26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Aruba sluit nu zelf de grens met Venezuela

HomeMediaNRC | Aruba sluit nu zelf de grens met Venezuela

Arjan Meesterburrie & Floor Bouma

El Assaimi (midden) tijdens de persconferentie in Caracas. Foto Marvin Recinos

De Arubaanse regering is bang voor een grote stroom vluchtelingen, nadat Venezuela vrijdag aankondigde de grens met Aruba en Brazilië te heropenen.

Nadat Venezuela de grenzen met Brazilië en Aruba vrijdag heropende, kondigde de Arubaanse regering vrijdagavond lokale tijd aan nu zelf de grens met Venezuela voor een maand te sluiten. Aruba wil voorkomen dat er een golf vluchtelingen naar het eiland komt.

Aruba zegt zo de openbare orde, veiligheid en het algemeen belang van het land te beschermen. Vanuit Venezuela zijn de afgelopen jaren ruim 3,4 miljoen mensen gevlucht. Volgens de Arubaanse regering maakt het buurland een crisis door met ,,ongekende gevolgen”.

Volgens een recente uitspraak van een rechter is Aruba verplicht asielzoekers opvang en zorg te bieden, zolang ze in afwachting zijn van een besluit over hun aanvraag. Maar dat hoeft niet als ze via een ander land Aruba bereiken.

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami maakte vrijdagmiddag bekend de grens met Aruba en ook Brazilië juist weer te openen. Afgelopen februari sloot president Nicolás Maduro de grenzen met in totaal vijf landen toen oppositieleider Juan Guaidó trachtte noodhulp Venezuela in te krijgen. De grenzen met Colombia, Bonaire en Curaçao blijven van Venezolaanse zijde voorlopig nog wel gesloten.

De vicepresident legde niet uit waarom die grenzen dicht blijven. Hij stelde alleen dat grenzen gesloten blijven zolang er een „houding van vijandigheid en agressie” bestaat. Op Curaçao liggen Amerikaanse hulpgoederen die Maduro niet in Venezuela wil hebben. Colombia hielp bij de noodhulpactie van Maduro’s rivaal Guaidó, waarna Venezuela alle diplomatieke banden met het land opschortte.

Lees ook: Hoe Guaidó’s revolte vastliep – in drie tweets

Noodhulp en couppoging

In februari probeerde oppositieleider Juan Guaidó tonnen aan noodhulp vanuit Colombia naar Venezuela te krijgen. De medicijnen en het voedsel zijn hard nodig in Venezuela, maar Guaidó’s actie was ook een pressiemiddel om het Venezolaanse leger aan zijn kant te krijgen. Hoewel tientallen militairen die dag overliepen, lukte het niet om de goederen Venezuela in te krijgen.

Eerder deze maand poogde Guaido tijdens een couppoging opnieuw het leger achter zich te krijgen. Ook toen liepen verschillende militairen over, maar niet voldoende om een militaire coup te kunnen bewerkstelligen. Maduro stelt dat de staatsgreep was georkestreerd door de Verenigde Staten, die zelf zouden willen profiteren van zijn vertrek.

Guaidó riep zichzelf in januari uit als interim-president van Venezuela. De Verenigde Staten erkenden hem vrijwel meteen als rechtmatige leider van het land, in de weken daarna volgden tientallen veelal westerse landen.

Bron: NRC

6 reacties

 1. Maar Roy Rogers, ik had het helemaal niet over de P van de VSA.
  En ook niet over tankers van olie.
  Ik had het over de grenzen. De grenzen.

 2. Marlon, waar blijft jouw verstand.
  PDVSA kan momenteel geen kant uit. Zodra er een olie-tanker uitvaart wordt deze a la minuut in beslag genomen. PDVSA heeft miljaarden aan schuld uitstaan en niet allen VS, maar andere krediteurs staan te koekeloeren om als eerste beslag te leggen. Dit is ook al verscillende keren door Chonkey Delanooi uitgelegd.
  Dus jouw gedachte goed over afzijdig houden raakt kant noch wal.
  Venezuela kan geen kant uit, er valt daar voorlopig niets uit te halen.

 3. @Marlon

  Een belangrijk motief om de grens met Aruba open te stellen, heeft te maken met de olieproductie.

  Venezuela heeft raffinagecapaciteit nodig en Aruba wil haar raffinaderij weer opstarten. Sinds 2016 is de exploitant van de raffinaderij, Citgo Aruba waarvan de moedermaatschappij PDVSA in Venezolaanse overheidshanden is.

  Caraïbisch Netwerk

  P.s. It’s all about politics…

 4. Had curacao zich maar ook afzijdig gehouden. Dan was de grens tussen Cur en Venezuela ook weer open. Maar neen. Onze premier en zijn conpinchi don nadie Stef Blok wisten het beter.

 5. Elders heb ik gelezen dat er één grens bestaat, en die is de grens van het koninkrijk der Nederlanden. Derhalve grensaangelegenheden is des BuZa van het koninkrijk.

  Dus wat moet ik van de kop van dit artikel vinden, ja het volgende:

  Mensen (in de ruimste zin van het woord) die denken “you can fool all the people all the time”, geen aandacht meer aan besteden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties