28 C
Willemstad
• zondag 4 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis

Helmin Wiels, voormalig lijsttrekker van Pueblo Soberano | Michael Kooren/ANP

Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord
Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op politicus Wiels in 2013. Hij is in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel.

De Curaçaose oud-minister van Financiën George Jamaloodin is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar celstraf voor het uitlokken van de moord op politicus Helmin Wiels. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. In eerste aanleg kreeg Jamaloodin 28 jaar celstraf; hij en justitie gingen daartegen in hoger beroep.

Wiels (54) werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op een Curaçaos strand nadat hij al langer bedreigingen had ontvangen. Meerdere getuigen hebben verklaard dat Jamaloodin opdracht gaf voor de moord en daar ook voor heeft betaald. Volgens het hof stond hij „aan de wieg” van de aanslag en heeft hij deze „enigszins op de achtergrond opererend geïnitieerd”.

„Door zijn handelen heeft de verdachte blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een ander.” Het hof heeft bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met de ernst van het misdrijf en het feit dat het slachtoffer een „onmiskenbaar populair politicus in een zeer jonge democratie” was.

Een herdenkingsdienst ter ere van Helmin Wiels | Victor Prince/ANP

Medeverdachte Elvis Kuwas, die de trekker overhaalde, zit een levenslange gevangenisstraf uit. Burney ‘Nini’ Fonseca, door het hof bestempeld als „moordmakelaar”, zit 26 jaar vast voor het regelen van de moord.

Overigens is het motief voor de moord nooit opgehelderd, hoewel Jamaloodin en Wiels geen goede verstandhouding hadden. Zo beledigde Wiels hem herhaaldelijk in het openbaar.

Curaçaose waarnemers menen dat Wiels’ jarenlange strijd tegen corruptie op het eiland hem fataal is geworden.

Bron: NRC Handelsblad

Naschrift KKC

Dit is de directe link naar de uitspraak. Quote uit het vonnis:

Medeplegen of uitlokking

Voor een bewezenverklaring van medeplegen is vereist dat sprake is van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking met een ander of anderen. Dit is het geval indien de intellectuele en/of materiële bijdrage van de verdachte aan het delict van voldoende gewicht is. Bij de beoordeling of daarvan sprake is kan rekening worden gehouden met onder meer de intensiteit van de samenwerking, de onderlinge taakverdeling, de rol in de voorbereiding, de uitvoering of de afhandeling van het delict en het belang van de rol van de verdachte, diens aanwezigheid op belangrijke momenten en het zich niet terugtrekken op een daartoe geëigend tijdstip.

Het Hof is van oordeel dat uit de inhoud van de bewijsmiddelen volgt dat de verdachte geen andere rol heeft gehad dan dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moord, daarvoor geld in het vooruitzicht heeft gesteld en dat hij heeft betaald voor de moord. Niet is gebleken dat de verdachte een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de organisatie en/of de feitelijke uitvoering van de moord. De ontmoetingen tussen [medeverdachte 1] en de verdachte zijn van onvoldoende gewicht om te kunnen spreken van een nauwe en bewuste samenwerking. Het Hof komt dan ook tot een vrijspraak van het onder 4 primair ten laste gelegde, te weten het medeplegen van moord, en tot een bewezenverklaring van het onder 4 subsidiair ten laste gelegde, te weten uitlokking van moord.”

Motief

Een moord is reeds naar zijn aard een buitengewoon ingrijpend misdrijf waardoor de samenleving ernstig wordt geschokt, dat is zonneklaar. Een moord in de vorm van een liquidatie geeft aan die ernst bovendien een weerzinwekkende kleur. Door zijn handelen heeft de verdachte blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een ander. De ernst van dit feit is ook in hoger beroep geïllustreerd door nabestaanden van [slachtoffer]. Uit door ieder van hen afgelegde verklaringen blijkt van een groot leed, dat ook na aanzienlijk verloop van tijd nog diep wordt gevoeld. Naast dit door de verdachte met zijn handelen aan de naasten van [slachtoffer] toegebrachte leed, heeft de verdachte ook het land Curaçao geschokt. Immers, [slachtoffer] was bij leven een onmiskenbaar populair politicus in een zeer jonge democratie, en de gedachte aan een “politieke moord” heeft bij velen in het land postgevat. Van [slachtoffer] is immers bekend dat hij zijn politieke pijlen nadrukkelijk en onverholen richtte op de bestrijding van corruptie in het land. In zoverre roept die speculatie geen verbazing op. Het in deze zaak gehouden strafrechtelijk onderzoek heeft evenwel over het waarom van de moordaanslag geen ondubbelzinnig antwoord opgeleverd.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 05 03 – VONNIS Hoger Beroep George Jamaloodin ECLI NL OGHACMB 2021 57 by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

1 reactie

  1. 3o jaar is niet mis voor een moord regelen voor diverse politieke figuren waaronder de toen aan de hemel corrupte MP , Maar die toen MP heeft nu na vele jaren zich laten dopen, zodat hij weer zonden vrij opnieuw kan beginnen om als leerling pastor zieltjes te gaan winnen voor de verkiezingen in 2025. Hale luja looft den Heer voor de politieke slangen die in de slangenkuil rond kruipen tot ze er weer uit mogen .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -