31 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024 13:24

NRC | Curaçao worstelt met wapenbezit en jeugdwerkloosheid

Michiel Dekker

21 dodelijke slachtoffers van geweld dit jaar | Extra

Bendegeweld – Met de schietpartij van maandag zijn dit jaar al 21 doden gevallen op Curaçao. De premier wil de ongelijkheid bestrijden.

Hoe kan Curaçao het aantal verboden wapens van bendes terugdringen? Dat is opnieuw de vraag na de schietpartij van maandag in Willemstad, die vijf levens eiste. Woensdag overleed een 52-jarige man alsnog aan zijn verwondingen.

De schietpartij was een goed voorbereide liquidatie, zei minister van Justitie Quincy Girigorie dinsdag bij een persconferentie. Hij noemde het gebruik van automatische wapens het bewijs dat er geen sprake was van een willekeurige schietpartij.

Op Curaçao strijden twee bendes, Buena Vista City en No Limit Soldiers, al jaren tegen elkaar om drugs en geld. Het autonome eiland in het Koninkrijk der Nederlanden is een doorvoerhaven voor drugs uit Zuid-Amerika naar Europa en de Verenigde Staten. De bendes hebben vertakkingen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van het Curaçaose Openbaar Ministerie (OM) van twee jaar geleden.

21 moorden

Dit jaar zijn op Curaçao (ongeveer 160.000 inwoners) al 21 moorden gepleegd volgens het OM – ongeveer evenveel als heel vorig jaar. Het OM benadrukt dat er inderdaad meer doden zijn dan in eerdere jaren, maar niet meer schietpartijen.

Illegale wapens zijn het grootste probleem, zegt hoofdofficier Heiko de Jong. Hij durft geen inschatting te maken van aantallen verboden wapens. „Naast relatief veelvuldig gebruik van automatische wapens, valt op dat er in het criminele milieu geen gebrek aan munitie bestaat.”

Het OM en de politie zijn wel bezig het wapenbezit in kaart te brengen. Maar hogere straffen, strengere controles bij bijvoorbeeld schietclubs en de tijdelijke mogelijkheid (in 2014) om een illegaal vuurwapen straffeloos in te leveren, lijken de afgelopen jaren weinig geholpen te hebben.

Premier Eugene Rhuggenaath van de liberale partij PAR, beëdigd in mei, noemde de bendeleden in het Antilliaans Dagblad „ook onze kinderen”. De bendes moeten aangepakt worden om jongeren uit de criminaliteit te houden, zei hij. Een deel van de jeugd op Curaçao valt voor de verleiding van geld via inbraken en roofovervallen. Premier Rhuggenaath wil de ongelijkheid op het eiland aanpakken, zodat jeugd meer kansen krijgt.

Het nieuwe kabinet heeft een ‘urgentieplan’ om armoede en sociale achterstand te bestrijden. De premier daagt Curaçaoënaars uit om jongeren een baan te geven: 36 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 werkte in 2016 niet, volgens het CBS.

De zorgen van de premier over werkgelegenheid komen ook van over zee. Rhuggenaath vreest dat Curaçao verder zal lijden onder de crisis in Venezuela, dat op zo’n 80 kilometer ligt. Mogelijke sancties tegen het land kunnen Curaçao als handelspartner economisch schaden. Ook weet het eiland zich geen raad met de vluchtelingen uit Venezuela.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties