebied alleen inlichtingen- en veiligheidsoperaties ontplooien indien hiervoor toestemming was verleend door de minister-president van de Antillen. Toenmalig premier Emily de Jongh-Elhage verklaarde tegenover NRC Handelsblad van niets te hebben geweten.

Plasterk antwoordde in 2013 op Kamervragen van D66 en PvdA „niet in het openbaar” te kunnen reageren. De AIVD reageert zelf nooit op individuele zaken.

Hoe kwam u erbij om uw dossier bij de AIVD op te vragen?

„Ik had al langer een vreemd gevoel. Toen ik Statenlid was, verdwenen documenten uit mijn kantoor. Twee keer is er ingebroken. Ik vermoedde achtervolgd te worden. Twee jaar geleden bleek dat de AIVD onze politieke tegenstanders op Bonaire bespioneerd had. Later stelde mijn biograaf mij de vraag: ‘Zeg Jopie, ben jij niet ook in de gaten gehouden?’ ”

Minister Plasterk heeft u, ook na bezwaar, laten weten dat u uw dossier niet mag inzien. Als argument noemt hij onder meer de staatsveiligheid .

„In de periode dat de AIVD informatie over mij heeft verzameld, waren de Nederlandse Antillen een autonoom land. De toenmalige premier verklaarde dat de spionage onbekend was bij haar en haar diensten. Het was een illegale operatie. Dat heeft NRC ook in een onderzoek vastgesteld. Plasterk komt nu met oneigenlijke argumenten om de zaak in de doofpot te stoppen.”

Welke argumenten?

„Hij zegt bijvoorbeeld dat AIVD -bronnen gevaar lopen. Ik denk dat er voldoende mogelijkheden zijn om de documenten zo te bewerken dat de bronnen beschermd worden en ik wel zicht krijg op wat er over mij verzameld is.”

Plasterk weigert ook uw klacht – dat de AIVD niet rechtmatig heeft gehandeld tegenover u – door te sturen naar de commissie die toezicht houdt op de AIVD.

„De minister beroept zich op de procedure. Daarin staat dat een klacht niet in behandeling genomen hoeft te worden wanneer de gedragingen van de AIVD langer dan een jaar voor het indienen van de klacht hebben plaatsgevonden. Vreemd, want ik weet pas sinds 24 november 2014 dat de AIVD ook mij op de korrel had. Die dag liet Plasterk mij per brief weten dat er een dossier is. Dat Plasterk mijn klacht niet wil doorsturen, versterkt mijn argwaan. Ik zal daarom de commissie zelf een brief sturen.”

Hoe ernstig is het?

„Ik constateer dat op Bonaire politici van alle partijen in de gaten zijn gehouden. Dat gebeurde toen wij onderhandelden met Nederland over onze toekomstige positie in het koninkrijk. Mijn somberste beeld is dat de AIVD ook op andere eilanden politici onbevoegd heeft bespioneerd. Dat moet maar eens duidelijk worden.”

Bron: NRC

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Ze zijn allemaal het zelfde. Uitgekakt en uit gekost door hun eigen volk willen zij zich als nog in de pitser gooien. Jopie en Antony Godett een pot nat.

 2. @ Mano, zo lang er nog ” één van school gestuurde MAVO 3, verzekering fraudeur, doodrijder, witwasser, belasting ontduiker, valse check uit schrijver, steekpenningen aannemer, paspoort verduisteraar, illigale lottery houder, wanbetaler. stemmen om koper, verdachte valsheid in geschriften, enz enz”, de kans krijgt om een eiland binnen twee jaar leeg te stelen, hebben wij zeker een VDC / AIVD nodig ,doe de FBI er ook maar ff bij voor de zekerheid!..

 3. Het is allemaal opschepperij van Jopie. Hij suggereert dat hij zo belangrijk is dat de AIVD hem achtervolgt.
  Helaas is Jopie niet belangrijk genoeg om achtervolgt te worden. Dat vereist 4 man 24 uur per dag, elke dag. Ongeveer 25 man zijn daar mee bezig. Dus nee.
  Uiteraard verzameld de AIVD informatie maar dat gebeurt op de typisch Nederllandse manier: meestal vanachter het bureau en met telefoontaps.

 4. kom iedereen weet toch dat elke schrijver hier op KKC een X achter zijn naa heeft. Ga maar eens op vakantie dan blijft de ambtenaar altijd even langer in het scherm kijken dan bij andere passagiers.
  Inlichtingen vergaren is de taak van de AIVD, laten we eerlijk zijn als onze politici nu allemaal beter dan de Paus waren was het niet nodig geweest.
  echter fraude, steekpenningen, misschien wel de geldschieters van moord, nepotisme,clienten bevooroordeling, belastingontduiking etc vind ik het niet erg dat deze gecontroleerd worden.
  zoals velen kunnen zeggen als je niks te verbergen heb , heb je ook niks te vrezen.

 5. Jij en ik wordt afgeluisterd. Waar ik nu aankijk, is dat men een omezwaai kan geven. Kijk goed. Waar is de heer Booi? Door hem zijn jullie een provincie. De taak van jullie is om exact dezelfde eisen te stellen. U bent een provicie. Hoop dat u slimme poltici op dit eilandje hebben. Jullie zijn gepakt. Dat Nederland na 200 jaar niet eerlijk geweest is vind ik jammer. Ga terug wrrs autonoom. Bepaal voor uw zelf.

 6. Zeker is dan dat op alle eilanden gespioneerd wordt. Wij hadden altijd de indruk dat de eilandelijke aivd’s samenwerkten met de Nederlandse AIVD. Ook de Nederlandse Vertegenwoordiging speelde regelmatig een dubieuze rol. Wij hopen van harte dat alle Nederlandse bewindslieden ook gevolgd en afgeluisterd worden. Onze politieke leiders worden tegenwoordig niet meer afgerekend op hun daden, maar op hun woorden. Dikke ik labbekakt en moet om de economie uit het slop te halen een nieuwe auto kopen. De overheid laat verstek gaat, de burger moet zelfstandig de economie aanjagen door veel te kopen. En dan zit er nog allemaal verkeerde software in al die nieuwe auto’s, zodat de overheid voor niets milieuvriendelijke auto’s heeft gesubsidieerd. Renée van Aller en John de Vries

 7. Ach, zo geheim was die ‘geheime’ AIVD operatie nou ook weer niet! Ik kan me nog goed herinneren dat zelfs wijlen H.Wiels ze in de smiezen had. Hij stak nogal eens de draak met die Nederlandse 007 agenten die behoorlijk slordig waren met hun “supergeheime’ operatie. Ik vraag me af of die Nederlandse 007 agenten niks beters te doen hebben dan op piepkleine eilandjes onbetekenende figuren te achtervolgen en af te luisteren. Een zielige bedoening hoor. Alsof onze eilanden een bedreiging vormen voor Nederland. ha ha ha ha. Kunnen ze niet in Rusland, China of Iran doen, daar moeten ze het proberen. Maar helaas, daar zijn ze niet toe in staat. Het is nog steeds de oude BVD.

 8. @ Sonny, in een woord ongelooflijk. Is Nederland zover afgegleden. Jopie kan ook ff vragen aan zijn vriend in het kwaad Gerrit de Raaf of hij als nog even aan de Colombiaanse veiligheid dienst kan vragen om zijn rapport via Gerrit de CVD dief bij hem te laten bezorgen. Dat Curacrim zover is afgegleden!. had ik niet gedacht.

 9. In één woord: ongelooflijk!

  Als dit verhaal juist is, en daar twijfel ik geen moment aan, zal er ook op de andere eilanden gespioneerd zijn. Dat zijn praktijken die doen denken aan landen met een dictatoriaal systeem. Is Nederland zóver afgegleden. Kennelijk wel dus.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties