NRC | Citco-groep breidt aantal vestigingen uit

Citco-groep breidt aantal vestigingen uit

AMSTERDAM, 7 NOV. De Citco-groep (trustkantoren, vertrouwelijke financiële dienstverlening en beleggingen) gaat kantoren in Luxemburg en Toronto (Canada) openen en de Citco-bank Nederland krijgt binnenkort een bijkantoor in Londen.

Door veranderingen in de fiscale wetgeving verlegt de groeiende markt voor trustkantoren zich van Nederland en de Antillen naar andere landen. Dit werd gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag van Citco-Nederland.

Nederland verliest zijn vooraanstaande fiscale positie als vestigingsplaats voor holdingmaatschappijen, beleggingsmaatschappijen en Bijzondere financiële instellingen zoals Citco, door de belastingharmonisatie in de EG en door sterke concurrentie uit het buitenland, zei H. de Rooij, directielid van de Citco-groep.

Luxemburg heeft een nieuwe fiscale regeling die even voordelig is als de Nederlandse, België kent zijn Coördinatiecentra, Oostenrijk heeft de Nederlandse deelnemingsvrijstelling op de vennootschapsbelasting (voor winsten in het buitenland verdiend) gecopieerd en ook Ierland is succesvol in het aantrekken van financiële maatschappijen, aldus De Rooij.

Onlangs pleitte prof. A. Wellink, directielid van de Nederlandsche Bank, er nog voor om meer Bijzondere financiële instellingen naar Nederland te trekken, “maar Den Haag hult zich in een beschamend stilzwijgen”, meent De Rooij. “Bij mij komt dat zo over dat Den Haag het binnen de EG als politiek onverkoopbaar beschouwt om er iets aan te doen. Het ministerie van financiën neemt een rigide houding in waar het gaat om buitenlandse bedrijven onder het huidige belastingstelsel aan te trekken. De belastinginspecteurs verlenen bedrijven alleen nog maar standaardrulings (overeenkomsten tussen fiscus en belastingplichtige). Het gevolg is dat onze internationaal opererende cliënten alternatieve vestigingsplaatsen zoeken.”

Gevraagd of hij dan terugverlangt naar de situatie van het verleden, toen belastingsinspecteurs allerlei geheime overeenkomsten (rulings) met bedrijven sloten, die per district sterk konden verschillen, zegt De Rooij: “Het gaat er mij om dat de fiscus eraan meewerkt dat we de huidige markt kunnen behouden.”

Citco, een van de grootste trustmaatschappijen ter wereld, is in de oorlogsjaren op Curaçao opgericht door de Nederlandse notaris mr. A.A.G. Smeets. Het bedrijf heeft nu kantoren in een groot aantal landen en heeft als vestigingsplaats voor zijn hoofdkantoor het milde belastingklimaat van de Britse Maagdeneilanden gekozen.

Sinds 1980 is Citco ook in Nederland actief met het beheer en de administratie van gelden voor Nederlandse rechtspersonen. In dat jaar waren er 15 trustkantoren in Nederland, dat aantal is nu gegroeid tot 80.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *