NPO1 | ‘Economische vluchtelingen’ Venezuela niet welkom op Curaçao

Door Sytske Jellema | KRO-NCRV

‘Economische vluchtelingen’ Venezuela niet welkom op Curaçao

De situatie is Venezuela wordt steeds nijpender. Terwijl het land honger lijdt en de criminaliteit toeneemt, lijkt de socialistische regering nog altijd te geloven in de revolutie en niet te erkennen in welke staat het land verkeert.

Steeds meer Venezolanen kiezen eieren voor hun geld en vertrekken naar het buitenland. Door de ligging is Curaçao een populair vluchtoord, ontdekte correspondent Sytske Jellema.

De regering van Curaçao zit niet te wachten op de migranten: op het vliegveld worden ze teruggestuurd als ze geen ticket voor de terugweg kunnen tonen. Ook op het strand komen migranten aan, die direct het land uit worden gezet.

Hongersnood

De crisis in Venezuela lijkt met de dag erger te worden. Veel mensen lijden honger en er is een tekort aan medicijnen. Volgens Mary Sambil, van oorsprong Venezolaans, zijn er mensen die uit de vuilnisbak eten. Dit blijkt uit berichten die ze krijgt van op een Facebookpagina die ze runt.

In het socialistische land is er sprake van een torenhoge inflatie en heeft men last van de lage olieprijs. Veel mensen zijn wanhopig.

Prostitutie

Vrouwen uit Venezuela die wél op het eiland zijn, werken vaak in de prostitutie. Dit is tegen de Venezolaanse wet, waardoor ze niet in bordelen terecht kunnen. Wat rest is de illegaliteit, waardoor de vrouwen rechteloos worden.

De regering van Curaçao neemt vooralsnog geen maatregelen, maar nu de situatie steeds nijpender wordt, lijkt het een kwestie van tijd. Mensenrechtenorganisaties spreken al van een humanitaire crisis.

Bron: NPO1

7 Reacties op “NPO1 | ‘Economische vluchtelingen’ Venezuela niet welkom op Curaçao

 1. Curacao voelde zich toch zo sterk verbroederd met Venezuela sinds Chavez? Was het niet juist de bedoeling om van Nederland afscheid te nemen (ligt zo ver weg..) en juist (ligt zo dichtbij) toenadering te zoeken tot broeder-land Venezuela?
  Nu de broeders de Isla niet meer nodig hebben, betalingen vanuit het broederland niet meer plaatsvinden (Insel Air) en Maduro&Compaan in coke handelen, wijzen we dus de broeders het land uit? Leuk, zo’n familie-band. Misschien worden de Chinezen nu onze nieuwe broeders…we zijn gewend om wisselende contacten te hebben, overgehouden aan de oude en nieuwe slavernij..De nieuwe slavernij is dat we onze ziel verkopen aan de hoogste bieder. Het aantal Chinese toko’s zal stijgen als straks vliegtuigen vol met “specialisten” de klip gaan bevolken en boodschappen gaan doen. Hou je vast, ze komen eraan! Venezuela eruit, China erin! Hou rekening met ontploffingen, instortingen en andere rampen. Zijn ze goed in.

 2. Er is genoeg geld op het eiland maar onze politiek verbrast graag geld. Als Werner Wiels een secretaresse heeft die 12000 gulden per maand verdiend dan kan je niet zeggen dat er geen geld is. Alleen sommige hebben heel veel en anderen hebben niets!

 3. En what about onze eigen 40% onder de armoedegrens levende eilandgenoten, en de ongeveer 8000 huishoudens die af en uitgesloten zijn van electra en water, die steeds armer worden? Als wij Curacao zelfs onze eigen armen weigeren een menswaardig bestaan te bieden, kan er natuurlijk geen sprake van zijn van hulp of het opvangen van economische vluchtelingen. Curacao is geen hoogontwikkeld schatrijk moeder Teresa-eiland, maar veel eerder een derde wereld eiland boordevol binnenlandse problemen. Het is allemaal heel vervelend, maar dat kunnen wij echt niet voor onze rekening nemen, wij kunnen het simpelweg niet aan.

 4. Die is druk bezig op de Cubaweg

 5. Laten we niet vergeten dat deze ‘economische vluchtelingen’ vaak enthousiaste aanhangers van Chavez en zijn bende zijn geweest. Moeten wij nu opdraaien voor hun historische fout ???

 6. John Da Silva, wat is jouw commentaar hierop?

 7. Abraham Mossel

  Met Gerrit, Amparo & hun Maffia vriend Corallo aan de macht is het op curacrim binnen een jaar hier het zelfde liedje,dan kunnen wij naar venezuela omdat er daar dan meer te vreten is als hier op curcrim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *