27 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 20:01

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie NRC | Citco-groep breidt aantal vestigingen uit

NRC | Citco-groep breidt aantal vestigingen uit

Citco-groep breidt aantal vestigingen uit

AMSTERDAM, 7 NOV. De Citco-groep (trustkantoren, vertrouwelijke financiële dienstverlening en beleggingen) gaat kantoren in Luxemburg en Toronto (Canada) openen en de Citco-bank Nederland krijgt binnenkort een bijkantoor in Londen.

Door veranderingen in de fiscale wetgeving verlegt de groeiende markt voor trustkantoren zich van Nederland en de Antillen naar andere landen. Dit werd gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag van Citco-Nederland.

Nederland verliest zijn vooraanstaande fiscale positie als vestigingsplaats voor holdingmaatschappijen, beleggingsmaatschappijen en Bijzondere financiële instellingen zoals Citco, door de belastingharmonisatie in de EG en door sterke concurrentie uit het buitenland, zei H. de Rooij, directielid van de Citco-groep.

Luxemburg heeft een nieuwe fiscale regeling die even voordelig is als de Nederlandse, België kent zijn Coördinatiecentra, Oostenrijk heeft de Nederlandse deelnemingsvrijstelling op de vennootschapsbelasting (voor winsten in het buitenland verdiend) gecopieerd en ook Ierland is succesvol in het aantrekken van financiële maatschappijen, aldus De Rooij.

Onlangs pleitte prof. A. Wellink, directielid van de Nederlandsche Bank, er nog voor om meer Bijzondere financiële instellingen naar Nederland te trekken, “maar Den Haag hult zich in een beschamend stilzwijgen”, meent De Rooij. “Bij mij komt dat zo over dat Den Haag het binnen de EG als politiek onverkoopbaar beschouwt om er iets aan te doen. Het ministerie van financiën neemt een rigide houding in waar het gaat om buitenlandse bedrijven onder het huidige belastingstelsel aan te trekken. De belastinginspecteurs verlenen bedrijven alleen nog maar standaardrulings (overeenkomsten tussen fiscus en belastingplichtige). Het gevolg is dat onze internationaal opererende cliënten alternatieve vestigingsplaatsen zoeken.”

Gevraagd of hij dan terugverlangt naar de situatie van het verleden, toen belastingsinspecteurs allerlei geheime overeenkomsten (rulings) met bedrijven sloten, die per district sterk konden verschillen, zegt De Rooij: “Het gaat er mij om dat de fiscus eraan meewerkt dat we de huidige markt kunnen behouden.”

Citco, een van de grootste trustmaatschappijen ter wereld, is in de oorlogsjaren op Curaçao opgericht door de Nederlandse notaris mr. A.A.G. Smeets. Het bedrijf heeft nu kantoren in een groot aantal landen en heeft als vestigingsplaats voor zijn hoofdkantoor het milde belastingklimaat van de Britse Maagdeneilanden gekozen.

Sinds 1980 is Citco ook in Nederland actief met het beheer en de administratie van gelden voor Nederlandse rechtspersonen. In dat jaar waren er 15 trustkantoren in Nederland, dat aantal is nu gegroeid tot 80.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties