28 C
Willemstad
• woensdag 29 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | De apostel wordt verdacht van veelvuldig misbruik

HomeMediaNRC | De apostel wordt verdacht van veelvuldig misbruik

Nina Jurna

Foto iStock

Zedenzaak – De rechter op Curaçao doet uitspraak in een grote zedenzaak rond een predikant. Predikant Orlando B. (54) op Curaçao wordt ervan verdacht talloze minderjarige meisjes en jonge vrouwen te hebben misbruikt.

Hij mishandelde ze tot bloedens toe. Raakten zijn slachtoffers zwanger dan dwong hij ze tot een abortus of moesten ze de morning-afterpil nemen. Het is de grootste misbruikzaak ooit op Curaçao, zegt het OM.

Ook in Nederland, waar B. dependances van zijn kerk opende, werd aangifte van misbruik tegen hem gedaan. In tien zaken, van vrouwen die ten tijde van het misbruik minderjarige waren, doet de rechter op Curaçao deze woensdag uitspraak. Er hangt B. een gevangenisstraf van achttien jaar boven het hoofd. Wie is deze zelfbenoemde apostel?

Met tranen in zijn ogen praat B. onafgebroken in de microfoon, zijn monotone stem galmt door de ruimte. Om hem heen staan ongeveer vijftig volgelingen van zijn kerk, merendeels vrouwen, met hun ogen dicht. Vol overgave deinen ze mee op de opzwepende muziek en bidden hardop. Handen gaan de lucht in, er wordt geroepen, geklapt, gehuild. Op het podium ligt een vrouw in trance, ze trilt over haar hele lichaam.

Duivels en demonen

Het zijn de reguliere taferelen zoals die zich afspelen binnen B.’s kerk op Curaçao, waar duivels en demonen worden uitgedreven. Het gaat er uitbundig aan toe in het opzichtige gebouw in de wijk Rio Canario, met grote, wit-gouden pilaren. „Er was altijd hysterisch geschreeuw en dreunende muziek, je kon niet eens op de veranda zitten”, zegt de politica Omayra Leeflang in lokale media. Ze woont pal naast de kerk. Als ze B. op de herrie aanspreekt, doet hij alsof ze lucht is. Later verklaart hij haar tot „demon en vijand van de kerk”.

Sinds zeker 2004 maakte B. zich, volgens het OM, schuldig aan seksueel misbruik van in elk geval één 11-jarig meisje, dat vaak bij hem thuis komt. Zij doet in 2016 aangifte. Na een oproep van advocatenkantoor Kostrzewski doen andere slachtoffers aangifte. De strekking van hun verhalen: B. brengt slachtoffers in trance, drogeert ze door ze een olie-achtige vloeistof te laten drinken en dwingt ze tot seks. Soms dreigt hij: hij kan demonen in de vrouwen activeren en hun leven tot een hel maken. En wie zal eerder geloofd worden, de jonge meisjes of een predikant met aanzien?

Er was altijd hysterisch geschreeuw en dreunende muziek, je kon niet eens op de veranda zitten

Uit gesprekken met mensen uit B.’s omgeving rijst het beeld op van een charismatische en overtuigende leider. Veel aanhangers geloven niet dat hun leider schuldig is, en de diensten gaan ook gewoon door, hoewel B. in hechtenis zit.

B. begint zijn loopbaan bij de op Curaçao bekende pastor Papi Esprit van de New Song kerk. B. valt al snel op en heeft volgens kerkgangers uit die tijd een grote aantrekkingskracht op vrouwen. Hij gaat altijd goed gekleed, met gouden sieraden. Nadat hij jeugdpastor is geworden gaan geruchten rond over B.’s handtastelijkheid. Hij vertrekt uit de kerk en hij sluit zich aan bij Lluvias de Bendición. Daar vertrekt hij ook. Uiteindelijk richt hij zijn eigen kerk op. Hij benoemt zichzelf tot apostel en zijn vrouw Xiomora wordt profetes. Wat haar rol precies is, is nog onduidelijk.

Boek over B. ‘Ik doe dit voor jouw eigen bestwil’

In haar boek Verhalen die zijn kracht weergeven beschrijft de in Veenendaal woonachtige Curaçaose Eunice Anita Orlando B. als een man met bovennatuurlijke krachten. Ze is door hem bekeerd.

„Terwijl Apostel [B.] aan het bidden was, had hij zijn hand opgeheven, en raakte mij op mijn kruin. Het volgende wat ik weet is dat ik mijn ogen opende en dat ik op de grond lag. De Apostel stak wederom zijn hand uit terwijl hij de woorden uitsprak: ‘Ik doe dit voor jouw eigen bestwil, mijn kind’”, schrijft ze.

Het contact met de ‘apostel’ wordt hechter. Tijdens een dienst vertrouwt ze haar dochter aan hem toe. „De apostel nam mijn dochter van mij over en ze werd wakker in zijn armen. Ze ging niet huilen of schreeuwen, maar legde haar hoofd op zijn schouder alsof hij haar vader was. De apostel draaide zich naar mij toe en zei dat dit mijn dag van verandering is.” De schrijfster zegt in Curaçaose media: „Het is uiteindelijk aan het oordeel van God.”

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties