27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC: Drama in verbitterd Venezuela

HomeMediaNRC: Drama in verbitterd Venezuela

NRC HandelsbladWillemstad – ,,In Venezuela voltrekt zich een drama. Het Zuid-Amerikaanse land, zo royaal bedeeld met natuurlijke rijkdommen, zakt weg in een politiek, maatschappelijk en economisch moeras.”

Advertentie

Zo begint het hoofdredactioneel commentaar van de Nederlandse krant NRC Handelsblad deze week.

,,Al jaren hebben de beloftes van de ‘Bolivariaanse revolutie’ van Hugo Chávez hun glans en geloofwaardigheid verloren. Chávez’ opvolger Nicolás Maduro erfde vorig jaar een diep verdeeld land met een onhoudbare economische koers, een inflatie van 56 procent en een sterk toegenomen gewelddadige criminaliteit – Caracas is een van de gevaarlijkste steden van Latijns-Amerika.”

NRC wijst erop dat al een maand bovendien felle straatprotesten van studenten en oppositieaanhangers aan de gang zijn, waartegen de oproerpolitie met zeer harde hand optreedt.
Meer dan twintig mensen zijn om het leven gekomen, honderden zijn gearresteerd. Mensenrechtenexperts van de VN hebben opheldering gevraagd over arrestanten die geslagen of zelfs gemarteld zouden zijn en opgesloten zonder contact te kunnen opnemen met een advocaat.

,,Ook de demonstranten hebben overigens geweld gebruikt”, aldus het commentaar.

De opinie van de krant vervolgt:

,,Met haar harde optreden heeft regering Maduro haar tegenstanders alleen maar gesterkt in hun hardnekkige protest. Met reden verwijten ze Maduro dat hij zich, naar Cubaans voorbeeld, steeds repressiever opstelt. Zo was het een veeg teken dat geen enkel Venezolaans televisiestation in februari over de eerste protestdemonstraties live berichtgeving had. En een tv-station uit buurland Colombia dat in die leemte voorzag, werd prompt geblokkeerd.”

Maduro heeft niet het charisma van zijn voorganger, zo meent NRC Handelsblad, ‘maar hij heeft wel diens retoriek overgenomen’.

,,Het land zou bedreigd worden door Amerikaans imperialisme en door samenzweerders die uit zijn op een staatsgreep. Grote woorden, maar een overtuigend antwoord op de vele problemen die het land teisteren zit er niet bij.”

Maar niet alleen Maduro vallen verwijten te maken, zo gaat het commentaar verder.
De oppositie biedt nog altijd geen duidelijk alternatief.
Bovendien slaagt ze er al jaren niet in om haar basis te verbreden en de aanhang van Chávez en nu Maduro voor zich te winnen.
In december nog probeerde de oppositie de lokale verkiezingen voor te stellen als referendum over Maduro – maar vervolgens moest ze geschrokken vaststellen dat Maduro’s partij de verkiezingen toch weer won.

,,Zo kan de president blijven zeggen dat alleen hij opkomt voor de armen in het land – terwijl ook veel arme Venezolanen een hoge prijs betalen voor het economisch wanbeleid van hun president. Aldus NRC.

,,De bittere verdeeldheid van Venezuela is het grootste obstakel voor een oplossing van de problemen. Maduro erkent dat een dialoog met de oppositie nodig is. Nu moet hij er nog de voorwaarden voor scheppen door zijn ordetroepen in te tomen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties